The Zombies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Zombies
The Zombies.jpg
Achtergrondinformatie
Jaren actief Begin jaren 60 - 1967
Oorsprong Engeland
Genre(s) Pop
Psychedelische pop
Leden
Leadzanger Colin Blunstone
Gitarist Paul Atkinson
Bassist Chris White
Toetsenist Rod Argent
Drummer Hugh Grundy
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Zombies is een Britse band uit de jaren zestig.

De voornaamste leden van de groep waren toetsenist Rod Argent, zanger Colin Blunstone en gitarist Paul Atkinson. De andere leden waren bassist Chris White en drummer Hugh Grundy.

De band ontstond begin jaren zestig min of meer bij wijze van grap maar na het winnen van een plaatselijke liedjeswedstrijd gingen de leden het serieus opvatten.

Er werden enkele hits uitgebracht waaronder She’s Not There en Tell Her No maar ze slaagden er niet in er een succesvol vervolg aan te geven zoals vele andere Britse bands dat in die tijd wel deden.

In 1967 besloten The Zombies te stoppen maar ze gingen nog eenmaal de studio in, waar ze hun meesterwerk Odessey And Oracle opnamen. Met nummers als This Will Be Our Year en Time Of The Season (dat een reusachtige hit werd nadat de band al lang niet meer bestond) geldt dit album nog steeds als klassieker voor liefhebbers van psychedelische pop terwijl het ook een bron van inspiratie was en is voor honderden bands die in de voetsporen van The Zombies wilden treden.

Nadat The Zombies uit elkaar waren gegaan werd enige tijd door een totaal andere band onder deze naam opgetreden, om het hitsucces van Time Of The Season uit te buiten. Rod Argent had inmiddels samen met Russ Ballard de band Argent gevormd, terwijl Blunstone, na enkele jaren in de verzekeringssector te hebben gewerkt, een redelijk succesvolle solocarrière begon, om later regelmatig de zang te verzorgen op albums van The Alan Parsons Project.

In 1990 verscheen er nieuw werk onder de naam The Zombies. Het betrof een gedeeltelijke reünie waaraan alleen Blunstone, White en Grundy meededen. Argent en Atkinson spelen beide alleen een kleine gastrol op het album Return Of The Zombies, ieder in een nummer. Deze reünie was van korte duur. Vanaf 2000 werken Blunstone en Argent echter weer regelmatig samen.

Nieuwe start[bewerken]

Nadat Blunstone en Argent in 2000 begonnen samen te werken en op te treden, wat resulteerde in een nieuw album (Out of the Shadows), besloten ze tijdens de productie van een andere nieuwe cd de naam The Zombies opnieuw te gebruiken. Dit omdat enkele nummers van As Far As I can See, de naam van het nieuwe album, herinneringen oproepen, in de woorden van Rod Argent, aan de sound van The Zombies uit de jaren zestig. Chris White zingt op enkele nummers mee.

Begin 2004 werd een concert georganiseerd ter ere van Paul Atkinson waarbij hij de Recording Academy's President's Merit Award kreeg. De show kende tevens een (uniek) optreden van The Zombies. Paul Atkinson is in april 2004 overleden aan kanker.

In het najaar van 2004 hebben de nieuwe Zombies met succes opgetreden in Amerika (oktober) en een succesvolle theatertour gehad in Nederland (november/december).

In 2005 kwam de film Dear Wendy uit, een film van Thomas Vinterberg, geschreven door Lars von Trier. De soundtrack van deze film bestaat uitsluitend uit muziek van The Zombies, waaronder nummers als Time of the Season en She's not There.

In 2008 trad de band meerdere malen op in originele bezetting, uiteraard met uitzondering van Atkinson en aangevuld door andere muzikanten. Tijdens deze optredens werd het album Odessey & Oracle integraal uitgevoerd.

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14
Time of the season 1294 - 827 1353 1136 734 710 762 903 809 843 1135 1264 1352 1412