The Yes Album

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Yes Album
Album van Yes
Uitgebracht 19 maart 1971
Opgenomen oktober-november 1970
Genre progressieve rock
Duur 41 min. 36 s
Label(s) Atlantic Records
Producent(en) Yes en Eddie Offord
Chronologie
1970
Time and a Word
  1971
The Yes Album
  1971
Fragile

(en) Allmusic-pagina
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Yes Album is het derde album van de Britse progressieve-rockband Yes. Dit is het eerste album van Yes waarop gitarist Steve Howe te horen is. Het album betekende ook het begin van Yes' grote bekendheid als een van de pioniers in progressieve rock. The Yes Album kwam in het Verenigd Koninkrijk en de VS tot respectievelijk nummer 7 en nummer 40 in de albumhitlijsten, terwijl het in Nederland zijn hoogste positie op nummer 15 heeft gehad.

De langere nummers op dit album, zoals Yours Is No Disgrace en Starship Trooper, vormden de voorbode van de nummers die op de volgende albums Fragile en Close to the Edge Yes hun echte progressieve naam zouden geven. Het bekendste nummer van het album is ongetwijfeld I've Seen All Good People, dat nog vaak op 'classic'-radiostations te horen is en tot en met 2015 in de Top 2000 stond.

Een ander kenmerk van het album is de solobijdrage van elk bandlid. Dit is iets wat later bij de band terug te zien zou zijn. Op dit album is het Steve Howe die met zijn live opgenomen nummer Clap zijn akoestische gitaarkunsten laat horen.

Concluderend kan men zeggen dat Yes met dit album een nieuwe weg insloeg; iets wat zonder Steve Howe waarschijnlijk niet zou zijn gebeurd en de vraag openlaat of de band na Time and a Word wel overleefd zou hebben.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jon Anderson heeft het solowerkje van Steve Howe Clap "The Clap" genoemd (slang voor gonorroe). Het staat ook zo vermeld op de lp- en de eerste cd-persingen.
  • De Amerikaanse tournee die aansloot op de verschijning van dit album werd een sof; Yes speelde toen in het voorprogramma van Jethro Tull.

Nummers[bewerken | brontekst bewerken]

  1. "Yours Is No Disgrace" - 9:41
  2. "Clap" (Steve Howe) - 3:17
    Live opgenomen in "The Lyceum", Londen, 17 juli 1970 en geïntroduceerd door Jon als The Clap.
  3. "Starship Trooper" - 9:28
  4. "I've Seen All Good People" - 6:55
  5. "A Venture" - 3:18
  6. "Perpetual Change" - 8:5

Bonusnummers op de geremasterde versie uit 2003:

  1. "Your Move" (Single Version) - 3:00
  2. "Starship Trooper: Life Seeker" (Single Version) - 3:28
  3. "Clap" (Steve Howe - Studio Version) - 4:02

Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]