Tom Watson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tom Watson
Tom Watson in 2008
Persoonlijke informatie
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten
Geboorteplaats Kansas City
Geboortedatum 4 september 1949
Woonplaats Stilwell (Kansas)
Carrière
Sport Golf
Profdebuut 1971
Overwinningen
PGA Tour 39
Andere Tour(s) 4 (Japan Golf Tour)
Laatst bijgewerkt op: 16-7-2012
Portaal  Portaalicoon   Golf

Thomas Sturges Watson (Kansas City, 4 september 1949) is een Amerikaanse golfprofessional.

Tom Watson won op 14-jarige leeftijd zijn eerste grote toernooi, het 'Kansas City Matchplay Kampioenschap'. Hij studeerde eerst psychologie aan de Stanford Universiteit, en speelde golf in het het team van de universiteit. In 1971 werd hij professional.

US PGA Tour[bewerken | brontekst bewerken]

Byron Nelson was zijn coach en opvallend is dan ook dat hij zijn eerste overwinning behaalde op de Byron Nelson Classic in 1974. Het jaar daarop won hij zijn eerste Brits Open. In totaal won hij 39 toernooien op de Amerikaanse Tour. Watson speelde weinig buiten de VS, en kwam slechts naar Europa om het Britse Open te spelen, opvallend was dan ook zijn deelname aan de KLM Open in 2015.

Acht Majors[bewerken | brontekst bewerken]

Tom Watson won in zijn golfcarrière acht Majors. In 4 van deze 8 toernooien eindigde Jack Nicklaus op de tweede plaats (o.a. 1977 op Turnberry na het 'Duel in the sun'[1]).
Watson won het Britse Open vijfmaal net als Harry Vardon, James Braid, John Henry Taylor en Peter Thomson. In 2009 eindigde hij op de tweede plaats.

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

Ryder Cup[bewerken | brontekst bewerken]

In 1993 was hij captain van het winnende Ryder Cup Team.

Champions Tour[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1999 speelt Watson op de Seniors Tour in de Verenigde Staten. In 2003 was hij daar 'Speler van het Jaar'. In 2007 won Watson voor de derde keer het Senior Brits Open.

Naast de gewone toernooien op de Champions Tour wint Watson o.a.:

Architect[bewerken | brontekst bewerken]

Watson woont in Stilwell, Kansas, en heeft in die omgeving een aantal banen ontworpen. In de buurt van Kansas City ontwierp Watson The National Golf Club in Parkville, de Shadow Glen Golf Course in Olathe en een baan bij het Wyandotte County casino resort. Buiten Kansas heeft hij ook diverse banen aangelegd, waaronder de Phoenix Country Club in het Seagaia resort in Miyazaki, Japan. Daar wordt sinds 1974 het Dunlop Phoenix Tournament gespeeld, dat in 1980 door Tom Watson werd gewonnen. Er is nu ook een 'Tom Watson Course'.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Tom Watson was 25 jaar getrouwd toen zijn echtgenote om een echtscheiding vroeg in december 1997. Hij hertrouwde in 1999 en woont nu in Stilwell, Kansas met zijn tweede echtgenote, die al drie kinderen had uit een eerder huwelijk.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de VS was Watson 'Speler van het Jaar' op de PGA Tour van 1977-1984 en op de Senior Tour in 2003.
  • Hij staat in de Top-10 van de golfers die het meeste prijzengeld hebben verdiend. (ruim $ 8.000.000)
  • In 1999 werd hij erelid van de Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews.