The Walking Dead (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Walking Dead
The Walking Dead 2010 logo.svg
Genre Drama
Post-apocalyptische fictie
Speelduur 42-45 minuten
Bedenker The Walking Dead
door Robert Kirkman
Tony Moore
Charlie Adlard
Ontwikkelaar Frank Darabont
Hoofdrollen Andrew Lincoln
Jon Bernthal
Sarah Wayne Callies
Laurie Holden
Jeffrey DeMunn
Steven Yeun
Chandler Riggs
Norman Reedus
Lauren Cohan
Danai Gurira
Michael Rooker
David Morrissey
Melissa McBride
Scott Wilson
Emily Kinney
Chad L. Coleman
Sonequa Martin-Green
Lawrence Gilliard
Muziek Bear McCreary
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie Atlanta (Georgia) en omstreken
Productie
Producent Denise M. Huth
Tom Luse e.a.
Uitvoerend producent Frank Darabont
Gale Anne Hurd
David Alpert
Robert Kirkman
Charles H. Eglee
Glen Mazzara
Productiebedrijf AMC Studios
Circle of Confusion
Darkwood Productions
Valhalla Motion Pictures
Uitzendingen
Start 31 oktober 2010
Afleveringen 67 (Lijst van afleveringen)
Seizoenen 5
Netwerk Vlag van Verenigde Staten AMC
Vlag van Nederland FOXlife
Vlag van Nederland Fox (Nederland)
Vlag van België 2BE
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Walking Dead is een Amerikaanse televisieserie over een groep mensen die trachten te overleven in een wereld vol zombies. De reeks is gebaseerd op de door Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adlard bedachte gelijknamige strip en werd ontwikkeld voor televisie door scenarist en regisseur Frank Darabont. Het verhaal speelt zich af in en om Atlanta (Georgia).

De eerste aflevering werd in de Verenigde Staten op 31 oktober 2010 uitgezonden. De serie wordt in 120 landen uitgezonden, waaronder in Nederland (op het kabelkanaal FOXlife en op Fox) en België (op 2BE). De serie omvat tot op heden 5 seizoenen. Het vijfde seizoen begon op 12 oktober 2014.[1]. Op 8 oktober 2014 werd aangekondigd dat er ook een zesde seizoen uitgebracht zal worden.

Achtergrond[bewerken]

Zoals in de strips, omschrijft AMC de serie niet als horror, maar eerder als een dramaserie. Het verhaal is niet gericht op het uitroeien van zombies, maar meer over de toestand van een groep mensen die trachten te overleven in extreme omstandigheden en op zoek zijn naar een veilige plaats waar ze beschermd zijn tegen de zombies.

Tijdens de reeks veranderen de personages sterk, bijvoorbeeld hun karakter en hun onderling vertrouwen. Ook komen diverse ethische kwesties aan bod, geschillen tussen mensen met verschillende meningen, enzovoort. In het begin van de reeks lijkt de groep hecht aan elkaar te hangen, maar iedereen zal meer en meer op eigen houtje handelen. Ook wordt het wantrouwen tussen de overlevenden groter.[2]

In de serie worden de zombies met verschillende terminologie aangesproken, naargelang de groep van overlevenden. In de groep van Rick gebruikt men de term walkers. Andere overlevenden maken gebruik van termen als biters, lame-brains, roamers, floaters of lurkers. Het woord "zombie" is geen enkele keer uitgesproken in de serie.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken]

Politieagenten Rick Grimes (Andrew Lincoln) en Shane Walsh (Jon Bernthal) worden ingezet tijdens een autoachtervolging. Rick wordt neergeschoten. Wanneer hij in het ziekenhuis uit coma ontwaakt, is er geen (levend) mens meer te bekennen. Buiten het gebouw ligt een groot aantal in plastic zakken gehulde lijken te rotten. Gechoqueerd gaat hij naar huis. Zijn vrouw Lori en zoon Carl zijn spoorloos. Terug buiten wordt Rick bewusteloos geslagen door Duane Jones. Hij verblijft met zijn vader Morgan in een kraakpand. Volgens Morgan is er een epidemie uitgebroken. Wanneer een mens wordt gebeten of gekrabd door een zombie ("walker"), zal hij sterven en muteren. Een walker kan enkel worden uitgeschakeld door zijn hersenen te raken. Morgan raadt Rick aan om te vluchten naar het veilige Atlanta waar het CDC bijna een geneesmiddel heeft ontwikkeld.

Eenmaal in Atlanta blijkt de stad overspoeld door walkers. Rick verliest zijn wapens en verbergt zich in een tank waar hij via de radio door Glenn (Steven Yeun) wordt toegesproken. Glenn kampeert met een aantal overlevenden buiten de stad. Hij is nu op zoek naar voorraden en geeft Rick instructies hoe tot bij hem te geraken. Samen met een groep andere overlevenden bestaande uit Andrea (Laurie Holden), Morales (Juan Gabriel Pareja), T-Dog (IronE Singleton), Jacqui (Jeryl Prescott Sales) en Merle Dixon (Michael Rooker), werken ze samen om uit het winkelcentrum te komen waar ze vast zitten. Wanneer Merle echter racistische opmerkingen maakt en T-Dog bedreigt, ketent Rick hem vast op het dak. Vlak voor ze weg willen gaan, struikelt T-Dog en laat hij het sleuteltje in een schoorsteen vallen en is de groep gedwongen om Merle achter te laten.

