Tineke Strik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tineke Strik
Tineke Strik resized.jpg
Algemene informatie
Naam Martina Hermina Antonia Strik
Geboren 28 september 1961
Functie Lid Eerste Kamer
Partij GroenLinks
Titulatuur mr. dr.
Politieke functies
2002-2006 Wethouder in Wageningen
2007-heden Lid Eerste Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Martina Hermina Antonia (Tineke) Strik (Alphen, 28 september 1961) is een Nederlands politica. Namens GroenLinks is ze sinds 12 juni 2007 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Eerder was ze wethouder in Wageningen.

Levensloop[bewerken]

Tussen 1979 en 1983 studeerde Tineke Strik sociaal-cultureel werk bij de Sociale Academie 'Den Elzent' in Eindhoven. Ondertussen werkte ze bij de Kindertelefoon. Tussen 1981 en 1985 werkte ze als jongerenwerker bij het Cultureel Jongerencentrum 'de Effenaar' te Eindhoven. Vervolgens studeerde ze tussen 1985 en 1991 internationaal publiek recht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en tussen 1989 en 1991 ook Turks.

Tussen 1990 en 1993 werkte zij als juridisch medewerker bij het Jongeren Advies Centrum te Amsterdam. Om tussen 1994 en 1995 kort nog de vrije studierichting bij rechten aan de Katholieke Universiteit Nijmegen te volgen. Voorts heeft zij zich via cursussen bij het Rode Kruis, Clingendael en de Universiteit Utrecht verder gespecialiseerd in allerlei onderdelen van het recht, o.a. oorlogsrecht, Europees recht en bestuursrecht. Tussen 1993 en 1996 werkte zij bij VluchtelingenWerk Nederland, als consulent rechtsbescherming. Vervolgens werkte ze een jaar als gerechtssecretaris bij de vreemdelingenkamer van de Arrondissementsrechtbank te Zwolle.

In 1997 stapte ze over naar de politiek: ze werkte als beleidsmedewerker justitie bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. Tussen 2001 en 2002 werkte zij als beleidscoördinator bij het ministerie van Justitie.

Tussen 2002 en 2006 werd zij wethouder van sociale zaken, inclusief jeugdwerk, cultuur en minderhedenbeleid in Wageningen. Sinds 2004 combineerde zij dit met een positie als promovendus/onderzoeker bij het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit Nijmegen. Strik is bezig met een proefschrift over de totstandkoming en de nationale effecten van Europees asiel en migratiebeleid. Zij had verschillende posities binnen GroenLinks, zo was zij lid van het strategisch beraad, een overleg van lokale en nationale politici en was zij in 2005-2006 lid van de programmacommissie voor het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Als schrijfster van het verkiezingsprogramma wilde zij "Stelling nemen tegen de bewustzijnsvernauwing, een gedurfd werelds perspectief schetsen, met een mooie balans tussen solidariteit en individuele vrijheid".[1] Ook was zij plaatsvervangend lid van het congres voor lokale overheden van de Raad van Europa. In 2005 was zij waarnemer bij de lokale verkiezingen in Palestina en in 2008 in Georgië.

Sinds 2007 is Strik lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks en is woordvoerster Justitie, Europese Zaken, Sociale Zaken en Buitenlandse Zaken. Als senator is Strik lid van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. In 2008 schreef zij mee aan het Europese verkiezingsprogramma van GroenLinks. Op 3 december 2008 stelde zij zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks bij de Europese Verkiezingen van 2009.[2] De lijsttrekker zal worden verkozen in een intern referendum. Haar kandidatuur wordt ondersteund door haar drie GroenLinkse mede-senatoren.[3] Strik werd tweede. De verkiezing werd gewonnen door Judith Sargentini. Vervolgens heeft ze zich teruggetrokken uit de strijd voor de tweede plaats om plaats te bieden aan een meer groene kandidaat. Strik kwam wel op de lijst voor het Europees Parlement, als lijstduwer. In 2011 werd ze als #2 op de kandidatenlijst van GroenLinks gezet voor de Eerste Kamer. Naast haar politieke activiteiten is Strik sinds november 2010 bestuurslid van de Nederlandse sectie van kinderrechtenorganisatie Defence for Children International.

Strik is kandidaat-lijsttrekker voor GroenLinks in de Eerste Kamer.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. introductie als lid programma commissie op groenlinks.nl (via archive.org)
  2. Toelichting kandidatuur op TinekeStrik.nl
  3. Anderen over Tineke op TinekeStrik.nl