Internationaal filmfestival van Toronto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Toronto filmfestival)
Toronto International Film Festival
Internationaal filmfestival van Toronto
Algemene informatie
Locatie Vlag van Canada Toronto
Genre(s) Niet-competitief filmfestival
Geschiedenis festival
Eerste editie 1976
Laatste editie heden
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Film
Kaartjesverkoop voor het evenement.

Het Internationaal filmfestival van Toronto, in het Engels Toronto International Film Festival (TIFF) geheten, is een filmfestival dat elke september in de Canadese stad Toronto wordt gehouden. Het festival werd in 1976 opgericht in het Windsor Arms-hotel, dat nog steeds betrokken is bij de organisatie. Het festival begint op de donderdag na de Canadese dag van de arbeid en duurt dan tien dagen. Tussen de 300 en 400 films worden dan vertoond op ongeveer 23 schermen op diverse plaatsen. Het evenement wordt na het Filmfestival van Cannes gezien als het grootste filmfestival ter wereld. In 2009 wordt het Filmfestival van Toronto voor de 34ste keer gehouden.

Het festival staat bekend als een goede start onder filmstudio's om films in première te laten gaan. Zo won Jamie Foxx een Oscar voor beste acteur nadat de film Ray op dit evenement in première ging. Grote films die ook hun Noord-Amerikaanse of wereldwijde première beleefden in Toronto waren Chariots of Fire, The Big Chill, Husbands and Wives, Thirty Two Short Films About Glenn Gould, Der Untergang, American Beauty, Sideways, Crash, Dreaming Lhasa en Imagine Me & You.

De directeur van het filmfestival is sinds 1994 Piers Handling. In 2004 werd Noah Cowan mededirecteur.

People's Choice Award[bewerken | brontekst bewerken]

Er is geen jury en dus ook geen competitie bij de TIFF. Wel kunnen alle bezoekers stemmen op de beste film.[1] De winnaars van de vorige jaren waren:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Toronto International Film Festival op Wikimedia Commons.