Toffa van Porto Novo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Toffa I (geboren rond 1840 - 7 februari 1908) was koning van Hogbonou en Porto-Novo. Koninkrijkjes in West-Afrika. In de lokale talen wordt zijn rijk ook Hogbonu of Ajase genoemd[1]. Hij regeerde tussen 1874 en zijn dood, na 1892 als marionet van de Franse regering.

Medaille van Koning Toffa van Porto Novo met zijn kroon en zijn wapen.

Toffa steunde de Franse expedities in Dahomey en ging in ruil voor een jaarlijks pensioen akkoord de overdracht van de lokale haven en de douanerechten aan Frankrijk.

Tofu stond open voor Westerse invloeden en wilde zijn land van de Europese wetenschap en techniek laten profiteren. Hij probeerde een evenwicht tussen de inheemse religies, een vorm van voodoo of orisha en de nieuwe invloed van islam en christendom te bewaren.

Later toonde hij openlijk zijn vijandigheid tegenover het koloniale bestuur. Hij verzette zich tegen de vorming van de burgerwacht en het werven van tolken, hij begon de hervorming van justitie te frustreren en protesteerde tegen de Franse belastingen.

Het politieke evenwicht in Porto Novo was niet in zijn voordeel omdat hij zich niet kon beroepen op de steun van de machtige en rijke handelaren van Afro-Braziliaanse herkomst, de door hem in Porto Novo uitgenodigde Portugees sprekende Agoudas.[2] Hij had wel de steun van de moslims die, ondanks hun grote aandeel in de bevolking over het algemeen niet deelnamen aan het politieke leven van het koninkrijk.

Terwijl onder Frans koloniaal bestuur duidelijk economische voorspoed en positieve sociaal-culturele ontwikkeling werden geboekt en de verbindingen met Dahomey werden versterkt bleef Tofu ontevreden. Het lukte hem niet om zich weer los te maken van de machtige kolonisator.[3]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. http://www.panoramio.com/photo/3969833
  2. Randall Wood op http://www.therandymon.com.Geraadpleegd op 13 februari 2014
  3. Standbeeld en gegevens op http://etsnanto.com/. Geraadpleegd op 13 februari 2014