Tocharen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Tocharen (Grieks Τόχαροι, Tokharoi) waren een door griekse historici genoemd volk in Centraal-Azië gedurende de 2e-1e eeuw v.Chr..

Mogelijk foutief wordt de naam ook gebruikt voor de sprekers van een Indo-Europese taal in het Tarimbekken, het zogeheten Tochaars.

Skythische stam[bewerken]

De Tocharoi (Τόχαροι) werden genoemd door Griekse historici als Ptolemaeus (VI, 11, 6). De eerste vermelding van de Tochari verscheen in de eerste eeuw v.Chr., toen Strabo hen beschreef als een Scythische stam. Hij vertelt dat zij samen met de Asii, Pasiani en Sakarauli deelnamen aan de verwoesting van het Grieks-Bactrische koninkrijk in de tweede helft van de 2e eeuw v.Chr.:

"De meeste Scythen, beginnend vanaf de Kaspische Zee, worden Dahae Scythen genoemd en degenen die zich meer in de richting van het oosten bevinden Massagetae en Sacae; de rest draagt de gezamenlijke benaming Scythen, maar elke afzonderlijke stam heeft zijn eigen naam. Ze zijn of allemaal of voor het grootste deel nomaden. De bekendste stammen zijn diegenen die de Grieken beroofden van Bactriana; de Asii, Pasiani, Tochari en Sakarauli, die kwamen uit het land aan de andere zijde van de Jaxartes, tegenover de Sacae en de Sogdiani."
— Strabo [1]

Deze Tochari worden wel geïdentificeerd met de Yuezhi en een van hun belangrijkste stammen, de Kushanen, die een groot rijk stichtten dat van Bactrië (Chinees Daxia; 大夏) tot noord-India strekte.

Tochaars[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tochaars voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Vanaf het eind van de 19e eeuw werden in het Tarimbekken in de huidige Chinese provincie Sinkiang (Xinjiang), teksten in een tot dan toe onbekende Indo-Europese taal gevonden. Deze taal werd geassocieerd met het Kushan-rijk en daarom Tochaars genoemd. Tegenwoordig wordt de benaming "Tocharen" meestal gebruikt voor de sprekers van deze taal.

Archeologie[bewerken]

Vondsten uit het 3e millennium v.Chr. bij Xemirxek (Qiemu'erqieke, Chemurchek of Shamirshak) nabij Altay tonen mensen van een Europees type welke in verband werden gebracht met de Tocharen.[2] Er zijn duidelijke verbanden met de voorafgaande Afanasjevocultuur, maar de precieze relatie is nog onduidelijk.

Oude graven tonen dat deze bevolking in het 2e millennium v.Chr. tot in Hami doorgedrongen was, waar ze zich bij de oorspronkelijke Oost-aziatische bevolking voegde.[3]

Bronnen en noten