Toegift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een toegift, bisnummer of encore (uit het Frans:'nog eens') is een muziekwerk dat op een concert gespeeld wordt en niet in de programmering aangegeven staat. Gewoonlijk gebeurt dit op aandrang van het publiek. De musici lopen gewoonlijk het podium al af en worden door het applaudisserende publiek "teruggeroepen", meestal met de term "We Want More".

Doorgaans wordt door de musicus een toegift zo gekozen dat de specifieke vaardigheid van de speler onderstreept wordt, zoals bijvoorbeeld een virtuoos pianist die als toegift enige technische hoogstandjes van bijvoorbeeld Franz Liszt laat zien, of een lyrisch violist die tot slot nog een paar fraaie nummers speelt als bijvoorbeeld de 'Méditation' uit Thaïs van Jules Massenet, of een deel van een Johann Sebastian Bach-partita.

Het is gebruik dat een toegift slechts vertolkt wordt als de musicus een langdurig applaus heeft ontvangen voor zijn optreden. De musicus kan dan beslissen of hij nog 1 of 2 stukken als extraatje ten gehore brengt.

Van sommige pianisten was bekend dat hun programma's voor een heel groot gedeelte uit toegiften bestond. Er zijn gevallen bekend van recitals met wel 6 of 7 encores.

Het karakter van een toegift is dat het doorgaans een meest kort en herkenbaar stuk betreft.

Er zijn ook musici die hun gehele programma uit encores laten bestaan. Dit soort bonbon-programma's zijn bij het grote publiek vaak geliefd vanwege de herkenbare stukken.

In klassieke muziekvoorstellingen is een toegift gewoonlijk gepland, aangezien men zeker bij orkesten, koren en andere grote ensembles niet gemakkelijk spontaan een stukje kan spelen. Bij soloartiesten komt een spontane toegift weer wel voor. In alle gevallen gaat het om een klein en meestal minder pretentieus stukje: een bagatelle, een mars, een ouverture etc. Soms komen bij traditionele concerten vaste toegiften voor, die het publiek altijd verwacht maar toch buiten het programma blijven. Zo worden op het Weens Nieuwjaarsconcert steevast de wals An der schönen blauen Donau en de Radetzkymars gespeeld.

Popmuziek[bewerken]

Ook in de popmuziek is een toegift gebruikelijk. Hier hoort het publiek dan luid om te schreeuwen. Gewoonlijk brengt men dan een of meer grote hits, die het concert een sterke afsluiting moeten geven. Vaak staan toegiften van tevoren al op de setlist van het concert.