The Great Khali

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
25-08-2014

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken.

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

The Great Khali
Khali in 2008
Khali in 2008
Persoonlijke informatie
Geboortenaam Dalip Singh Rana
Nationaliteit Vlag van India India
Geboorteplaats Himachal Pradesh
Geboortedatum 27 augustus 1972
Lengte 2,23 m
Gewicht 191 kg
Carrière
Debuut 2000
Ringnaam Giant Singh
The Great Khali
Trainer/coach APW Boot Camp
Overige beroep(en) Professioneel worstelaar
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Sport

Dalip Singh Rana (Punjabi: ਦਲੀਪ ਸਿੰਘ ਰਾਨਾ; Himachal Pradesh, 27 augustus 1972), beter bekend als The Great Khali, is een reusachtige Indiase professioneel worstelaar, acteur en voormalig bodybuilder, die als worstelaar werkzaam is bij WWE.

Dalip is vooral bekend om zijn reusachtige omvang. Volgens de recentste metingen is hij 2,23 meter lang en weegt hij ongeveer 191 kg. Dit maakt van hem de grootste worstelaar ooit met enige uitzondering misschien van Giant González. Voor zijn carrière als worstelaar was Dalip actief bij de politie en was hij ook een groot powerlifter. Voor hij bij de politie begon, was hij straatwerker. Een politieagent die hem zag en onder de indruk raakte van zijn grote omvang nam hem in dienst bij de politie. Formeel staat hij nog steeds in India geregistreerd als politieagent, maar onder de categorie "niet actief".

Professioneel worstelcarrière[bewerken]

Onder de ringnaam Giant Singh trad Singh voor het eerst op als professioneel worstelaar voor All Pro Wrestling (APW) in de Verenigde Staten. In oktober 2000 maakte hij zijn eerste verschijning, toen hij een duo vormde met Tony Jones tegen de West Side Playaz.[1]

New Japan Pro Wrestling (2001–2002)[bewerken]

In augustus 2001 was Singh, onder de ringnaam Giant Singh, naar de New Japan Pro Wrestling (NJPW) gebracht door Team 2000-leider Masahiro Chono. Singh en de andere grote man, Giant Silva, waren het grootste tag team in de professionele worstelgeschiedenis met een gemiddelde lengte van 2,21 m en een gezamenlijk gewicht van 365 kg.

World Wrestling Entertainment/WWE (2006-heden)[bewerken]

Op 2 januari 2006 was Singh de eerste Indiase professioneel worstelaar die een contract ondertekende met World Wrestling Entertainment (WWE). Hij werd naar de Deep South Wrestling (DSW), een WWE-opleidingscentrum, gestuurd, waar hij worstelde onder zijn echte naam.

Samen met zijn manager Daivari, Singh maakte tijdens de SmackDown!-aflevering van 7 april 2006 zijn debuut en viel The Undertaker aan en plaatste zichzelf direct in de top van de WWE. Een week later werd hij geïntroduceerd als The Great Khali. In de SmackDown!-aflevering van 21 april 2006 maakte Khali zijn in-ringdebuut en versloeg Funaki. Khali daagde daarna The Undertaker uit voor een Punjabi Prison match op The Great American Bash 2006. Khali was echter vanwege zijn gezondheidsconditie niet in staat om aan de match deel te nemen en The Big Show nam zijn plaats in. Toen Khali weer in orde was, wilde hij The Undertaker opnieuw uitdagen voor een Last Man Standing match op SummerSlam 2006. De match was verplaatst naar SmackDown!, de week voor SummerSlam, en de match werd gewonnen door The Undertaker, wat Khali's eerste officiële verlies betekende.

Daivari en The Great Khali waren officieel naar de ECW-brand gestuurd wanneer ze hun ECW-debuut maakten tijdens de ECW-aflevering van 31 oktober 2006.

Khali in 2007

Tijdens de Raw-aflevering van 8 januari 2007, Jonathan Coachman kondigde aan dat The Great Khali, zonder Daivari, voor de Raw worstelde en zou in de main event worstelen tegen John Cena. Khali won door diskwalificatie nadat Cena met een stalen stoel Khali raakte. Tijdens de SmackDown-aflevering van 23 april 2007 mengde Khali zich in in een Falls Count Anywhere Money In The Bank kwalificatie match tussen Kane en King Booker, kostte Kane de match en de vete begon tussen Khali en Kane. Dit leidde tot een match op WrestleMania 23. In zijn eerste verschijning op WrestleMania, Khali versloeg Kane met de "Khali Bomb". Tijdens de Raw-aflevering, een dag na Judgment Day 2007 waar Khali verslagen werd door Shawn Michaels, Khali kondigde Ranjin Singh aan als zijn nieuwe manager en tolk.

