Total Design

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Total identity)
Ga naar: navigatie, zoeken

Total Design was een Nederlands multidisciplinair ontwerpbureau. Het bureau werd opgericht in januari 1963 door de ontwerpers Wim Crouwel, Benno Wissing en Friso Kramer, met zakelijke en economische inbreng van Paul en Dick Schwarz. Een andere man van het eerste uur was Ben Bos. Sinds 2000 is de naam Total Identity.

Bedrijfsgeschiedenis[bewerken]

Het bureau werd in 1963 opgericht. Op 5 maart 1963 werd de Associatie voor Total Design NV opgericht door de ontwerpers Wim Crouwel, Friso Kramer, Benno Wissing en de broers Paul en Dick Schwarz. Uit de naam van dit ontwerpbureau spreekt de ambitie die de oprichters voor ogen stond: alle vormen van ontwerpen onder een dak. Total Design was het eerste grote ontwerpbureau in ons land dat zoveel ontwerpdisciplines onder één dak verenigde. Techniek en wetenschap werden in die periode gezien als waardevrije bouwstenen waarmee de ontwerper in staat was een bijdrage te leveren aan een betere wereld.

Naast deze Duits-Zwitserse invloeden waren de ontwikkelingen binnen de Britse ontwerpwereld van grote betekenis voor de formatie van Total Design. Daar waren namelijk al eerder dergelijke veelomvattende bureaus ontstaan; de Design Research Unit (DRU) van Misha Black en van Milner Gray dateerde zelfs al van 1942. Dit bureau, dat een groot voorbeeld was voor de oprichters van Total Design, stelde zich voor ‘... een zo compleet mogelijke service te geven zodat het elke ontwerpopdracht aan zou kunnen en in staat zou zijn de staat, de gemeentelijke overheden, de industrie en de commercie aan te kunnen.’ DRU werd in de jaren vijftig ingeschakeld bij vele interieuropdrachten en tentoonstellingen, ontwierp huisstijlen en was betrokken bij technische producten als treinen. Black was – net als Crouwel dat zou zijn – meer dan alleen een ontwerper. Hij bleek een goede zakenman, doceerde aan het Royal College of Art en stond in 1957 aan de wieg van de overkoepelende ontwerpersorganisatie International Council of Societies of Industrial Design (ICSID). Via deze internationale contacten van zowel Kramer (ICSID) als Crouwel (Alliance Graphique Internationale (AGI)) stonden de Nederlandse ontwerpers in verbinding met buitenlandse collega’s die hen inspireerden. Daarbij behoorde ook de Brit F.H.K. Henrion, die in 1962 de opdracht voor de huisstijl van de KLM in de wacht had weten te slepen, de Nederlandse ontwerpers verbouwereerd achterlatend.

Het bureau kenmerkte zich door de beredeneerde en functionele aanpak van design. Deze aanpak was niet onomstreden maar bracht vernieuwende vormgeving. Total Design verzorgde jarenlang affiches voor musea zoals het Stedelijk Museum en Boijmans van Beuningen. Daarnaast hield Total Design zich bezig met de bewegwijzering van instellingen zoals ziekenhuizen en luchthavens. Ook was Total Design verantwoordelijk voor het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1970 in Osaka. In 2000[1] werd de naam gewijzigd in Total Identity.

In 1992 werd een Belgisch bijkantoor opgericht te Brussel. In 1999 werd dit kantoor onafhankelijk waarbij de naam werd gewijzigd in Total Design Belgium[2].

Opdrachten en resultaten[bewerken]

Het bureau werd onder meer bekend door het ontwerp van het nieuwe telefoonboek in het midden van de jaren zeventig van de twintigste eeuw.

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties