Tiberios II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tiberios II
Solidus-Tiberius III-sb1360.4.jpg
Keizer van Byzantium
Periode 698 - 705
Voorganger Leontios II
Opvolger Justinianus II

Apsimaros (Grieks: Αψίμαρος) (? - 15 februari 706), bekend als Tiberios II (III) (Grieks: Τιβέριος; Latijn: Tiberius; Nederlands, verouderd: Tibeer), was Byzantijns keizer van 698 tot 705. Hij werd door toedoen van de Groenen keizer van Byzantium nadat Leontius vanwege de Val van Carthago (698) (zie Byzantijns-Arabische oorlogen) van de troon was verjaagd.

Tiberios deed niet eens een poging om de opmars van de Arabieren naar de Zuilen van Hercules een halt toe te roepen. Het fort van Septem (Ceuta) was uiteindelijk het enige dat vertwijfeld tegenstand bood. Nadat het in 711 gevallen was, staken de Arabieren over naar het Visigotische rijk. Zij noemden de markante rots aan de noordzijde van de zeestraat naar hun leider: Gebr-Al-Tarik (Gibraltar). Het Visigotische rijk van Roderik zou snel bezwijken.

Inmiddels was Tiberios' eigen keizerschap ook voorbij (705) en was Justinianus II weer keizer. Tiberios werd eerst publiekelijk te kijk gezet samen met zijn voorganger Leontius die hij ontneusd en gevangengezet had. Vervolgens werden zij beiden ter dood gebracht.