Tom Bell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tom Bell
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Thomas George Bell
Geboren Liverpool, 2 augustus 1933
Overleden Brighton, 4 oktober 2006
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1959–2006
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Thomas George (Tom) Bell (Liverpool, 2 augustus 1933Brighton, 4 oktober 2006) was een Engelse acteur op toneel, bij film en televisie. Met zijn donkere haren en apart uiterlijk speelde hij vaak sinistere rollen in zijn loopbaan.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bell werd op 2 augustus 1933 geboren in een arme familie in Liverpool. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd hij naar Morecambe geëvacueerd, waar hij bij drie verschillende gezinnen heeft gewoond.[1] Op 15-jarige leeftijd begon Bell met acteren op zijn school, de Euston Road Secondary Modern in Morecambe.[2] Na zijn schooltijd werkte hij bij het Civic Theatre in Bradford, en later bij repertoiretoneel in Liverpool en Dublin.

In 1978 werd hij wereldwijd bekend met zijn rol als Adolf Eichmann in de met een Emmy Award bekroonde miniserie Holocaust.

Rond 1990 speelde hij in de films Wish You Were Here, The Krays en Peter Greenaway's Prospero's Books, en in 1999 in Swing.

Bell werd vooral bekend door zijn rol als de vrouwenhatende Detective Sergeant Bill Otley tegenover zijn hoofdinspecteur Jane Tennison (een rol van Helen Mirren) in de eerste en derde miniserie van Prime Suspect (in 1991 en 1993). Voor zijn optreden in 1991 werd hij genomineerd voor een BAFTA Award.[2]

In 2006 keerde hij nog een keer terug in de zevende en laatste Prime Suspect-miniserie: Prime Suspect: The Final Act. Zijn slechte toestand was hierin al zichtbaar. Het was een van zijn laatste optredens; nog voor de uitzendingen overleed hij op 4 oktober 2006 in een hospitaal in Brighton, op 73-jarige leeftijd.

Bell was van 1960 tot 1976 gehuwd met actrice Lois Daine, met wie hij een zoon kreeg, de acteur Aran Bell. Daarna had hij tot zijn overlijden een relatie met kostuumontwerper Frances Tempest, met wie hij een stiefdochter en een dochter had.[2]

Filmografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]