Tom Waes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tom Waes
Tom Waes op de boekenbeurs van Antwerpen in 2010
Tom Waes op de boekenbeurs van Antwerpen in 2010
Algemene informatie
Volledige naam Tom Yvo Adrien Waes
Geboren 7 november 1968
Geboorteplaats Antwerpen
Land Vlag van België België
Werk
Beroep Acteur, televisieregisseur, zanger
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Televisie

Tom Yvo Adrien Waes (Antwerpen, 7 november 1968) is een Belgisch acteur en televisieregisseur en presentator. Hij is vooral bekend van de programma's Tragger Hippy, Het Geslacht De Pauw, Tomtesterom, Reizen Waes en Wauters vs. Waes.

Waes heeft drie kinderen en woont in Antwerpen.

Opleiding[bewerken]

Na zijn middelbareschooltijd volgde hij een jaar Germaanse filologie en daarna een opleiding diepzeeduiken in Schotland, waarna hij een zevental jaar ging werken op booreilanden als diepzeeduiker.[1]

Carrière[bewerken]

Voor hij bekend werd bij het grote publiek, maakte hij filmpjes voor De Quizmaster en De laatste show en had hij een rol in de De Zaak Alzheimer. In 2005 steeg zijn bekendheid door zijn rol als de broer van Bart De Pauw in Het Geslacht De Pauw.

Hij speelde ook mee in de film Buitenspel en maakte samen met Koen Van Impe en Jan Van Looveren het komisch tv-programma Hagger Trippy. In 2007 zat hij in de jury van de eerste reeks van de Comedy Casino Cup.

In 2009 was hij Raketman en met Sofie Van Moll presentator van het Eén-televisieprogramma Hartelijke groeten aan iedereen. In 2009 speelde hij ook mee in de film SM-rechter en presenteerde hij The One Man Show, een laatavondquiz op Eén. Op 29 april 2010 startte zijn nieuwe programma De Oplichters op VT4. In dit programma lichtte hij, samen met andere bekende Vlamingen, mensen op.

Als regisseur werkte hij onder andere mee aan De Quizmaster, Via Vanoudenhoven, Alles komt terug, Het Geslacht De Pauw, De Planckaerts en Zonnekinderen.

Tomtesterom[bewerken]

In 2008 kreeg Tom Waes zijn eigen tv-programma Tomtesterom, waarin hij 'How to...'-handleidingen uittest met als doel aan het einde van het programma een bepaalde uitdaging te voltooien. In dit programma lanceerde hij de schlager Dos cervezas, die onmiddellijk als zomerhit gehypet werd.[2] Het laatste optreden van Tom Waes als schlagerzanger was op het dancefestival Laundry Day in Antwerpen op 4 september 2010. In 2011 kwam echter toch nog een tweede single "één is geen" uit als bijlage van een eenmalig magazine TOM dat volledig rond hem draaide. De inkomsten van de single gingen integraal naar Sea Shepherd.

Een van die uitdagingen voor de reeks van 2010 was zijn deelname aan de Marathon des Sables, een loopwedstrijd van 250 km dwars door Marokko, die gelopen werd in 6 dagen. Tom Waes eindigde daarin als 495ste, in een tijd van 48u29'32" met een gemiddelde snelheid van 5,13 kilometer per uur.[3] Laatst brak Tom Waes het Belgisch Record schansspringen, dit was 14 meter vanop een K25.[4] Hij slaagde er ook in, om in het Guinness Book of Records te komen met de competitie "zo snel mogelijk een pizza eten". Ook dit record is ondertussen verbeterd door iemand anders.[5]

Reizen Waes[bewerken]

Na drie seizoenen Tomtesterom maakte Tom in 2012 het reisprogramma Reizen Waes, waar hij gevaarlijke plaatsen bezocht. Het werd uitgezonden in het najaar van 2013.

In 2013 nam hij samen met Bart De Pauw op de Azoren deel aan het derde seizoen van tv-programma Beste vrienden. Datzelfde jaar verloor hij de voorbeeldproef van Wauters vs. Waes, een gelijktijdig uitgezonden spelprogramma op beide grote Vlaamse zenders waarin hij het namens Eén telkens opneemt tegen VTM-presentator en avonturier Koen Wauters in tien door de kijkers gesuggereerde duels. Door zijn verlies in de voorbeeldproef staat de naam Waes in de titel van het programma na Wauters.

Singles[bewerken]

Single met hitnotering(en)
in de Vlaamse Ultratop 50
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Dos cervezas 22-05-2010 22-05-2010 1(1wk) 15* Radio 2 Zomerhit van 2010
Eén is geen 2011 2011

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Het cv van Tom Waes, vacature.com
  2. De Standaard online - 'Dos Cervezas' is al een hit
  3. Tom Waes overleeft woestijnmarathon, sport.be 12-04-2010, geraadpleegd op 14-06-2010
  4. Tom Waes vestigt Belgisch record op skischans (2012-04-01) Geraadpleegd op 1 april 2012
  5. Fastest time to eat a 12" pizza, Guinness World Records.