Tinjery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Afbeelding van Tindjery

Tinjery (Armeens: Տնջրի - təndʒə'ri) is de naam van een (anno domini 2013) 2033 jaar oude plataanboom in een weide nabij Schtorasjen, een dorp in de provincie Martoeni van Nagorno-Karabach.

Tinjery heeft een hoogte van 54 meter, de boomstam heeft een omtrek van 27 meter bij de basis. Er zit een holte in de boom met een oppervlakte van 44 m², waar meer dan 100 mensen tegelijk in kunnen. In de jaren 80 werd Tindjery gecertificeerd als de hoogste en oudste boom van de toenmalige Sovjet-Unie. Met haar grootte overtreft Tindjery de reuzenbomen van het eiland Kos in de Egeïsche Zee en die van het Firuzdal bij Asjchabad.

Vanonder de boom ontspringt een waterbron, die vroeger niet alleen de boom heeft begoten, maar ook drinkwater heeft gegeven aan de landarbeiders van het weide en iets verderop een watermolen heeft doen draaien.

Bronnen, noten en/of referenties
  • *(hy) Shahen Mkrtchian, Historische monumenten van Nagorno-Karabach, Jerevan, 1985, p. 173-714. (Շահեն Մկրտչյան, «Լեռնային Ղարաբաղի պատմաճարտարապետական հուշարձանները»).