Tony Mary

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Tony Mary (Dilbeek, 1950) is bestuurder van verschillende vennootschappen.

Biografie[bewerken]

Hij studeerde af aan de Vrije Universiteit Brussel als licentiaat in de economische wetenschappen. Hij startte zijn carrière in 1971 als ambtenaar bij het Ministerie van Arbeid en Tewerkstelling. In 1974 stapt hij over naar IBM waar hij opklom tot Directeur Generaal voor België en Luxemburg.

Hij is verder actief geweest bij Synergia (CEO); Belgacom (Directeur Generaal); SITEL (President SITEL Europe en vervolgens Corporate Executive Vice President Quality and Operations); Bull (Group Executive Vice President, Worldwide Marketing and Sales Development) en KPMG Consultants (Managing Partner).

In juli 2002 werd hij benoemd tot gedelegeerd bestuurder van de VRT. In september 2006 werd Mary ontslagen door de Vlaamse regering vanwege een conflict omtrent zijn bevoegdheden en de inhoud van de beheersovereenkomst 2007-2011. Tony Mary vindt dat Vlaanderen een historische kans mist in de verdere ontwikkeling van digitaal Vlaanderen door de beknotting die aan de VRT in die beheersovereenkomst opgelegd wordt.

Hij is bestuurder van P&V verzekeringen (lid van het Audit- en het Remuneratiecomité), Vivium (lid van het Audit en het Remuneratiecomité), Caesar Investment Fund (Voorzitter van het Auditcomité), Hulp der Patroons en IP Globalnet en Voorzitter van de Raad van Bestuur van Memnon Archiving Services, en Collibra een spinoff van de VUB. Hij geeft strategisch advies aan verschillende ondernemingen en is de coach van 3 CEO's.

Als Nederlandstalige Brusselaar is Mary actief in het socio-culturele leven van de hoofdstad. Hij is o.a. mede-oprichter en bestuurder van de Vlaamse Managementassociatie en bestuurder van de Brusselse Ommeganck, het VOKA-comité Brussel, het Festival van Vlaanderen afdeling Brussel, United Fund of Belgium, B Plus, het Instituut voor Journalistiek en de Scholengroep Brussel van het Gemeenschapsonderwijs.

Tony Mary is tevens lid van de serviceclubs De Warande, de Cercle Gaulois en Rotary International. Hij is de vader van de bekende advocaat Sven Mary. Daarnaast is Tony Mary een ingewijd vrijmetselaar van de reguliere Antwerpse loge "De Geuzen".

Hij verwijst ook regelmatig (zie interview Humo van enkele jaren geleden) naar de rol die JCI (Jonge Economische Kamer) in zijn jongere jaren heeft gespeeld.

Hij is voor een federaal, efficiënt en solidair België en een fervente anti-separatist en tegenstander van de conclusies van het Warande-manifest. Op basis van deze gedachte is hij in juni 2008 voorzitter van de Raad van bestuur van B plus geworden. Hij is tevens stichtend lid van de denkgroep België Anders - La Belgique Autrement.