Thyroptera devivoi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Thyroptera devivoi
IUCN-status: Onzeker[1] (2015)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Chiroptera (Vleermuizen)
Familie:Thyropteridae (Hechtschijfvleermuizen)
Geslacht:Thyroptera (Hechtschijfvleermuizen)
Soort
Thyroptera devivoi
Gregorin et al., 2006
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Thyroptera devivoi is een hechtschijfvleermuis uit de familie Thyropteridae.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De rugvacht is kaneelbruin. De buikharen zijn tweekleurig: de bovenste helft is grijsbruin of wit, de andere donkerbruin. De vacht is zacht en wollig. De vlieghuid is grijsbruin. De kop-romplengte bedraagt 38.4 tot 46.0 mm, de staartlengte 24.6 tot 29.0 mm, de oorlengte 8.95 tot 11.00 mm, de tibialengte 15.4 tot 18.0 mm en de voorarmlengte 35.7 tot 36.0 mm.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in savanneachtige gebieden in Zuid-Amerika. Dit dier is gevonden in de Cerrado van Piauí en Tocantins en in de Rupununisavanne in het zuiden van Guyana. In zowel Piauí als Tocantins is slechts één exemplaar gevangen; uit de Rupununisavanne komen er twee. Deze exemplaren waren eerder incorrect geïdentificeerd als de Hondurashechtschijfvleermuis (T. discifera). De soort is genoemd naar Dr. Mario de Vivo, die veel heeft gedaan voor de studie van de Braziliaanse zoogdieren.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gregorin, R., Gonçalves, E., Lim, B.K. & Engstrom, M.D. 2006. New species of disk-winged bat Thyroptera and range extension for T. discifera. Journal of Mammalogy 87(2):238-246.