The Day of the Triffids

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

The Day of the Triffids (Nederlandse titel: De triffids komen) werd door John Wyndham in 1951 geschreven, niet lang na de Tweede Wereldoorlog. Opmerkelijk feit: deze novelle is de eerste die onder zijn naam werd uitgegeven. Vorige verhalen verschenen onder verschillende pseudoniemen.

Korte inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Triffids zijn genetisch gemanipuleerde planten die zich kunnen verplaatsen en een lange, giftige angel gebruiken, waar ze ook mensen mee kunnen aanvallen en op slag doden. Bill Masen vermoedt dat de Sovjet-Unie ze heeft ontwikkeld. De superlichte plantzaden van de triffid zijn per ongeluk over de ganse planeet verspreid geraakt, zodat de gevaarlijke plant vliegensvlug overal voet aan de grond heeft gekregen. Toch worden de van angel ontdane triffids dikwijls als 'huisdier' gehouden, of op boerderijen, omdat ze heel wat nuttige toepassingen kennen, onder andere oliën.

Op een bepaald moment, als Bill in het hospitaal ligt, herstellend van een oogoperatie, is de hele wereld getuige van een prachtig kosmisch verschijnsel: een meteorenzwerm scheert rakelings langs de aarde. Helaas is er een afschuwelijke bijwerking: de volgende morgen blijkt iedereen die het schouwspel bewonderde blind te zijn! Bill zelf had het verschijnsel niet gezien, aangezien zijn ogen verbonden waren. Hij kan uiteindelijk weer zien, en ontdekt dat bijna iedereen hulpeloos is. De wereld vervalt in chaos. Op de koop toe weten de triffids te ontsnappen, met alle gevolgen van dien.

Verfilmingen[bewerken]

In 1962 werd het boek verfilmd door Steve Sekely. Hoofdrolspeler: Howard Keel, die de rol van Bill Masen op zich neemt. In 1981 volgde een miniserie van de BBC die getrouwer naar het boek was dan de film. In 2009 produceerde BBC One de miniserie The Day of the Triffids.

Radio[bewerken]

In 1969 zond de AVRO de hoorspelserie "De Triffids" uit.