In het kamp verblijven ook Lori (Sarah Wayne Callies), Carl (Chandler Riggs) en Shane. Lori, door Shane overtuigd dat Rick dood is, heeft nu een relatie met Shane, waar de rest van het kamp geen weet van heeft. Nu Rick nog blijkt te leven, kiest ze zonder twijfel voor Rick. Rick en Shane worden de leiders van de groep. Op het kamp heeft Merle een broer, Daryl (Norman Reedus) en die is niet blij om te horen dat ze Merle hebben achtergelaten. Rick, Glenn, Daryl en T-Dog gaan terug naar de stad om Merle te redden en een zak met wapens die Rick verloren is op te halen. Ze ontdekken dat Merle ontsnapt is door zijn eigen hand af te hakken, maar die is nu spoorloos. Later wordt Glenn ontvoerd door een groep mensen die wapens eisen. Rick ontdekt dat ze alleen maar zo agressief zijn omdat ze een groep ouderen tegen plunderaars proberen te beschermen. De twee groepen krijgen vrede en Rick en co keren terug naar het kamp.

Op het moment dat Rick, Glenn, Daryl en T-Dog terugkeren, wordt het kamp overvallen door walkers waardoor verschillende mensen worden gebeten en gedood, onder wie Andrea's zus Amy (Emma Bell), Jim (Andrew Rothenberg) en Ed Peletier (Adam Minarovich), de mishandelende echtgenoot van Carol (Melissa McBride) en vader van Sophia (Madison Lintz) De resterende groep gaat naar het CDC waar enkel nog Edwin Jenner (Noah Emmerich) werkt. Alle andere wetenschappers zijn gevlucht of hebben zelfmoord gepleegd. Jenner heeft nog geen medicijn. Doordat de generators zonder brandstof vallen, treedt het veiligheidsmechanisme in werking waardoor het gebouw zichzelf zal vernietigen. Jenner beslist om te blijven omdat hij gefaald heeft. Ook Jacqui en Andrea willen blijven, maar Dale (Jeffrey DeMunn) kan Andrea overtuigen om zich toch terug aan te sluiten bij de groep. Net voor hun vertrek fluistert Jenner iets in het oor van Rick. Eenmaal buiten ontploft het gebouw.

Seizoen 2[bewerken]

Het CDC is net ontploft en de groep beslist om Fort Benning op te zoeken, maar komt vast te zitten in een file van verlaten voertuigen. Sophia wordt door twee walkers opgemerkt en vlucht het naastliggende bos in. Tijdens de zoektocht naar Sophia wordt Carl per ongeluk neergeschoten door Otis (Pruitt Taylor Vince). Otis neemt Rick, Shane en Carl mee naar de boerderij van Hershel Greene (Scott Wilson), een gepensioneerde veearts. Hershel opereert Carl, maar heeft niet de nodige attributen. Shane en Otis vinden deze in een schoolgebouw, maar tijdens hun terugkeer worden ze verrast door walkers. Shane kan vluchten door Otis neer te schieten en op te offeren. De andere personen van de groep werden ondertussen opgehaald door Maggie (Lauren Cohan), de dochter van Hershel. Ook op de boerderij wonen Hershels andere dochter Beth (Emily Kinney), Beths vriendje Jimmy (James Allen McCune) en Otis' vrouw Patricia (Jane McNeill)

Lori vraagt aan Glenn om een zwangerschapstest mee te nemen uit de drogisterij en de test is positief. Het is alleen niet bekend wie de vader is, Rick of Shane, aangezien Lori in het geheim een relatie met Shane had toen Rick nog in coma lag. Glenn wordt verliefd op Maggie en ze starten een geheime relatie. Glenn ontdekt dat Hershel in zijn schuur walkers heeft opgesloten, voornamelijk familieleden. Hershel is ervan overtuigd dat walkers zullen genezen eenmaal er een medicijn is. De groep opent de schuur en schiet de walkers neer. Dan blijkt dat Sophia ook een walker geworden is. Zij wordt neergeschoten door Rick.

Hershel reageert hier slecht op, eist dat de groep zijn terrein verlaat en verdwijnt. Terwijl Daryl, die zich al die tijd ontzettend in heeft gezet om Sophia te vinden en daar bijna zelf bij om het leven kwam, afstand begint te nemen van de groep, gaan Rick en Glenn op zoek naar Hershel. Ze vinden hem in een bar. Hershel vindt zichzelf naïef omdat hij niet inzag dat walkers effectief dood zijn en niet genezen kunnen worden. Twee overlevenden betreden de bar. Volgens hen werd Fort Benning ingepalmd door walkers. De situatie wordt benard en Rick doodt deze twee personen. De geweerschoten worden opgemerkt door de andere bendeleden die de bar omsingelen. Zij moeten echter vluchten voor de walkers en laten daarbij Randall (Michael Zegen) achter. Rick beslist om Randall geblinddoekt mee te nemen naar de boerderij van Hershel. Daar wordt men zich ervan bewust dat Randall andere overlevenden kan halen eenmaal hij wordt vrijgelaten. Daarom wil men hem ergens geblinddoekt afzetten, maar Randall bekent dat hij de boerderij van Hershel kent. Ook ontstaat er een gevecht tussen Rick en Shane omdat deze laatste nog steeds denkt dat hij de vader is van Lori's (nog ongeboren) baby.

De groep wil Randall executeren in de schuur. Dit wordt vermeden omdat Carl net op dat ogenblik de schuur ook betreedt. Dale, die tegen de executie is, staat op dat ogenblik in een wei waar hij door een walker wordt aangevallen. Dale raakt hierbij ernstig verwond en krijgt van Daryl een genadeschot. Shane beslist op eigen houtje om Randall toch te doden. Dan komen Daryl en Glenn tot de conclusie dat er ook zombies zijn die vooraf niet gebeten of gekrabd werden.

