Topsporthal Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Topsporthal Vlaanderen is een accommodatie in de Belgische stad Gent. Het is gebouwd naar aanleiding van de Europese kampioenschappen indoor atletiek in 2000 waarvoor Gent de gaststad was. Het werd gerealiseerd via een publiek-private samenwerking tussen de Vlaamse regering, het Bloso, het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen, Flanders Expo en het stadsbestuur van Gent. De accommodatie wordt beheerd door Bloso. Het Bloso-centrum Gent is gelegen in het recreatiedomein de Blaarmeersen, juist naast de Watersportbaan. Naast de Topsporthal beschikt het centrum over de Topgymnastiekhal, het sportverblijf, het Vlaams wielercentrum Eddy Merckx met zijn BMX-piste.

Topsporthal Vlaanderen[bewerken]

De Topsporthal heeft 3539 zitplaatsen die, indien nodig, uitgebreid kunnen worden tot meer dan 5000 zitplaatsen. Deze accommodatie heeft een vaste atletiekpiste met 6 banen van 200 meter. Verder heeft het een middenterrein voor 60 meter sprint, hoogspringen, verspringen, hinkstapspringen, polsstokspringen en kogelstoten. Het middenplein heeft oppervlakte van 2150 m², dit kan uitgebreid worden tot 3000 m². In de winter ligt de nadruk voornamelijk op atletiek. Daarnaast is deze accommodatie ook geschikt voor de organisatie van andere sportevenementen. Topsportevenementen en competities in de meest diverse sporttakken zoals gymnastiek, taekwondo, volleybal, tennis … kunnen er in ideale omstandigheden georganiseerd worden. De volgende evenementen werden al georganiseerd in de Topsporthal:

De accommodatie is sober ingericht, maar staat wel voor kwaliteit. De Mondo-piste is daar een mooi voorbeeld van. Op deze piste werden al enkele Belgische, Europese en wereldrecords neergezet.

Topgymnastiekhal[bewerken]

De Topgymnastiekhal werd gerealiseerd door een samenwerking met vier partners, namelijk Bloso, de provincie Oost-Vlaanderen, de stad Gent en de GymnastiekFederatie Vlaanderen. Deze sport specifieke sporthal werd geopend in 2001 en is één van de best uitgebouwde gymnastiekhallen in de Benelux. De Topgymnastiekhal wordt gebruikt door topsporters en Vlaamse turnclubs.

Sportverblijf[bewerken]

Het sportverblijf is een extra troef voor de Topsporthal en Topgymnastiekhal. Dit verblijf beschikt over 99 bedden. Verder beschikt het ook over een eigen keuken, leslokalen, vergaderruimtes en een polyvalente zaal. Het sportverblijf ligt op een wandelafstand van de Topsporthal.

Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx[bewerken]

Het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx is een overdekte wielerpiste in de Belgische stad Gent. Het werd ook gerealiseerd met een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse regering, Bloso, het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen, het stadsbestuur van Gent, de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond vzw en Wielerbond Vlaanderen vzw. Deze sportaccommodatie wordt beheerd en geëxplodeerd door Bloso.

Externe links[bewerken]