The Way We Were

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het titelnummer van de film door Barbra Streisand, zie The Way We Were (nummer).
The Way We Were
Onze beste jaren
Regie Sydney Pollack
Producent Ray Stark
Scenario Arthur Laurents
Hoofdrollen Barbra Streisand
Robert Redford
Bradford Dillman
Muziek Marvin Hamlisch
Montage John F. Burnett
Cinematografie Harry Stradling jr.
Distributie Columbia Pictures
Première 19 oktober 1973
Genre Drama
Speelduur 118 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 15.000.000
Gewonnen prijzen 6, waaronder 2 Oscars
Overige nominaties 7
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Way We Were is een romantische dramafilm uit 1973 onder regie van Sydney Pollack. De film werd een kassucces in de Verenigde Staten en bracht er 49 miljoen dollar op, tegen een budget van 15 miljoen. Het was daarmee de film met de op vier na hoogste opbrengst. Hij werd genomineerd voor zes Oscars en won er twee.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In een terugblik wordt het verhaal verteld van Katie Morosky (Streisand), een idealistische jonge vrouw. Gedurende haar periode als student aan een universiteit in de jaren 30, wordt ze verliefd op Hubbell Gardner (Redford). De verschillen tussen de twee zijn echter enorm. Katie is een aanhanger van het marxisme en is tegen de oorlog, terwijl Hubbell een roervink is met een vrije geest. Ze valt als een blok voor zijn uitstraling en talenten als schrijver. Hubbell doet er zelf echter niets aan om betere schrijverstechnieken onder de knie te krijgen. Wel krijgt hij een oogje op Katie. Hij voelt zich aangetrokken tot haar door haar vastberadenheid en activisme.

Na hun studie verliezen Katie en Hubbell contact, maar na het einde van de Tweede Wereldoorlog ontmoeten de twee elkaar opnieuw. Zij werkt bij een radiostation en hij probeert zich weer thuis te voelen na dienst te hebben gedaan in het leger. Ze worden verliefd op elkaar en trouwen, maar de problemen ontstaan al snel. Katie ergert zich mateloos aan zijn oppervlakkige vrienden, die dolgraag grappen uithalen met Katie. Ook hij weet Katie's trekjes niet geheel te accepteren.

Wanneer Hubbell een baan zoekt als scenarioschrijver in Hollywood, is Katie teleurgesteld in hem. Ze vindt dat hij boven het schrijven van scenario's staat en zich moet verdiepen in het schrijven van literatuur. Ondanks haar ophef, verhuizen ze naar Californië. Hubbell groeit uit tot een succesvolle scenarioschrijver en geniet van het leven als welvarende man met overvloedige luxe. Als Katie zich opnieuw bezighoudt met haar politieke activisme, brengt ze hiermee Hubbels reputatie in gevaar.

Hubbell en Katie vervreemden van elkaar en Hubbell krijgt een affaire met Carol Ann. Zij was zijn liefje op de universiteit en is de ex-vrouw van zijn beste vriend J.J.. Katie realiseert zich dat Hubbell niet de man is die ze hoopte dat hij zou zijn. Ze beseft dat hij een luie man is die desnoods vals speelt om de makkelijkste weg te kunnen nemen. Ook Hubbell is het zat niet aan Katie's voorwaarden te kunnen voldoen. Hij verlaat Katie net nadat hun dochter Rachel wordt geboren.

In de laatste scène van de film komen Hubbell en Katie elkaar opnieuw bij toeval tegen bij het Plaza Hotel. Hubbell heeft een stijlvolle schoonheid en is werkzaam bij een succesvolle tv-reeks. Ook Katie is nog steeds wie ze vroeger was. Ze houdt zich nog altijd bezig met politiek en is inmiddels getrouwd met een andere man. Ze nodigt hem uit om iets met haar te drinken, maar hij weigert. Wel zijn ze er beiden van op de hoogte dat Hubbell zijn hoogtijdagen beleefde toen hij een relatie met haar had en dat niemand hem ooit zo goed zal kennen als zij.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Streisand, Barbra Barbra Streisand Katie Morosky
Redford, Robert Robert Redford Hubbell Gardner
Dillman, Bradford Bradford Dillman J.J.
Chiles, Lois Lois Chiles Carol Ann
O'Neal, Patrick Patrick O'Neal George Bissinger
Lindfors, Viveca Viveca Lindfors Paula Reisner
McLerie, Allyn Ann Allyn Ann McLerie Rhea Edwards
Hamilton, Murray Murray Hamilton Brooks Carpenter
Edelman, Herb Herb Edelman Bill Verso
Ewing, Diana Diana Ewing Vicki Bissinger
Kirkland, Sally Sally Kirkland Pony Dunbar
Jones, Marcia Mae Marcia Mae Jones Peggy Vanderbilt
Keefer, Don Don Keefer Acteur
Gaynes, George George Gaynes El Morocco Captain

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

The Way We Were werd genomineerd voor zes Oscars:

Streisand werd daarnaast genomineerd voor een Golden Globe en BAFTA Award voor haar vertolking van Katie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]