Tony Campolo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Campolo in 2003.

Anthony "Tony" Campolo (Philadelphia, 25 februari 1935) is een Amerikaanse predikant en schrijver.

Hij geniet vooral bekendheid vanwege de nadruk die hij legt op het thema "rechtvaardigheid" en evangelicale christenen uitdaagt om daar naar te handelen. Binnen de christelijke gemeenschap wordt hij door velen gezien als vrijzinnig en progressief vanwege de nadruk die hij legt op veel sociale thema's. Campolo is de voorzitter van een groep die zich Red Letter Christians noemt. In veel Engelstalige Bijbels staan de woorden van Jezus namelijk in het rood aangegeven. Met deze term wil Campolo aangeven dat hij strikt de leer van Jezus wil volgen en minder heeft met de tradities van de kerk die daarvan afwijken.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Campolo studeerde in 1956 af aan het baptistenseminarie Eastern College en behaalde later een PhD aan de Temple-universiteit. Daarna werd hij benoemd als baptistenpredikant en evangelist. Momenteel is hij voorganger van de Mount Carmel Baptist Church in West-Philadelphia. In het verleden heeft hij tien jaar sociologie gedoceerd aan de Universiteit van Pennsylvania.

Zelf associeert Campolo zich met de Democratische Partij en heeft in het verleden overwogen zich namens die partij kandidaat te stellen voor het Congres. Hij was een van de geestelijke adviseurs van president Bill Clinton ten tijde van het schandaal met Monica Lewinsky. Campolo heeft zich uitgesproken tegen abortus en het homohuwelijk.

Vanwege zijn linkse opvattingen is Campolo verschillende malen gebotst met leiders van religieus rechts, zoals Jerry Falwell en Gary Bauer. Zo is hij tegen oorlog, armoede, de doodstraf en euthanasie. Na de aanslagen op 11 september 2001 kwam Campolo bijvoorbeeld in botsing met Bauer tijdens een debat op Wheaton College. Deze stelde dat niet John Ashcroft, op dat moment minister van Justitie, maar Osama bin Laden de vijand was. Campolo stelde "daar niet zo zeker van te zijn". Iemand die de grondrechten van Amerikanen zou negeren zou gevaarlijker kunnen zijn dan Bin Laden.

In 1985 werd Campolo beschuldigd van ketterij. Hij had in zijn boek A Reasonable Faith namelijk gesteld dat "Jezus daadwerkelijk aanwezig is in elk persoon". Vanwege die opmerkingen kreeg hij veel kritiek en groepen als Youth for Christ en Campus Crusade for Christ zegden spreekbeurten af waarvoor Campolo was uitgenodigd. Zijn uitspraken werden onderzocht door een panel onder leiding van James Packer. Die noemden zijn uitspraken "naïef en onvoorzichtig", maar stelden ook dat er geen sprake was van ketterij.

Campolo is ook kritisch naar verschillende vrijzinnige christelijke kerkgenootschappen. Volgens hem hebben zij gefaald de nadruk te leggen op het belang van "een persoonlijke, veranderende relatie met Jezus Christus.

Lange tijd beschouwde Campolo homoseksualiteit (als handeling, niet oriëntatie) als zonde. Hij was wel van mening dat mensen van de gelijke sekse voor de wet - maar niet voor de kerk - moesten kunnen trouwen. Zijn vrouw Peggy vond homoseksualiteit, zolang het werd uitgeoefend binnen een monogame relatie, niet verkeerd. In juni 2015 kwam Campolo met een verklaring dat hij zijn standpunt had herzien. Hij was voor volledige acceptatie van partners van dezelfde sekse binnen de kerk.[1]

De predikant heeft verschillende boeken geschreven over het thema sociale rechtvaardigheid en het evangelie. Meerdere van deze boeken zijn in het Nederlands vertaald. Campolo is ook een veelgevraagd spreker op christelijke conferenties. In 2005 sprak hij op het Flevo Festival.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met zijn vrouw Peggy heeft Campolo twee kinderen en een geadopteerde dochter. In 2017 verscheen de documentaire Leaving My Father’s Faith, waarin Campolo's zoon Bart, zelf jarenlang predikant geweest, zijn vader vertelt dat hij niet langer het christelijk geloof aanhangt.