The Next Karate Kid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Next Karate Kid
Tagline It's ancient wisdom against teenage spunk. 1,000 years of karate tradition is about to get a kick in the pants.
Regie Christopher Cain
Producent R.J. Louis
Scenario Robert Mark Kamen, Mark Lee
Hoofdrollen Hilary Swank
Pat Morita
Michael Ironside
Constance Towers
Chris Conrad
Muziek Bill Conti
Montage Ronald Roose
Cinematografie László Kovács
Distributie Columbia Pictures
Première 1994
Genre Actie, drama, tienerfilm
Speelduur 107 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Gewonnen prijzen 1
Voorloper The Karate Kid Part III
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Next Karate Kid is een Amerikaanse actie-/jeugdfilm uit 1994 van regisseur Christopher Cain. Het is het derde vervolg op The Karate Kid (1984) en het eerste deel zonder Ralph Macchio in de hoofdrol. In plaats van hem speelde Hilary Swank in The Next Karate Kid haar eerste hoofdrol. Pat Morita is in deze film wel weer aanwezig in zijn rol van Kesuke Miyagi.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Tijdens een herdenking voor Japanse oud-strijders in de Tweede Wereldoorlog ontmoet Kesuke Miyagi (Pat Morita) de weduwe van zijn vroegere commandant Jack Pierce, Louisa (Constance Towers). Later ontmoet hij ook haar kleindochter Julie (Hilary Swank). Het meisje is verbitterd en erg op zichzelf sinds haar ouders omkwamen bij een auto-ongeluk. Ze kan eigenlijk met niemand overweg, alleen met de adelaar Angel, die ze in het geheim verzorgt op het dak van haar school.

Miyagi wil het meisje helpen en neemt haar grootmoeder aan om wat in zijn tuin te fröbelen, wat puur als excuus geldt om contact te onderhouden. Hij leert Julie om te gaan met haar leven door samen met haar te oefenen in karate en levenswijsheden uit het boeddhisme te vertellen. Hij neemt haar tevens mee naar een boeddhistisch klooster voor haar training. Miyagi leert Julie ook dansen als voorbereiding op haar aankomende eindexamenfeest.

In de climax van de film moet Julie haar nieuwe talenten gebruiken om Ned, een pestkop van haar school die karate heeft geleerd van een zekere Colonel Dugan, te verslaan. Miyagi verslaat op zijn beurt Colonel Dugan en leert zijn leerlingen dat Dugans trainingsmethodes verkeerd zijn.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Pat Morita Staff Sergeant Keisuke Miyagi (als Noriyuki "Pat" Morita)
Hilary Swank Julie Pierce
Michael Ironside Kolonel Dugan
Constance Towers Louisa Pierce
Chris Conrad Eric McGowen
Michael Cavalieri Ned
Walton Goggins Charlie (als Walt Goggins)
Arsenio 'Sonny' Trinidad Abbot (als Arsenio Trinidad)
Seth Sakai Boeddhistische monnik
Jim Ishida Lange monnik
Rodney Kageyama Monnik

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De reden dat Ralph Macchio niet meer meespeelt in deze film als Daniel LaRusso is omdat hij, toen de film werd opgenomen reeds 33 was, en dus niet meer in staat om een “jonge leerling” van Miyagi te spelen. Hilary Swank was 20 jaar toen de film werd gemaakt.

De binnen- en buitenscènes van de middelbare school werden opgenomen op de campus van de Brookline High School, behalve de scène in het gymnasium. Deze werd opgenomen bij de Tufts-universiteit. Andere scènes werden onder andere opgenomen in Boston en Newton.

De eerste drie films speelden zich af in Los Angeles, deze film in Boston.

John G. Avildsen, de regisseur van de eerste drie Karate Kid-films, sloeg het aanbod om deze film te regisseren af voor 8 Seconds.

De film werd met gemengde reacties ontvangen. Vooral critici gaven de film een nog slechtere beoordeling dan de derde Karate Kid-film. De film was qua opbrengst de minst succesvolle van de filmreeks, met een opbrengst van 8,9 miljoen dollar.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]