The Rainmaker (Grisham)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Rainmaker
Oorspronkelijke titel The Rainmaker
Auteur(s) John Grisham
Vertaler Jan Smit
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Nederlands
Genre Legal thriller
Uitgever A.W. Bruna Uitgevers
Uitgegeven 1995
Medium Paperback
Pagina's 415
ISBN-code 90-229-8226-2
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

The Rainmaker (De Rainmaker) is een legal thriller van de Amerikaanse auteur John Grisham, die in 1995 uitkwam en in 1997 is verfilmd. Het boek gaat over een jonge advocaat die een megaclaim tegen een verzekeringsmaatschappij instelt namens een gedupeerde familie. In de rechtszaal wordt hij geconfronteerd met een legertje geslepen topadvocaten.

Oorspronkelijk heette de verzekeringsmaatschappij in het boek Great Eastern. Toen bleek dat er een verzekeringsmaatschappij is die daadwerkelijk Great Eastern heet, is de naam in zowel het boek als de film gewijzigd in Great Benefit.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Rudy Baylor studeert af, maar voordat hij kan beginnen met werken fuseert zijn werkgever en wordt hij ontslagen. Het overnemende kantoor is Tinley Britt, een snobistisch rijk kantoor dat alleen de beste studenten van goede komaf aanneemt. Uiteraard is dit kantoor niet in Rudy geïnteresseerd. Ook zette zijn vriendin Sara hem aan de dijk, en kan Rudy zijn schulden niet meer betalen. Hij wordt failliet verklaard, uit huis gezet, en loopt alle advocatenkantoren af om werk te zoeken. In Memphis, Tennessee zijn de straten geplaveid met advocaten en niemand wil hem hebben.

Ten slotte komt Rudy in dienst bij een louche kantoor van ene Bruiser Stone, een kennis met criminele connecties. Hij leert hier Deck kennen en samen struinen ze de straten en ziekenhuizen af naar zaken voor het kantoor. Slechts wanneer Rudy omzet genereert verdient hij salaris, zo niet, dan krijgt hij wel leefgeld maar wordt dit als een lening gezien die hij moet terugbetalen. Rudy is diep gezonken.

Uiteindelijk begint Rudy met Deck een eigen kantoor en kruipt langzaam uit het dal. Bovendien blijkt een van de zaken die hij voor zijn afstuderen oppikte een echte Zaak te zijn. De familie Black had een ziektekostenverzekering afgesloten bij de verzekeringsmaatschappij Great Benefit. Hun zoon Donny kreeg leukemie, maar Great Benefit weigerde te betalen. Rudy leert Donny kennen op het moment dat deze al stervende is. Hij begint een procedure tegen Great Benefit.

Great Benefit huurt ironisch genoeg Tinley Britt in voor de verdediging. Dit kantoor zet de befaamde Leo F. Drummond in, samen met nog een vennoot en drie advocaten die nog geen partner zijn. Aanvankelijk lijkt de zaak alsnog niet kansrijk: Drummond heeft jaren ervaring, kent alle trucjes en overbluft Rudy. De rechter, een oude studiemakker van Drummond, lijkt op de hand van Great Benefit.

Maar de Blacks zijn vastbesloten de procedure door te zetten en willen niet schikken. Ze willen geen geld maar bloed zien. In de procedure, waarin Tinley Britt vijf advocaten inzet, gaat Great Benefit genadeloos onderuit. De rechter overlijdt en diens plaatsvervanger voorkomt dat de vijf proceshaaien de onervaren Rudy ondersneeuwen. Ook zorgt de sluwe Deck dat een poging van Drummond om Rudy's kantoor af te luisteren zich tegen hemzelf keert. En door goed te graven ontdekt Rudy een ware beerput.

Het niet uitkeren van het geld bleek onderdeel van een grotere strategie waarbij verzekerden opzettelijk en genadeloos werden belazerd. Het was namelijk beleid van de maatschappij dat verzekeringsclaims met een middelhoge tot hoge waarde altijd werden afgewezen. Door de verschillende afdelingen tegen elkaar uit te spelen wisten zelfs de lagere Great Benefit werknemers niet waar ze mee bezig waren. De klant kreeg afwijzing na afwijzing, en gaf het uiteindelijk meestal op. Wanneer de klant met een advocaat dreigde betaalde Great Benefit direct uit met excuses. Meestal gebeurde dit echter niet zodat Great Benefit hier zeer veel geld op verdiende. Great Benefit had zelfs de zaak-Black extra aandacht gegeven, omdat de claim hier $ 200,000 bedroeg, geld dat Great Benefit niet wilde betalen. Dat Donny Ray zijn ziekte niet zou overleven, interesseerde de concernleiding niet in het minst.

De jury kent de Blacks een schadevergoeding van $ 50 miljoen toe, en andere claims van verzekerden volgen. Great Benefit gaat failliet waardoor ook Rudy uiteindelijk geen honorarium zal krijgen. Maar dat geeft niet: de Blacks hebben genoegdoening, de concernleiding wordt gestraft, en Rudy keert de advocatuur de rug toe en verdwijnt met zijn nieuwe geliefde.