Tijdens de Draft 2007 werd Khali als eerste worstelaar geloot voor de SmackDown. Tijdens de SmackDown-aflevering van 20 juli 2007 won Khali de Battle royal door Kane en Batista te elimineren om het World Heavyweight Championship. De titel werd toen vacant gesteld nadat Edge vanwege zijn blessure zijn titel niet meer kon verdedigen. Door die overwinning behaalde Khali zijn eerste titel in de WWE. Op Unforgiven 2007 organiseerde General Manager Theodore Long een Triple Threat match. Batista veroverde de titel van Khali en Rey Mysterio was de derde deelnemer.

In het najaar van 2007 en in het voorjaar van 2008 had Khali maandenlang een vete met Finlay nadat Khali Hornswoggle meermaals probeerde aan te vallen. In juli 2008 had Khali een kleine vete met Triple H en zijn WWE Championship. Tijdens de SmackDown-aflevering van 25 juli, won Khali de Battle royal en kreeg een match tegen WWE Champion Triple H op SummerSlam 2008. Triple H won de wedstrijd op SummerSlam.

In oktober 2008 veranderde Khali zijn karakter in een face (held) en begon samen met Ranjin Singh de "Khali Kiss Cam" te presenteren. In het najaar van 2009 verdween Khali maandenlang van de WWE-televisie vanwege zijn knieblessure.

Als deel van de Supplemental Draft 2010 waren Khali en Ranjin Singh terug naar de Raw verzonden. John Cena nam hem op in zijn team om samen met John Morrison, Chris Jericho, Edge, R-Truth en Bret Hart op te nemen tegen The Nexus op SummerSlam 2010. Hoewel, tijdens de Raw-aflevering van 9 augustus 2010 werd Khali omringd en aangevallen door de leden van The Nexus en een blessure opliep. Door de aanval, Khali nam pauze op om deel te nemen aan de Indiase televisieserie Bigg Boss. Op Royal Rumble 2011 keerde Khali terug en werd al snel geëlimineerd door Mason Ryan.

Op 26 april 2011 was Khali door de Supplemental Draft terug naar SmackDown gestuurd. Tijdens de SmackDown-aflevering van 29 april 2011 sprak Khali in de backstage met Jinder Mahal, die zijn WWE-debuut maakte op dat avond. Tijdens de SmackDown-aflevering van 27 mei 2011 viel Khali zijn manager Ranjin Singh aan en veranderde in een heel (schurk) door het opvolgen van een bevel van Mahal. Tijdens de SmackDown-aflevering van 9 september 2011 verloren Khali en Mahal de tag team match van Air Boom (Kofi Kingston & Evan Bourne). Na de match stapte Khali weg van Mahal en veranderde in een face. Tijdens de SmackDown-aflevering van 23 september 2011 won Khali van Mahal. Khali verscheen op 30 september 2011 voor de laatste keer op de WWE-televisie. Paar dagen later kondigde Khali aan dat hij graag terugkeerde naar zijn geboorteland, India, om zich tijdelijk te concentreren op zijn acteercarrière.

In januari 2012 keerde Khali terug op Royal Rumble. Twee dagen later, tijdens de SmackDown-opnames van 31 januari 2012, keerde Khali terug en werd al meteen opgenomen voor de SmackDown-Elimination Chamber match op Elimination Chamber 2012 om de geschorste Mark Henry te vervangen. In het najaar van 2012 onderging Rana (Khali) een operatie aan de hypofyse en maakte in oktober 2012 zijn terugkeer. In 2013 en 2014 beperkte Khali tot kleine rollen.

Acteercarrière[bewerken]

Filmografie als acteur
Jaar Titel Rol Opmerking
Serie
2010-2011 Big Boss Khali Indische versie van de realityserie Big Brother (seizoen 4)
Films
2005 The Longest Yard (2005) Turley
2008 Get Smart (2008) Dalip
2010 MacGruber Onbekend
2010 Ramaa: The saviour Vali

Persoonlijke leven[bewerken]

Dalip Singh Rana is op 27 februari 2002 getrouwd met Harleen Kaur. In India is hij een nationale held. Ondanks zijn agressieve uiterlijk is hij in wezen een zachtmoedig mens. Zijn succes binnen de WWE en de Japanse worstelindustrie hebben niet gemaakt dat hij zijn afkomst is vergeten.