Er ontstaat terug een gevecht tussen Rick en Shane waaruit blijkt dat Shane Rick wil vermoorden. Rick steekt Shane neer met een mes. Niet veel later komt Shane terug als walker en wordt neergeschoten door Carl. De geweerschoten lokken heel wat walkers aan die de boerderij aanvallen. Iedereen probeert te vluchten, maar Jimmy en Patricia komen hierbij om het leven. Andrea is van de groep gescheiden geraakt en in het bos gevlucht, achtervolgd door een horde walkers. Een walker die haar te grazen heeft genomen, wordt onthoofd door een figuur in zwarte kledij, die verder anoniem blijft. De anderen ontvluchten de boerderij met auto's. Op de kampplaats verklaart Rick dat hij Shane heeft vermoord omdat deze laatste een te grote bedreiging werd voor de groep. Rick onthult ook wat Jenner in het CDC in zijn oor fluisterde: elke overlevende is besmet met het virus en zal na zijn of haar dood onvermijdelijk terugkeren als walker. De groep begint te twijfelen aan het leiderschap van Rick. Rick zegt dat het door zijn toedoen is dat er nog overlevenden zijn. Hij geeft de leden van de groep de kans om op eigen houtje te vertrekken, maar niemand gaat hier op in.

Wanneer de camera uitzoomt, is op de achtergrond een gevangenis te zien.

Seizoen 3[bewerken]

De overgebleven groep (bestaande uit Rick, Lori, Carl, Daryl, Glenn, Carol, Hershel, Maggie, Beth en T-Dog) neemt hun intrek in een gevangenis. Tijdens het uitschakelen van walkers op de buitenplaats en in de kantine wordt Hershel gebeten waarna Rick diens been afhakt. Vijf overlevende gevangenen blijken nog in de gevangenis te wonen. Men komt tot een consensus: als de gevangenen Ricks groep naar de voorraden brengen, zal de laatste groep een extra cellenblok ontruimen waar de vijf gevangenen kunnen verblijven. Er ontstaat een gevecht tussen Ricks groep, de gevangenen en walkers die via een ingestorte muur konden binnendringen. Van de vijf gevangenen overleven Oscar en Axel. T-Dog overleeft de aanval niet. Terwijl Maggi, Carl en Lori zich verschuilen voor walkers, beginnen bij Lori plotseling de weeën. Na een aantal keer persen krijgt Lori plotseling een bloeding. Aangezien Hershel zich in een ander gedeelte van de gevangenis bevindt en ze hem niet kunnen bereiken, is Maggie verplicht om een keizersnede uit te voeren. Lori overleeft de bevalling niet en Carl schiet een kogel in haar hersenen om te voorkomen dat ze muteert. De dood van Lori heeft zo'n impact op Rick dat hij waanbeelden krijgt en Lori overal ziet en hoort. Daryl en Maggie gaan op zoek naar babyvoeding.

De mysterieuze persoon die Andrea redde, is Michonne (Danai Gurira). Ze doodt walkers met een katana. Nadat ze hun schuilplaats moeten ontvluchten, worden ze opgemerkt door Merle Dixon, die nog blijkt te leven. Hij neemt Michonne en Andrea mee naar Woodbury waar hij werkt voor de Gouverneur (David Morrissey). Woodbury is een volledig afgesloten gemeenschap waar zo'n 73 mensen veilig leven. Michonne vertrouwt de Gouverneur niet en vlucht. De Gouverneur geeft Merle de opdracht haar te achtervolgen en te doden. Hierbij komt Merle Glenn en Maggie tegen tijdens hun zoektocht naar babyvoeding. Hij ontvoert hen naar Woodbury en foltert hen om te achterhalen waar de groep van Rick verblijft, om zo zijn broer Daryl weer terug te vinden. Michonne hoorde Maggie en Glenn praten over de gevangenis, en brengt babyvoeding naar de groep van Rick. Zij is op de hoogte van de ontvoering, maar verzuimt te vertellen dat ze Andrea kent (onduidelijk is of ze weet dat Andrea ooit deel uitmaakte van Rick's groep). Daarop besluit de groep om Woodbury aan te vallen om Glenn en Maggie te bevrijden. Dit loopt niet zoals gepland en er ontstaat een gevecht waarbij heel wat mensen in Woodbury sterven, alsook Oscar. Daryl wordt gevangengenomen. Later beslist de groep om terug te keren om Daryl te redden. Daarbij steekt Michonne een oog uit bij de Gouverneur en doodt zij zijn dochter Penny (die een walker is; de Gouverneur hoopt dat de lokale wetenschapper Milton een geneesmiddel vindt voor de mutatie).

Omdat de Gouverneur beweert dat de aanval uitgevoerd werd met medewerking van Merle dwingt hij Merle en Daryl het uit te vechten tot de dood. Merle en Daryl weten echter samen te ontsnappen. Terwijl de missie in Woodbury bezig is, komt een andere groep overlevenden bij de gevangenis aan: Tyreese, Sasha, Allen, Donna en Ben, waarvan Donna gebeten is. Hershel sluit hen voorlopig op in een cellenblok. Als de groep die Woodbury heeft aangevallen zich hergroepeert, keert Glenn, die door Merle is gemarteld, zich tegen Merle en weigert hij hem op te nemen in de groep. Daryl besluit daarom met Merle weg te gaan, de bossen in. Wanneer Rick terugkomt in de gevangenis, slaat hij door: terwijl hij kennismaakt met de nieuwkomers, krijgt hij opnieuw waanbeelden en zet hij de vier (Donna is overleden) prompt uit de gevangenis.

