Corrosia Theater, Expo & Film

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Theater de Roestbak)
Corrosia Theater, Expo & Film
De Roestbak
Het theater tijdens de renovatie in 2015
Locatie Almere Haven, Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 52° 20′ NB, 5° 13′ OL
Gebouw
Gebouwd 1974-1979
Overig
Totale capaciteit 201
Corrosia Theater, Expo & Film (Almere)
Corrosia Theater, Expo & Film
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Corrosia Theater, Expo & Film (voorheen De Roestbak) bestaat uit een gecombineerde theater- en filmzaal, expositieruimte en een cafe. Het is gevestigd in het centrum van Almere Haven en biedt een programma van beeldende kunst, dans, theater, muziek, film, debat en literatuur. Het theater heeft een zaal met een vlakke vloer aanbod. De zaal biedt ruimte voor 201 personen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1974 is men gestart met de bouw van het pand. De oplevering was in 1979, waarmee Corrosia het oudste theater van Almere is. In 2014 en 2015 is het pand verbouwd. Op 13 februari 2016 is het pand als verzamelgebouw Corrosia heropend. Behalve het theater zijn er verschillende andere organisaties gehuisvest, zoals het gebiedskantoor van de gemeente Almere, de nieuwe bibliotheek, de Schoor Welzijnswerk en Sterrenwacht.

CorTen[bewerken | brontekst bewerken]

Het theater dankte zijn voormalige naam, De Roestbak, aan de roestige buitenkant van het gebouw. Deze buitenkant is gemaakt van cortenstaal of CorTen, zogenaamd ‘weervast staal’. Het is een gelegeerde staalsoort dat roest als het nat wordt. De roestlaag is echter anders dan bij gewoon staal. Gewoon staal roest net zo lang totdat er niets meer van over is. ‘Weervast' staal begint ook te roesten. Er vormt zich echter een goed hechtende roestlaag die vocht buitensluit. De roestlaag is een patineerlaag die het uiterlijk heeft van een roestlaag. Het onderliggende staal wordt hierdoor beschermd. Het roesten gaat zeer langzaam verder waardoor het jarenlang in de buitenlucht kan worden gebruikt. CorTen wordt in het algemeen voor daken en gevels afgeraden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]