The Dentist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Dentist
Tagline It's has been six months. Time for your check-up!
Regie Brian Yuznaā
Producent Mark Amin
Pierre David
Sheri Bryant
Phillip B. Goldfine
Emmanuel Itier
Robert Lansing Parker
Noël A. Zanitsch
Scenario Stuart Gordon
Dennis Paoli
Charles Finch
Hoofdrollen Corbin Bernsen
Linda Hoffman
Earl Boen
Michael Stadvec
Ken Foree
Muziek Alan Howarth
Cinematografie Levie Ishaacks
Distributie Vidmark Entertainment
Trimark Pictures
Manga Films
RCV Film Distrubution
Première 18 Juli 1996 (Nederland)
Genre griezel
Speelduur 92 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget ± $ 2,5.000.000,-
Nominaties International Fantasy Film Award at Fantasporto
Prijzen Best Special Effects at Fantafestival 1996
Jury Grand Price at Sweden Fantastic Film Festival
Vervolg 1998 - The Dentist 2: Brace Yourself
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Dentist is een Amerikaanse griezelfilm uit 1996 onder regie van Brian Yuzna.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Dr. Alan Feinstone is een 'normale' tandarts met een perfect leven; een mooie vrouw, een mooi huis en een goede reputatie. Echter wanneer zijn vrouw Brooke vreemd gaat met de zwembadschoonmaker slaan bij Alan de stoppen compleet door. Hij krijgt last van waanbeelden van verrotte gebitten en zijn vrouw krijgt een speciale behandeling aan haar gebit. Helaas worden ook enkele patiënten slachtoffer van Alan, die hij bewerkt met zijn vlijmscherpe messen, drillende boren en fijne haakjes.

Nominaties & Prijzen[bewerken]

The Dentist is in 1996 genomineerd voor beste film bij Fantasporto en won bij Fantafestival voor beste special effects en een Jury Grand Price bij het Sweden Fantastic Film Festival. De film was een bijzonder succes voor de zender HBO.

Special Effects[bewerken]

In The Dentist zijn diverse modellen gebruikt voor de close-ups van bloedende gebitten en het behandelen hiervan. Deze modellen zijn op grote schaal gemaakt en belicht door middel van glasvezel. De meeste modellen komen van J.M. Logan af, die onlangs zijn regiedebuut maakte Family, maar ook van special effects-man Kevin Yagher, die vooral bekendstaat om zijn Child's Play-films, zijn ze afkomstig.

Achtergrondinformatie[bewerken]

The Dentist is in 1994 ontstaan dankzij Mark Amin, die destijds hoofd was van Trimark Pictures. Hij had een idee voor een film met de titel The Dentist. Later vroeg hij Brian Yuzna of die interesse had om hier wat mee te doen. Zo werd Dennis Paoli en Stuart Gordon gevraagd om een script te schrijven, maar Mark Amin was hierover niet tevreden. Later werd ook Charles Finch erbij betrokken en hij heeft het script hier en daar aangepast aan de wensen van de studio. Er waren dus meerdere versies van het script, en er ging lange tijd voorbij voordat daadwerkelijk de film opgenomen werd. Brian Yuzna zei op een gegeven moment "You know what? I don't care what the budget is, let's do it, let's make a movie!" ("Zal ik je eens wat zeggen? Kan me niet schelen hoeveel het budget is; kom op, we maken een film!") — dit omdat er heel wat problemen waren met het zeer minimale budget dat beschikbaar was gesteld door Trimark. Er moest overal op bezuinigd worden, zoals op het speelgoed in de wachtkamer (welk Yuzna destijds zelf betaald had door zijn creditcard aan de art-department, de afdeling ontwerp, af te geven, al konden deze spullen later na de opnames in de gekochte winkel teruggebracht worden, dus in feite hadden ze niets gekost).

Ook was er een probleem met de scène waarbij de hond neergeschoten werd: er was geen opgemaakte Rottweiler te vinden — alleen een andere hond met compleet andere vacht. De trainer van de Rottweiler had geen tijd meer om met een andere hond te trainen. Wel vond men een opgemaakt hert, en dit werd in een zodanige positie gelegd dat de hoorns niet zichtbaar waren en zo was het probleem min of meer opgelost. Productiemanager Robert Lansing Parker reageerde nog met "Well, to me a goat is as good as the wrong dog with no head" ("Nou, wat mij betreft is een geit even goed als een verkeerde hond zonder kop").

Vervolgproducties[bewerken]

In 1998 werd een vervolg van The Dentist gedraaid, namelijk The Dentist 2. Dit had een eenvoudig plot en bood weinig nieuws. Een Dentist 3? Brian Yuzna zei over een mogelijk derde deel dat hij destijds was benaderd, maar toen geen tijd had. Wel meende hij dat er ook nu nog (2006-2007) een markt zou zijn voor een deel 3.

Verwijderde Scènes[bewerken]

De scène waarin Maria (de schoonmaakster van Alans huis) in het zwembad valt na het zien van de bebloede/dode Matt is verwijderd uit de film. De reden had Yuzna niet direct weergegeven, wel staat Maria (Aixa Maldonado) op de aftiteling vermeld, alsook de stunt-double die inviel om haar stunts uit te voeren..

Rolbezetting[bewerken]

Hoofdpersonages

Overige personages

Crew[bewerken]

Brian Yuzna - (regie) Ross Novie - (assistent regie) Pierre David - (producer) Mark Amin - (executive producer) Phillip B. Goldfine - (co-producer) Noël A. Zanitsch - (co-producer) Emmanuel Itier - (consulting producer) Sheri Bryant - (associate producer) Robert Lansing Parker - (line producer)

Alan Howarth - (muziek) Levie Isaacks - (camera-leiding) Christopher Roth - (montage) Carol Lefko - (casting) William V. Ryder - (productie ontwerp) Robyn Coburn - (art ontwerp) Warden Neil - (costumes ontwerp)

Anthony C. Ferrante - (special fx leiding) J.M. Logan - (mond-modellen & special fx) Kevin Yagher - (mond-modellen: volwassenen) Jennifer McManus - (beugel: sarah) Rob Burman - (beugel: sarah) Ken Rex (mond-modellen: volwassenen) Christopher Nelson - (special fx: brooke) J.M. Logan - (special fx: marvin goldblum)

Externe link[bewerken]