Tony Visconti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Anthony Visconti (Brooklyn (New York City), 24 april 1944) is een Amerikaanse muziekproducer. In zijn beginperiode musiceerde hij soms nog mee op de achtergrond. Zijn bekendste werk is de begeleiding van David Bowie, vanaf 1969 tot 2013 werken zij samen. Hij produceerde daarnaast ook Moody Blues, T. Rex, Mary Hopkin, Thin Lizzy, Ralph McTell, Sparks, Gentle Giant, Boomtown Rats, Hazel O'Connor, Adam Ant, The Stranglers, Richard Barone, Manic Street Preachers, Kristeen Young en ook Morrissey.

Begin[bewerken]

Zijn eerste muzieklessen kreeg hij van zijn vader; Visconti leerde ukelele te bespelen. Tijdens zijn puberteit ging hij spelen in een brassband en wel op de tuba en later als contrabassist in een orkest. Daarna vond hij de gitaar om rock-'n-roll te spelen in de band Ricardo and the Latineers. De bandjes volgden elkaar snel op en hij had zijn arsenaal uitgebreid met basgitaar. Zijn eerste succesje was de single Long Hair, opgenomen samen met zijn vrouw Siegrid (Tony and Siegrid); het is dan 1966. Het bleef bij dat succesje en Visconti zag in, dat hij niet verder kwam in die business.

Productie[bewerken]

In 1968 ontmoet Viscconti producer Denny Cordell, die hem vraagt hem te helpen bij de opnamen van de elpee van jazzzanger Georgie Fame. Visconti verhuist daarvoor naar Londen en daar zou hij 30 jaar lang blijven. Dan dienen de bands zich aan. Allereerst Badfinger (toen nog The Iveys) voor hun debuutalbum Maybe Tomorrow, als snel gevolgd door T. Rex. Hij produceert een aantal albums voor Strawbs. Met Bowie, T. Rex (7 albums), Marc Bolan en Strawbs (4 albums) is zijn werkboekje aardig gevuld.

In 1974 probeert Visconti het weer eens als muzikant op de basgitaar. Met Mick Ronson, Bowie en slagwerker John Cambridge start hij de band Hype, maar het wordt geen succes, slechts één muziekalbum is het resultaat.

Eind jaren 80 produceert hij twee albums van de Moody Blues (The Other Side of Life en Sur la Mer), waarbij Muziekkrant OOR hem weinig vernieuwing toedicht. Samen met Justin Hayward schijft hij muziek voor de sciencefiction-serie Star Cops. De opmerking van OOR bereikt het buitenland niet want zijn productieportefeuille blijft druk bezet. Niet alleen bands uit vervlogen tijden gebruiken hem als producer, ook nieuwe bands weten hem te vinden, zoals de The Dandy Warhols in 2003.

Privé[bewerken]

In 1971 kwam zijn huwelijk met Siegrid tot een eind; hij trouwde Mary Hopkin (1971-1981), waaruit twee kinderen kwamen Morgan en Jessica. Daarna leefde hij samen met Kim Coe en van 1989 tot 2000 was hij getrouwd met May Pang (voorheen een liefje van John Lennon), twee kinderen kwamen daaruit voort: Sebastian en Lara. In 2007 verscheen zijn autobiografie

Literatuur[bewerken]

  • Tony Visconti - The Autobiography: Bowie, Bolan and the Brooklyn Boy, Harper Collins, 2007, ISBN 978-0007229444

Externe links[bewerken]