De Gouverneur neemt wraak. Zijn mannen rijden met een bestelbus door de omheining van de gevangenis en laten vanuit de laadbak walkers vrij. Axel wordt hierbij doodgeschoten, waarop Carol zijn lichaam gebruikt om verdere kogels af te weren. Ondertussen zijn Daryl en Merle op een groepje mensen gestuit die door Walkers worden belaagd. Merle wil ze aan hun lot overlaten, maar Daryl besluit om ze te redden, en vervolgens om terug te keren naar de gevangenis, desnoods zonder zijn broer. Die gaat echter toch mee, en ze zijn net op tijd bij de gevangenis om de aanval van de Gouverneur af te slaan.

De Gouverneur verklaart later aan Andrea dat Rick met het gevecht is begonnen. Andrea heeft haar twijfels en gaat stiekem met Milton, die onder een hoedje speelt met de Gouverneur, naar de gevangenis. Onderweg ontmoeten ze de groep van Tyreese. Milton gaat met hen naar Woodbury. Andrea, aangekomen in de gevangenis, vertelt Merle en Michonne dat de Gouverneur zal terugkeren om hen allemaal uit te roeien. Andrea gaat daarop terug naar Woodbury. Carol suggereerde dat Andrea de Gouverneur uit zou kunnen schakelen. Ze krijgt hiertoe de kans, maar ze besluit het toch niet doen (later vertelt ze dat ze wilde voorkomen dat er nog meer mensen zouden omkomen; ze wilde iedereen redden, dus ook de Gouverneur). De Gouverneur wil de inwoners van Woodbury (inclusief kinderen) een legertraining geven om oorlog te kunnen voeren met Ricks groep. Rick besluit ondertussen om met Michonne en Carl naar zijn voormalig politiekantoor te rijden om munitie en geweren op te halen. Eenmaal in het stadje worden ze beschoten door een geflipte Morgan Jones. Morgan was in seizoen 1 degene die Rick opving nadat deze uit het ziekenhuis kwam en hem inlichtte over de zombapocalyps. Morgan heeft zijn huis ingericht met diverse dodelijke valkuilen en heeft op de muren diverse teksten geschreven. Zo verneemt Rick dat Duane Jones in de tussentijd ook een walker geworden is. Morgan herkent Rick uiteindelijk. Uit het daaropvolgende gesprek blijkt dat Morgan ontgoocheld is in Rick en dat hij zich verraden voelt. Er was afgesproken dat ze met elkaar contact hielden via een walkietalkie. Rick zegt dat hij dat heeft geprobeerd, maar dat hij buiten bereik kwam, waarop Morgan hem vergeeft. Rick vertrekt met een voorraad wapens, Morgan blijft achter.

Door een regeling van Andrea onderhandelen Rick en de Gouverneur over de toekomst. Rick stelt voor dat elke groep aan zijn kant van de rivier blijft, maar de Gouverneur wil Ricks groep uit de gevangenis tenzij Michonne wordt uitgeleverd. Rick krijgt twee dagen bedenktijd. Terug in Woodbury zegt de Gouverneur tegen zijn raadsman Milton dat hij Ricks groep sowieso zal doden. Ook Rick heeft argwaan en besluit om een oorlog te starten tegen Woodbury. Milton begint te twijfelen over de geestestoestand van de Gouverneur en licht Andrea in over de nakende aanval. Andrea beslist ditmaal om de Gouverneur toch te doden, maar wordt nu door Milton tegengehouden. Andrea vlucht, maar wordt op enkele meters van de gevangenis door de Gouverneur onderschept en terug mee naar Woodbury gebracht waar ze in een afgesloten ruimte wordt vastgehouden. Rick vraagt Merle om Michonne toch uit te leveren aan de Gouverneur. Wanneer Rick nogmaals een waanbeeld van Lori krijgt, beseft hij dat deze actie verkeerd is. Ondertussen heeft Merle Michonne echter in een hinderlaag gelokt, vastgebonden en is met haar onderweg naar de Gouverneur. Rick vraagt Daryl om hen te zoeken en terug te brengen. Michonne kan Merle overtuigen om haar vrij te laten. Merle ziet in dat de Gouverneur gedood moet worden. Met behulp van een auto met luide muziek lokt hij een hele resem walkers mee naar de achterkant van de afgesproken plek. Daar ontstaat een gevecht tussen de wachters en de walkers waarbij Merle een aantal wachters doodt. Merle wordt ontmaskerd en er ontstaat een gevecht tussen hem en de Gouverneur dat eindigt met een geweerschot. Terwijl Michonne terug aan de gevangenis arriveert, vindt Daryl zijn broer Merle, ondertussen een walker, wat impliceert dat hij door de Gouverneur werd vermoord. Daryl doodt zijn gemuteerde broer.