Bigg Boss[bewerken]

In het najaar van 2010 kwam Rana als wildcard in het vierde seizoen van Bigg Boss, de Indische versie van de realitysoap Big Brother, terecht. Hij kreeg een op maat gemaakt bed en krijgt als aanvulling op het normale rantsoen zijn eigen voorraad eieren (27 per maaltijd), wat uitzonderlijk is aangezien de andere leden het met een beperkte voorraad moeten doen. In de Bigg Boss finale van 8 januari 2011, The Great Khali behaalde de tweede plaats. Hij verloor van Shweta Tiwari, de winnares van Bigg Boss seizoen 4.

In het worstelen[bewerken]

 • Finishers
  • Punjabi Plunge / Khali Bomb (2006-heden)
  • Vise Grip (2007-heden)
 • Signature moves
  • Big boot
  • Khali Chop
  • Clothesline
  • Delayed scoop slam
  • Headbutt
  • Leg drop
  • Nerve hold
  • Repeated back elbow strikes to a cornered opponent
  • Short-arm clothesline
  • Spin kick, usually to a charging opponent
 • Bijnamen
  • "The Punjabi Nightmare"
  • "The Punjabi Playboy" (2008–heden)
  • "The Punjabi Titan"
  • "The Prince of the Land of Five Rivers" (2009)
 • Entree thema's
  • "Da.ngr" van Jim Johnston (2006–2008, 2011)
  • "Land of Five Rivers" van Panjabi MC (2008–heden)
  • "Main Yash Hun V2" van Jim Johnston (2011, met Jinder Mahal)

Prestaties[bewerken]

 • Wrestling Observer Newsletter awards
  • Most Overrated (2007)
  • Worst Gimmick (2008)

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. (en) SLAM! Sports. Profiel The Great Khali Geraadpleegd op 24 september 2011
Hoofdrooster
Supersterren: Adam Rose · Alberto Del Rio · Bad News Barrett · Batista · Big E · Big Show · Bo Dallas · Bray Wyatt · Brock Lesnar · Cesaro · Chris Jericho · Christian · Curtis Axel · Damien Sandow · Daniel Bryan · Darren Young · David Otunga · Dean Ambrose · Diego · Dolph Ziggler · Erick Rowan · Fandango · Fernando · Goldust · The Great Khali · Heath Slater · Hornswoggle · Jack Swagger · Jey Uso · Jimmy Uso · John Cena · Justin Gabriel · Kane · Kofi Kingston · Luke Harper · Mark Henry · The Miz · R-Truth · Randy Orton · Rey Mysterio · Rob Van Dam · The Rock · Roman Reigns · Rusev · Ryback · Santino Marella · Seth Rollins · Sheamus · Sin Cara · Stardust · Titus O'Neil · Triple H · Tyson Kidd · The Undertaker · Xavier Woods · Zack Ryder
Diva's: AJ Lee · Alicia Fox · Brie Bella · Cameron · Emma · Eva Marie · JoJo · Layla · Naomi · Natalya · Nikki Bella · Paige · Rosa Mendes · Summer Rae · Tamina Snuka
Andere: Brad Maddox · El Torito · Hornswoggle · Lana · Mr. McMahon · Paul Heyman · Stephanie McMahon · Zeb Colter
Televisieteam: Alex Riley · Booker T · Jason Albert · John "Bradshaw" Layfield · Jerry Lawler · Josh Mathews · Michael Cole · Renee Young · Tom Phillips · Scott Stanford · William Regal
Ringaankondigers: Justin Roberts · Lilian Garcia · Tony Chimel
Scheidsrechters: Chad Patton · Charles Robinson · John Cone · Justin King · Mike Chioda · Rod Zapata · Scott Armstrong
Worstelteams: The Bella Twins · Goldust & Stardust · Los Matadores · RybAxel · The Usos · The Wyatt Family
NXT Wrestling (opleidingsrooster)
Worstelaars: Adrian Neville · Aiden English · Baron Corbin · CJ Parker · Colin Cassady · Corey Graves · Danny Burch · Enzo Amore · Jason Jordan · Konnor · Mojo Rawley · Oliver Grey · Sami Zayn · Sawyer Fulton · Scott Dawson · Sylvester Lefort · Travis Tyler · Troy McLain · Tyler Breeze · Victor
NXT Diva's: Alexa Bliss · JoJo · Charlotte · Sasha Banks
Staf: Bill DeMott · Billy Gunn · Byron Saxton · Dusty Rhodes · Joey Mercury · Nick Dinsmore · Norman Smiley · Ricky Steamboat · Sara Amato · Steve Keirn