Toni Sailer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Toni Sailer
Toni Sailer in 1956
Persoonlijke informatie
Volledige naam Anton Engelbert Sailer
Bijnaam "Der Blitz von Kitz", Tonai
Geboortedatum 17 november 1935
Geboorteplaats Kitzbühel
Overlijdensdatum 24 augustus 2009
Overlijdensplaats Innsbruck
Nationaliteit Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Sportieve informatie
Discipline alpineskiën
Onderde(e)l(en) afdaling, combinatie, reuze slalom, slalom
Club Kitzbüheler Ski Club, Kitzbühel (AUT
Olympische Spelen 1956
Portaal  Portaalicoon   Sport

Anton Engelbert Toni Sailer (Kitzbühel, 17 november 1935Innsbruck, 24 augustus 2009) was een Oostenrijks oud-alpineskiër en filmacteur. In zijn skicarrière die van 1946 tot 1958 liep boekte hij zo'n 170 overwinningen op de vier alpineski disciplines.

Sailer was eenmaal deelnemer op de Winterspelen (in 1956), die tevens als Wereldkampioenschappen alpineskiën golden. Hij werd olympisch kampioen (en wereldkampioen) op de disciplines afdaling, reuzenslalom en slalom. Hij was hiermee de eerste persoon die drie gouden medaille in het alpineskiën won, en de vijfde persoon die op één Olympische Spelen drie gouden medailles behaalde. Hij werd tevens wereldkampioen op de combinatie, de enige discipline zonder olympische status. Op de wereldkampioenschappen in 1958 evenaarde hij bijna deze prestatie. Op de slalom moest hij zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot Josef Rieder, op de andere drie disciplines werd hij weer wereldkampioen.

Als acteur was Sailer na 1957 in 25 filmkomedies en televisieseries te zien, en bracht hij als schlagerzanger 18 grammofoonplaten op de markt.

Van 1972 tot 1976 vervulde hij de functie van technisch-directeur en hoofdtrainer bij de Österreichischer Skiverband (OSV). Later werd hij midden jaren 80 wedstrijdleider bij de Hahnenkammrennen in Kitzbühel, een functie die hij tot 2006 vervulde. Daarnaast was hij ook actief als technisch directeur bij de FIS bij diverse internationale wedstrijden, en was hij adviseur voor menige organisator van skiwedstrijden.

Op maandagavond 24 augustus 2009 overleed Toni Sailer aan strottenhoofdkanker, op 73-jarige leeftijd. Hij liet een weduwe na en een zoon van zijn vorige huwelijk.[1]

Kampioenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Resultaat Discipline Kampioenschap
1956
Goud
afdaling OS/WK Cortina d'Ampezzo (Italië)
Goud
reuzenslalom OS/WK
Goud
slalom OS/WK
Goud
combinatie WK
1958
Goud
afdaling WK Bad Gastein (Oostenrijk)
Goud
reuzenslalom WK
Goud
combinatie WK
Zilver
slalom WK