Thomas de stoomlocomotief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Echte stoomlocomotieven als Thomas, Henry en Duck

Thomas de stoomlocomotief is een populair televisieprogramma van Britt Allcroft voor peuters. De serie is gebaseerd op de boeken van Wilbert Vere Awdry en wordt uitgezonden op Nickelodeon. De serie is vertaald in 26 talen en is in 130 landen te zien. Elke aflevering duurt ongeveer vijf minuten. De originele Engelstalige verhalen zijn door Ringo Starr ingesproken. Van 1998 tot 2003 heeft Alec Baldwin de serie ingesproken. Erik de Zwart neemt de Nederlandstalige versie voor zijn rekening.

De serie gaat over de avonturen van een familie pratende treintjes op het denkbeeldige eiland Sodor. De hoofdrolspeler is de jonge stoomlocomotief Thomas. Hij komt vaak in de problemen, omdat hij zaken wil opknappen die beter door volwassen treinen gedaan kunnen worden.

De populariteit van Thomas de stoomlocomotief heeft de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM), Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) en het Spoorwegmuseum (SpM) doen besluiten om een 'live' stoom-evenement rondom de karakters uit deze serie te organiseren.

Externe link[bewerken]