Theo Francken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Theo Francken (Lubbeek, 7 februari 1978) is een Vlaamsgezind politicus uit de provincie Vlaams-Brabant. Hij is sinds 2010 volksvertegenwoordiger in de Kamer voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie. Sinds 2013 is hij burgemeester van Lubbeek.

Hij is licentiaat Pedagogische Wetenschappen in 2001 afgestudeerd aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Politieke loopbaan[bewerken]

Hij was vanaf 2001 actief als wetenschappelijk medewerker in de N-VA fractie van het Vlaams Parlement. Van 2009 tot 2010 was hij adjunct-kabinetschef van Vlaams viceminister-president Geert Bourgeois, specifiek voor de beleidsdomeinen van inburgering en de Vlaamse Rand.

In zijn thuishaven Lubbeek richtte hij een nieuwe N-VA afdeling: hij was lijsttrekker met de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, maar het resultaat viel tegen. Met amper 4,96% van de stemmen en haalde de N-VA geen enkele van de 23 gemeenteraadszetels. 2006 was ook het jaar dat Vlaams Belang voor het eerst opkwam in Lubbeek.

Hij profileerde zich in 2010 op thema's als asiel, migratie en inburgering.[1] Bij de federale verkiezingen was hij lijsttrekker voor N-VA in de kieskring Leuven en haalde 13164 voorkeurstemmen, wat hem tot volksvertegenwoordiger in de Kamer maakte.

De gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012 waren voor de N-VA in Lubbeek zo een succes, dat hij burgemeester is geworden.

Benoemingen[bewerken]

  • Lid partijbestuur en partijraad N-VA
  • Volksvertegenwoordiger (sinds 2010)
  • Burgemeester van Lubbeek (januari 2013)

Privé[bewerken]

Francken woont in Linden, is gehuwd en vader van een dochter en een zoon.

Noot[bewerken]

  1. N-VA, Theo Francken, De puinhoop der puinhopen