Torreya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Torreya
jonge twijgjes van de Californische torreya (Torreya californica)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Naaktzadigen
Orde:Coniferales (Coniferen)
Familie:Cephalotaxaceae (Knoptaxusfamilie)
Geslacht
Torreya
Arn. (1838)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Torreya op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Torreya is een botanische naam van een boomgeslacht dat wordt ingedeeld in de knoptaxusfamilie (Cephalotaxaceae), soms ook in de taxusfamilie (Taxaceae), en dat tot de orde van de coniferen (Coniferales) behoort.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Vegetatieve kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Torreya-soorten zijn groenblijvende struiken of kleine bomen. De takken zijn gerangschikt in kransen en de twijgen zijn bijna tegengesteld aan bijna wervelend. De bast is bruin tot grijsbruin. De naalden lijken in twee rijen op de tak te staan. De winterknoppen hebben een paar tegenover elkaar staande paren knopschubben. De zaailing heeft slechts twee zaadlobben. De bladeren zijn kruiselings tegenover of bijna tegenover elkaar en gerangschikt in twee lijnen op de takken. De bladeren, gedraaid aan hun basis, zijn leerachtig en lineair of lineair lancetvormig met een hellende basis en een scherp puntig boveneinde. Aan de iets bolle onderzijde van het blad bevinden zich twee stomatale ligamenten en harskanalen en de medianuszenuw is min of meer onduidelijk herkenbaar.

Generatieve kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het zijn meestal tweehuizig, gescheiden geslachten (diocesaan), zeer zelden eenhuizig. De mannelijke kegels zijn enkelvoudig en lateraal op een korte schacht. De mannelijke kegels zijn ellipsvormig of kort zuilvormig en bevatten zes tot acht kransen met elk vier microsporofylen. Elke microsporofyl heeft zelden drie of meestal vier hangende pollenzakjes (microsporangia). De vrouwtjeskegels zitten paarsgewijs in de bladoksels. De vrouwelijke kegels hebben twee paar tegenover elkaar liggende kegelschubben en een laterale. Er is maar één rechtopstaande zaadknop. Aan de basis van de duurzame kegelschubben bevindt zich een sappige aril. Deze groene zaadvacht (arillus) omgeeft het zaad, beide structuren samen zien eruit als steenfruit. De zaden hebben ongeveer twee jaar nodig van bevruchting tot volwassenheid in de herfst.

Het basischromosoomgetal is x = 11; er zijn chromosoomnummers van 2n = 22.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Torreya werd in 1838 opgericht door George Arnott Walker Arnott in Annals of Natural History, 1, pp. 130-132. Er zijn andere publicaties voor deze generieke naam, maar die van Arnott is vastgesteld als de geldige. De botanische geslachtsnaam Torreya eert de Amerikaanse arts, chemicus en botanicus John Torrey (1796-1873). Een synoniem voor Torreya Arn. is Tumion Raf. Het geslacht Torreya heeft nu een onsamenhangend gebied met soorten die alleen in Noord-Amerika (in het zuidoosten en westen van de Verenigde Staten) of alleen in Azië (in China en Japan) voorkomen. De Torreya-soorten komen tegenwoordig voornamelijk voor aan de Pacifische kusten en hun verspreidingspunten naar een voorheen ononderbroken verspreidingsgebied boven de Beringstraat. Er zijn zes soorten in het geslacht Torreya:

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]