The Storr

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Storr vanaf het zuiden met Loch Fada op de voorgrond

The Storr is een rotsachtige heuvel, gevormd door een aardverschuiving, op het schiereiland Trotternish van het eiland Skye. The Storr vertoont zich als een steile rotswand, naar het oosten gericht, boven de Sound of Raasay. De steile wand contrasteert met de zachte glooiingen in het landschap aan zijn westelijke kant. Een andere aardverschuiving in de buurt is Quiraing.

Geologie[bewerken]

The Storr is een hoogtepunt in het landschap van Skye en de langste aardverschuiving van Groot-Brittannië. het gebied voor de steile wand wordt the Sanctuary genoemd. Het zijn een aantal rotspilaren van ongewone vorm, overblijfsels van oude aardverschuivingen. Een van de bekendste is de Old Man of Storr (rotspunt rechts op de foto rechts onderaan).

Paden naar The Storr[bewerken]

Een goed aangelegd pad dat door de meeste bezoekers wordt gebruikt, verlaat de A855, net ten noorden van Loch Leathan. Het leidt door een bebost gebied met af en toe uitzicht op de rotswand. Na ongeveer anderhalve km verlaat men het bos en komt in een spectaculair, maanachtig landschap terecht.

De top van The Storr kan men bereiken via een route waarbij men over een hek klimt, een korte maar steile sectie met los gesteente passeert en de tocht over ongeveer 1 km noordwaarts verderzet. De top bereikt men door iets naar het zuiden terug te keren. Er bestaat een alternatieve route die vertrekt 500 m ten zuidwesten van de autoparking, waarbij men de loop van een riviertje volgt die de rotswand doorsnijdt.