De Gouverneur heeft Milton ondertussen afgetuigd, en beschulidgt hem ervan zijn plannen te hebben doorkruist. Hij beveelt hem Andrea te doden, maar Milton probeert in plaats daarvan de Gouverneur neer te steken. Deze laatste is te snel en steekt Milton neer. Hierna verlaat de Gouverneur de ruimte, waarbij het de bedoeling is dat Milton sterft en Andrea (die zich in dezelfde ruimte bevind) aanvalt. De Gouverneur trekt met zijn leger naar de gevangenis. Ze worden in een hinderlaag gelokt waarna de aanvallers terug richting Woodbury vluchten. Onderweg stopt de Gouverneur de karavaan en eist dat men terugkeert. De mensen willen niet en zijn van mening dat ze enkel walkers moeten doodschieten. Uit frustratie schiet de Gouverneur zowat iedereen neer. Daarop vertrekt de Gouverneur met zijn twee vertrouwelingen Martinez en Shumpert naar een onbekende plek. Ricks groep besluit om Woodbury aan te vallen en komt onderweg het slachtveld tegen. Karen heeft als enige de aanval van de Gouverneur overleefd. Ze kan met haar verhaal Tyreese en Sasha, die Woodbury bewaken, overtuigen om hen binnen te laten. Eenmaal in Woodbury vinden ze Andrea in de martelkamer, waar al snel blijkt dat ze in haar hals is gebeten door Milton die in een walker is veranderd. Andrea schiet zichzelf door het hoofd. Ricks groep keert terug naar de gevangenis en neemt alle resterende inwoners van Woodbury mee. Van de Gouverneur, Martinez en Shumpert is echter geen spoor te bekennen.

Seizoen 4[bewerken]

De gevangenis is een bloeiende gemeenschap geworden en men leeft er in vrede. Daryl en een aantal anderen gaan voedsel halen. Ze worden door walkers aangevallen waarbij Zach, Beth's nieuwe vriend, sterft. Rick kijkt vallen na en wordt aangesproken door een ondervoede vrouw wier man een walker is. De vrouw valt Rick aan, maar hij weet haar te overmeesteren, waarna ze zichzelf doodt.

Een jonge overlevende genaamd Patrick sterft plotseling in de wasruimte van de gevangenis. Hij verandert in een walker en maakt meerdere slachtoffers, die eveneens muteren. Ricks groep moet in de aanval gaan om de walkers uit te schakelen. Dit lawaai trekt heel wat walkers van buiten de gevangenis aan waardoor de buitenste hekken het dreigen te begeven. Hershel meent dat Patrick is gestorven aan een griepvariant, mogelijk veroorzaakt door de varkens die ze sinds kort houden. Rick offert de varkens op aan de walkers buiten de gevangenis om ze zo weg te leiden. Sasha, de plaatselijke arts Dr. Subramanian en ook Glenn blijken besmet. Daryl, Michonne, Tyreese en een nieuwe overlevende genaamd Bob Stookey gaan op zoek naar antibiotica. Tijdens de autorit stuiten ze op een enorme horde walkers en weten ze ternauwernood te ontsnappen. Hershel zorgt ondertussen voor de zieken. Onderhand komt Rick erachter dat er twee mensen in de gevangenis vermoord zijn, Karen en een man genaamd David. Hij komt er al snel achter dat Carol de dader was, met het motief de groep te willen beschermen van verdere verspreiding van de griep. Ze bekent zonder enig teken van spijt en Rick verbant haar uit de groep.

Het verhaal verplaatst zich naar de Gouverneur. Zijn twee vertrouwelingen vonden het te gevaarlijk om met hem om te gaan en besloten om hem achter te laten. Uitgeput arriveert hij bij een familie bestaande uit twee zussen Tara en Lilly, hun vader David en Lilly's dochtertje Meghan. David is al een tijdlang stervende door longkanker, en wanneer hij in een zombie verandert na zijn dood, doodt de Gouverneur hem en redt hij het leven van Lilly, Tara en Meghan. Het viertal besluit om verder te trekken, maar ze wanneer op de vlucht slaan voor walkers vallen de Gouverneur en Meghan in een zombieval die werd opgezet door zijn vroegere rechterhand, Martinez. De Gouverneur weet een vertrouwensband op te bouwen in de groep van Martinez en wordt op brute wijze de nieuwe leider. Hij kan hen overtuigen om de gevangenis over te nemen.

Hij gijzelt Hershel en Michonne en dwingt Rick om de gevangenis op te geven, anders zullen Hershel en Michonne sterven. Rick probeert te onderhandelen, maar de Gouverneur gaat hier niet op in en onthoofdt Hershel. De bezetters rijden met een tank door de hekken van de gevangenis en alle gevangenisbewoners slaan op de vlucht. Uiteindelijk weet Michonne de Gouverneur met haar zwaard neer te steken. Onderhand arriveert Lilly, die met Meghan was achtergebleven. Meghan is gebeten en is stervende. Wanneer ze ziet wat de Gouverneur allemaal gedaan heeft, beseft ze wat voor een man het eigenlijk is en schiet hem dood. Een ernstig gewonde Rick vindt Carl.

Ze vluchten het kamp uit en schuilen in een huis waar Rick een dag bewusteloos ligt. Michonne is ook op de vlucht en heeft diverse flashbacks over haar vroegere leven. Ze gaat door het lint en hakt de hoofden van een een groep walkers af. Hierna keert ze terug naar een pad waar ze eerder voetstappen had gezien en volgt deze naar de schuilplaats van Rick en Carl.

Daryl en Beth trachten via spoorzoeken andere overlevenden te zoeken. Tyreese, Judith, en de zusjes Lizzie en Mika vernemen van een net aangevallen man dat er niet veel verder een schuilplaats is. Lizzie en Mika worden ook aangevallen, maar worden gered door Carol. Carol verzwijgt dat ze werd verstoten, maar zegt dat ze niet terugkeerde omdat ze nog iets anders te doen had. Maggie, Sasha en Bob vinden het busje waarmee Glenn vluchtte uit de gevangenis. Door een crash zijn alle inzittenden walkers geworden. Maggie meent in het busje Glenn te herkennen. Dit is Glenn echter niet: hij bevindt zich nog in de gevangenis en zoekt met Tara naar een uitweg.

