Torroella de Montgrí

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Torroella de Montgrí
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
  
Torroella de Montgrí (Spanje)
Torroella de Montgrí
Situering
Autonome regio Catalonië
Provincie
Comarca
Girona
Baix Empordà
Coördinaten 42° 3′ NB, 3° 8′ OL
Algemeen
Oppervlakte 66,11 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
11.506
(174 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
17.199
https://www.torroella-estartit.cat/
Detailkaart
Torroella de Montgrí (Catalonië)
Torroella de Montgrí
Locatie in Catalonië
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Torroella de Montgrí is een gemeente gelegen in het noordoosten van de comarca genaamd Baix Empordà (spreek uit: [baʒ əɱpurda]?). De gemeente telt 11.506 inwoners (1 januari 2016) en bestaat uit de dorpen Torroella de Montgrí en L'Estartit met respectievelijk 7.336 en 2.892 inwoners (2005).

L'Estartit is door zeil- en duikmogelijkheden een geliefd vakantieoord. Torroella hoort uitgesproken te worden als: [tuɾueʎə]?). Los van de 2 dorpen liggen er enkele urbanitzacions, dat zijn kleine dorpjes die onderdeel zijn van een groter dorp. Enkele urbanitzacions zijn Torre Vella en Torre Gran, waar vooral vakantiehuizen staan van zowel buitenlanders als Catalanen die doordeweeks in een stad als Barcelona of Girona wonen en het weekend in hun vakantiehuis doorbrengen.

Culturele activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Wekelijkse markt op het stadsplein
Castell Montgrí
Toegangspoort Santa Caterina
  • Internationale Muziek Festival dat in juli en augustus plaatsvindt.
  • Museu del Montgrí i del Baix Ter
  • Art-2000 Museum met eigentijdse schilderkunst
  • De belangrijkste bezienswaardigheid is het kasteel Castell Montgrí op de gelijknamige berg Montrgí.
  • Elke maandagochtend is er markt in het oude centrum van Torroella de Montgrí. Op de markt worden voornamelijk etenswaren verkocht.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

In het noorden van Torroella de Montgrí ligt het gelijknamig bergmassief: de Montgrí, met op de 300 meter hoge top de ruïne van Castell Montgrí, die al van verre te zien is. De Montgrí vertoont vanuit het zuiden gezien een grote gelijkenis met een, op haar rug liggende, zwangere vrouw. In het zuiden stroomt de Ter, een rivier die uitmondt aan de kust van L'Estartit, waar ook les Illes Medes te vinden zijn: Een eilandengroep die bekendstaat om haar onderzeese flora en fauna. Buiten de bebouwde kom liggen boerderijen en weilanden. In de bergen liggen bossen die vrijwel volledig uit naaldbomen bestaan die goed tegen de droogte kunnen. Door die droogte is elke zomer weer een groot risico op bosbranden aanwezig. Bij de laatste serieuze bosbrand werden de urbanitzacions die tegen de bosrand liggen ontruimd. Gelukkig zijn deze bosbranden meestal in bedwang te houden en is er geen sprake van schade aan vastgoed. Dit geldt helaas meestal niet voor de natuur.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE; 1857-2011: volkstellingen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Torroella de Montgrí van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.