Theodardus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Theodardus van Maastricht
Sint-Theodardus met bisschopsstaf en martelaarspalmtak, 19e-eeuwse muurschildering in Sint-Pauluskathedraal, Luik
Geboren 615-618
Gestorven 668-670 te Speyer
Schrijn zie[noot 1]
Naamdag 10 september
Beschermheilige voor zie[noot 2]
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De heilige Theodardus, ook Theodardus van Maastricht, Theodardus van Tongeren, Theodardus van Luik, Dieter, Diethard, of Theodard, (Aquitanië?, ca. 618Speyer, 6 september 668 of 670) was de 19e bisschop van Maastricht. Hij is de patroonheilige van de veehandelaren en wordt vaak afgebeeld met een zwaard door het hoofd. Zijn feestdag is op 10 september.

Levensbeschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de overlevering was Theodardus afkomstig uit Aquitanië in Zuid-Frankrijk. Hij zou een leerling zijn geweest van Sint-Remaclus, de Keltisch-christelijke abt van Solignac, die ook het klooster Stavelot-Malmedy stichtte waar hij Theodardus benoemde tot abt. Daarna volgde Theodardus zijn leermeester op als bisschop van Tongeren-Luik-Maastricht.

Toen hij zich in Worms bij koning Childerik II ging beklagen over de onderdrukking en de plunderingen in zijn bisdom door Frankische edellieden, werd hij op een reis in het bos van Bienwald nabij Speyer gedood door zijn tegenstanders. Hij werd opgevolgd door Lambertus die zorgde dat hij uiteindelijk werd overgebracht naar Luik en begraven in zijn eigen bisdom.

Nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

In de schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht bevindt zich een reliekhouder uit 1936 in de vorm van een koperen beeldje van Sint-Theodardus met een zwaard door zijn hoofd. De oorspronkelijke reliekhouder is waarschijnlijk in de Franse tijd omgesmolten of verkocht.

In het Belgisch-Limburgse Beringen is een zogenaamde mijnkathedraal vernoemd naar Sint-Theodardus. Deze Sint-Theodarduskerk werd tussen 1939 en 1943 gebouwd in neobyzantijnse stijl. Ook in het Vlaams-Brabantse Bogaarden is de parochiekerk toegewijd aan Sint-Theodardus. Deze neoclassicistische kerk heeft een romaanse toren uit de 11e eeuw.

Voorganger:
Remaclus
Bisschop van Maastricht
±660 - ±670
Opvolger:
Lambertus