Elk groepje is op weg naar "Terminus" waar het volgens borden, die her en der zijn gezet, veilig is. Daryl en Beth nemen hun intrek in een huis dat lijkt op Daryl's ouderlijke woning. Hij heeft geen goede herinneringen aan zijn vader en het huis. Uiteindelijk steken ze samen het huis in brand. Glenn en Tara worden vergezeld door Abraham, Rosita en Eugene. Deze laatsten zijn op weg naar Washington, D.C.. Eugene beweert dat hij de werkelijke oorzaak van de zombie-epidemie kent, maar dat deze wordt geheimgehouden door de overheid. Dit groepje en de groep van Maggie vinden elkaar terug. Beth en Daryl nemen tijdelijk intrek in het huis van een begrafenisondernemer. Nadat ze overvallen worden door walkers, raakt Daryl Beth kwijt, die vertrekt in een auto. Tyreese, Judith, Lizzie en Mika nemen hun intrek in een verlaten woning. Lizzie ziet de zombies aan voor speelkameraden die totaal geen gevaar vormen. Om dit te bewijzen doodt ze haar zus Mika. Uit veiligheidsoverwegingen wordt Lizzie gedood door Carol. Carol biecht Tyreese op dat zij ook Karen en David heeft vermoord. Daryl komt terecht bij een groep mannen die enkele leefregels hebben vastgesteld: men mag enkel de waarheid zeggen en zodra men iets ziet wat men wil hebben, moet men het opeisen. Zo verliest Daryl een konijn dat hij had geschoten. De groep blijkt nogal gewelddadig te handelen. Daryl dreigt afgetuigd te worden omdat het konijn terug in zijn bagage wordt gevonden. De leider van de groep heeft echter gezien dat Daryl onschuldig is, waarop de dader wordt geslagen tot hij sterft. De groep gaat verder op pad en overvalt Michonne, Rick en Carl. Men wil Rick vermoorden omdat hij eerder de broer van de leider had gedood. Wanneer Daryl verneemt dat het over Rick gaat, kiest hij zijn kant. Er ontstaat een gevecht waarbij Rick de leider vermoordt.

Rick, Carl, Daryl en Michonne komen aan in Terminus waar ze hartelijk worden onthaald. Dan merkt Rick op dat een man het zakhorloge van Glenn (dat hij eerder van Hershel had gekregen) draagt en een andere persoon Maggie's poncho. Het komt tot een gevecht waarbij de groep van Rick onder vuur wordt genomen. In een van de gebouwen vinden ze een vreemd ingerichte gebedszaal waardoor de groep beseft dat de inwoners toebehoren tot een sekte en wellicht aan kannibalisme doen. Uiteindelijk wordt de groep van Rick overmeesterd en worden ze opgesloten in een oude treinwagon. Daar blijken ook Maggie, Tara, Glenn, Rosita, Eugene, Abraham, Sasha en Bob te verblijven. Rick zegt dat de mensen van Terminus niet beseffen dat ze de verkeerde groep mensen aan het pesten zijn.

Seizoen 5[bewerken]

Wanneer Rick en zijn mensen proberen te ontsnappen, gebruiken de bewoners van Terminus traangas om hen uit te schakelen. Rick, Bob, Daryl en Glenn worden meegenomen naar een slachthuis waar mensen worden neergeslagen voordat hun kelen worden doorgesneden. Voordat de slachters Glenn kunnen doden, wordt de boel verstoord door schoten. In een flashback wordt getoond hoe Carol, Tyreese en Judith Terminus bereiken. Wanneer ze één van de bewoners horen praten, ontdekken ze de ware aard van Terminus. Carol schiet op een propaantank, die ontploft. De omheining begeeft het en walkers weten binnen te dringen in Terminus. Rick, Glenn, Daryl en Bob weten te ontsnappen en bevrijden de rest van de groep. Onderhand is Carol bij Terminus naar binnen gegaan en confronteert Mary. Die vertelt haar dat Terminus ooit een vredig oord was, totdat rovers de boel onveilig maakten. De bewoners van Terminus wisten terug te vechten en besloten om nooit meer iemand te vertrouwen en om als kannibalen te leven. Carol schiet haar neer en laat haar achter als voer voor de walkers. Iedereen van Ricks groep weet te ontsnappen, en Carol, Tyreese en Judith worden herenigd met de rest. Onderhand volgt een gemaskerde man tekens die in bomen gekerfd zijn. Deze man blijkt Morgan Jones te zijn.

Niet veel later redt de groep een man genaamd Gabriel Stokes (Seth Gilliam). Hij blijkt een priester te zijn en biedt hen onderdak in zijn kerk. Rick vertrouwt hem niet en vermoedt dat hij iets te verbergen heeft. Ook heeft de groep het idee dat ze in het bos in de gaten worden gehouden. Wanneer Rick, Gabriel, Bob, Sasha en Michonne een voedselbank leegplunderen, worden ze aangevallen door walkers. Bob wordt bijna gebeten, Sasha redt hem. Die avond keren ze terug naar de kerk en maken ze plannen om richting Washington D.C. te trekken. Onderhand vinden Daryl en Carol een lege auto auto en zien de auto langsrijden waarmee Beth ontvoerd werd. Ze stappen in de lege auto en zetten de achtervolging in. Wanneer Bob later die avond naar buiten gaat, wordt hij door een onbekend figuur neergeslagen. Zodra hij weer bijkomt, ontdekt hij dat Gareth (Andrew J. West), de leider van Terminus en hem ontvoerd heeft. Gareth vertelt hem dat niets van dit alles persoonlijk is en dat hij beter smaakt dan gedacht. Tot zijn grote schok merkt Bob dat hij een been mist, en dat Gareth en zijn mensen daarvan zitten te eten.

