Tie-dye

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een T-shirt met tie-dyepatroon

Tie-dye (Engels) is een verftechniek voor textiel. Door middel van het binden en knopen van de stof wordt een patroon op de stof aangebracht. Vervolgens wordt de stof eerst doordrenkt met water, eventueel gemengd met soda. Hierna worden delen van de stof in verf gedoopt. De verf kan zich op bepaalde delen van de stof niet hechten, omdat de van water doordrenkte stof stevig is geknoopt of samengebonden.

Door de kleding te bundelen, en vervolgens in verschillende verfkleuren te dopen kunnen spiraalpatronen worden aangebracht.

Kleding die is behandeld met deze techniek, wordt veel gedragen door hippies en mensen van andere alternatieve subculturen. Janis Joplin en John Sebastian hebben sterk bijgedragen aan de bekendheid van tie-dye.

Trivia[bewerken]

  • De techniek wordt wel eens verward met batikken, maar is wezenlijk anders: bij batik wordt was gebruikt om delen van de stof ongeverfd te houden, bij tie-dye worden die delen afgebonden.
  • Mudmee Tie-dye is een zeer specialistische tie-dyemethode die alleen in Thailand wordt gehanteerd. Hierbij worden heel fijne patronen op zijden kledingstukken aangebracht.