Thomas Jackson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stonewall Jackson

Thomas Jonathan Jackson, genaamd Stonewall (Clarksburg (Virginia, nu West Virginia), 21 januari 1824 - Guinea Station (Spotsylvania County, Virginia), 10 mei 1863) was een Amerikaans onderwijzer en militair. Hij werd beroemd als Zuidelijk generaal tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog als legerkorps-commandant in het Army of Northern Virginia van generaal Robert E. Lee. Krijgshistorici noemen zijn Shenandoah-campagne en zijn omsingeling van de Noordelijke rechtervleugel bij Chancellorsville briljant; maar daar tegenover stellen ze zijn zwakke en verwarde optreden tijdens de Zeven Dagen veldslagen rondom Richmond. Al met al wordt hij beschouwd als één van de meest talentvolle tactici in de militaire geschiedenis van de Verenigde Staten.

"Stonewall" Jackson werd per abuis door zijn eigen troepen neergeschoten bij Chancellorsville en verloor een arm. Hij overleed enkele dagen later aan complicaties bij zijn verwondingen. Zijn dood was een zware tegenslag voor de Confederatie; na zijn verwonding, maar vóór zijn dood, zei generaal Lee: "Hij heeft zijn linkerarm verloren, maar ik mijn rechterarm."

Jackson werd omschreven als een 'controverse' man. Zo geloofde hij dat zijn ene arm langer was dan zijn andere, en scheen geen dingen te eten die hij lekker vond. Hij leed waarschijnlijk aan het syndroom van Asperger.[bron?] Hierdoor kon hij geniale tactieken bedenken, maar kwam hij soms 'gek' over.[bron?]