Bob begint te lachen, en bekent dat hij gebeten is, waardoor Gareth en zijn mensen geïnfecteerd vlees zaten te eten. Na een mislukte zoektocht naar Bob, Daryl en Carol confronteert Rick Gabriel, die volgens hem iets met de verdwijning te maken had. Gabriel biecht op dat hij zo lang wist te overleven door zichzelf in zijn kerk op te sluiten en niemand binnen te laten. Gareth brengt Bob terug naar de kerk. In het holst van de nacht gaat Rick met een aantal mensen richting de school waar Gareth zich ophoudt. Gareth en zijn mensen dringen op hetzelfde moment echter de kerk binnen. Wanneer Rick en de rest terugkeren, houden ze de hen tegen en doden Gareth en zijn handlangers. De volgende dag sterft Bob door de beet en Tyreese steekt een mes in zijn hoofd om te voorkomen dat hij een walker wordt. Eugene, Abraham en Rosita trekken richting Washington en Glenn, Maggie en Tara gaan met hen mee. Die avond keert Daryl terug. Wanneer Michonne vraagt waar Carol is, roept hij tegen een onbekend persoon dat die tevoorschijn moet komen.

Onderhand wordt duidelijk wat er met Beth is gebeurd. Ze wordt wakker in een ziekenhuis middenin Atlanta, en heeft geen flauw idee hoe ze daar gekomen is. Al gauw ontmoet ze de mensen die de leiding hebben over het ziekenhuis: Dr. Steven Edwards en een agent genaamd Dawn Lerner. Zij leggen haar uit dat ze iedereen redden die ze tegenkomen en de mensen die zij gered hebben, zullen deel uit moeten maken van de gemeenschap die in het ziekenhuis woont en nieuwkomers helpen. Beth raakt al snel bevriend met Steven en een bewoner genaamd Noah, maar kan het minder goed vinden met Dawn. Eigenlijk wil Beth weg uit het ziekenhuis en samen met Noah probeert ze te ontsnappen. Zodra ze buiten zijn, worden ze omsingeld door zombies. Noah weet weg te komen, maar Beth wordt teruggehaald door Dawn. Terug in het ziekenhuis ziet ze hoe de bewoners een zwaargewonde Carol naar binnen brengen.

Onderweg naar Washington krijgt de bus waar Abraham, Rosita, Eugene, Glenn, Maggie en Tara in rijden een ongeluk. De groep gaat te voet verder, maar krijgt ruzie wanneer Abraham zich dwars door een horde zombies heen wil vechten, terwijl de rest vindt dat ze een omweg moeten nemen. Tijdens de ruzie bekent Eugene dat hij geen wetenschapper is die een einde aan de zombie epidemie kan maken, en dat hij al die tijd gelogen had over wie hij was. Tijdens flashbacks wordt in dezelfde aflevering getoond hoe Abraham zijn gezin verloor en Eugene ontmoette.

Later wordt duidelijk wat er met Daryl en Carol is gebeurd. Ze volgen de auto naar Atlanta, waar ze belaagd worden door Noah, die hun wapens afpakt. Later vinden ze Noah opnieuw en redden hem. Noah vertelt hen dat Beth in het ziekenhuis wordt vastgehouden. Daryl en Carol willen naar het ziekenhuis gaan om Beth te redden, maar Carol wordt aangereden door de bewoners van het ziekenhuis en meegenomen. Daryl neemt Noah mee, terug naar Rick. Tijdens flashbacks wordt in dezelfde aflevering getoond hoe Carol Karen en David vermoordde, wat ze beleefd had toen Rick haar uit de groep had verbannen en hoe ze Lizzie en Mika moest begraven.

Terwijl Gabriel, Carl, Michonne en Judith achterblijven, gaat de rest van de groep naar Atlanta om Beth en Carol te redden. Ze lokken een paar agenten uit het ziekenhuis en nemen hem gevangen in de hoop hen te kunnen ruilen. In het ziekenhuis is Carol er slecht aan toe en Dawn staat op het punt Carol van de machines af te halen, maar stiekem dient Beth haar medicijnen toe in de hoop haar beter te maken. Eén van de agenten slaat Sasha echter buiten westen en weet te ontsnappen.

Rick gaat achter de agent aan en weet hem te doden. In de kerk weet Gabriel onderhand een hoop opschudding te veroorzaken wanneer hij een groep walkers naar de kerk toe lokt. Niet veel later arriveert de groep van Abraham bij de kerk. Wanneer zij horen waar de rest is gaan de gehele groep ook richting Atlanta. In Atlanta wordt er een uitwisseling van gevangenen gedaan. Rick krijgt Beth en Carol terug in ruil voor twee agenten. Wanneer Dawn eist dat Noah ook terugkeert naar het ziekenhuis, probeert Beth haar neer te steken. Dawn reageert hierop door Beth dood te schieten, waarna Daryl haar doodschiet. Wanneer de groep van de kerk arriveert, zien ze Daryl naar buiten komen met Beths dode lichaam. Onderhand arriveert Morgan bij de school waar Gareth zich ophield. Later komt hij aan bij de verlaten kerk, waar hij een briefje vindt dat Abraham aan Rick had geschreven.

De groep besluit om Noah naar zijn familie in Richmond, Virginia te brengen. Daar aangekomen treffen ze een ravage aan. Terwijl Tyreese en Noah Noah's oude huis verkennen wordt Tyreese in zijn arm gebeten door een Walker. Terwijl Noah hulp gaat halen, begint Tyreese te hallucineren. Hij ziet diverse dode mensen, onder wie Bob, Beth en de Governor. Buiten besluit Rick om hierna naar Washington te gaan omdat de kans dat de orde hersteld is daar het grootste is. Michonne hakt Tyreese zijn arm eraf om verdere infectie te voorkomen. De groep weet te ontsnappen, maar Tyreese sterft door bloedverlies. De groep begraaft hem en trekt verder. Daryl, Sasha en Maggie zijn het meest aangeslagen door de dood van Tyreese en Beth. Sasha gedraagt zich roekeloos en agressief en brengt de groep meerdere keren in gevaar.

De groep ontmoet een vreemdeling genaamd Aaron. Hij vertelt hen dat hij uit een ommuurde gemeenschap afkomstig is en nodigt Rick en zijn mensen uit om daar te komen wonen. Rick vertrouwt hem niet en laat de groep uitzoeken of Aaron liegt. Wanneer ze erachter komen dat Aaron de waarheid sprak, besluit Rick dat ze met Aaron naar de gemeenschap gaan. Onderweg ontmoeten ze Aarons liefdespartner en collega Eric, die bij een val gewond is geraakt. Uiteindelijk weet de groep de gemeenschap te bereiken en gaan ze naar binnen.

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van The Walking Dead voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rolverdeling[bewerken]

In leven[bewerken]

Acteur Personage Seizoen
1 2 3 4 5
Andrew Lincoln Rick Grimes Hoofdrol
Steven Yeun Glenn Rhee Hoofdrol
Chandler Riggs Carl Grimes Hoofdrol
Norman Reedus Daryl Dixon Bijrol Hoofdrol
Melissa McBride Carol Peletier Bijrol Hoofdrol
Lennie James Morgan Jones Gast Gast Bijrol
Lauren Cohan Maggie Greene Bijrol Hoofdrol
Danai Gurira Michonne Stand-In Hoofdrol
Sonequa Martin-Green Sasha Williams Bijrol Hoofdrol
Diverse actrices Judith Grimes Bijrol
Alanna Masterson Tara Chambler Bijrol Hoofdrol
Michael Cudlitz Abraham Ford Bijrol Hoofdrol
Christian Serratos Rosita Espinosa Bijrol Hoofdrol
Josh McDermitt Eugene Porter Bijrol Hoofdrol
Seth Gilliam Gabriel Stokes Hoofdrol
Ross Marquand Aaron Bijrol

Zombie/overleden (of geen actieve rol meer)[bewerken]

Acteur Personage Seizoen
1 2 3 4 5
Jon Bernthal † Shane Walsh Hoofdrol Cameo
IronE Singleton † Theodore "T-Dog" Douglas Bijrol
Sarah Wayne Callies † Lori Grimes Hoofdrol
Laurie Holden † Andrea Hoofdrol
Jeffrey DeMunn † Dale Horvath Hoofdrol
Michael Rooker † Merle Dixon Bijrol Gast Hoofdrol
Scott Wilson † Hershel Greene Bijrol Hoofdrol
Emily Kinney † Beth Greene Bijrol Hoofdrol
David Morrissey † Phillip Blake/The Governor Hoofdrol Gast
Chad Coleman † Tyreese Williams Bijrol Hoofdrol
Larry Gilliard Jr. † Bob Stookey Hoofdrol
Andrew J. West † Gareth Bijrol Hoofdrol
Madison Lintz † Sophia Peletier Bijrol
Adam Minarovich † Ed Peletier Bijrol Gast
Emma Bell † Amy Bijrol Stem
Jeryl Prescott † Jacqui Bijrol Stem
Andrew Rothenberg † Jim Bijrol Stem
Juan Gabriel Pareja Morales Bijrol
Noah Emmerich † Dr. Edwin Jenner Bijrol
Neil Brown Jr. Guillermo Bijrol
Noel Gugliemi Felipe Bijrol
Adrian Kali Turner † Duane Jones Gast
Jane McNeill † Patricia Bijrol
James Allen McCune † Jimmy Bijrol
Pruitt Taylor Vince † Otis Bijrol
Michael Zegen † Randall Culver Bijrol
Melissa Ponzio † Karen Bijrol
Jose Pablo Cantillo † Caesar Martinez Bijrol
Travis Love † Shumpert Bijrol
Daniel Thomas May † Allen Bijrol Cameo
Lew Temple † Axel Bijrol
Vincent Ward † Oscar Bijrol
Dallas Roberts † Milton Mamet Bijrol
Tyler Chase † Ben Bijrol
Alexa Nikolas † Haley Bijrol
Donzaleigh Abernathy Dr. Stevens Bijrol
Meyrick Murphy † Meghan Chambler Bijrol
Kirk Acevedo † Mitch Dolgen Bijrol
Audrey Marie Anderson † Lilly Chambler Bijrol
Brighton Sharbino † Lizzie Samuels Bijrol
Kyla Kenedy † Mika Samuels Bijrol Gast

Denise Crosby

† Mary Bijrol
Chris Coy † Martin Bijrol
Christine Woods † Dawn Lerner Bijrol
Eric Jensen Steven Edwards Bijrol

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties