Trajectcontrole

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Trajectcontrole op de Nederlandse A13.
Een inmiddels verwijderde trajectcontrole-installatie op parallelbaan van de A12 in Utrecht. De systeemkast links werd door een aparte camera beveiligd.

Trajectcontrole is een methode die de overheid gebruikt om het naleven van de maximumsnelheid te controleren. Meestal controleert men op deze manier voertuigen op autosnelwegen of autowegen, maar de methode kan ook gebruikt worden op waterwegen.

Werking[bewerken]

Trajectcontrole controleert op twee plaatsen die een zekere afstand uit elkaar liggen, en bepaalt de gemiddelde snelheid op basis van de tijd tussen het passeren van de meetpunten. Als de meetpunten bijvoorbeeld een kilometer uit elkaar liggen dan zal een voertuig dat 120 km/u rijdt het traject in 30 seconden afleggen. Alle voertuigen die er korter over doen hebben sneller gereden. Wanneer een voertuig de toegestane snelheid voor de voertuigklasse overschrijdt (een snelheidsovertreding), wordt het beeld van het voertuig onmiddellijk naar een centrale verstuurd waar een bekeuring kan worden verstuurd.

Traditioneel wordt een snelheidscontrole uitgevoerd door het plaatsen van radars of met laserguns. Deze technieken meten de snelheid van een voertuig op een enkele plaats en nemen een foto van elk voertuig dat sneller beweegt dan een ingestelde limiet. Het gevolg is dat te snel rijdende bestuurders die op de hoogte zijn van de locaties van de controle deze kunnen omzeilen door een korte snelheidsaanpassing. Dit zorgt ervoor dat deze controles niet het volle gewenste preventieve effect hebben. Bovendien geeft het plotseling remmen een onrustig verkeersbeeld en kan het gevaar opleveren voor andere weggebruikers. Alle foto's worden handmatig verwerkt, dit kost veel tijd. Voor onbemande controles geldt bovendien dat de foto's moeten worden opgehaald.

Trajectcontrole werkt op een andere manier: elk voertuig wordt aan het begin en aan het einde van het traject gefotografeerd met een digitale camera. Een computeranalyse van de foto identificeert elk voertuig aan de hand van uiterlijke kenmerken en/of het kenteken (ANPR) en is in staat om hetzelfde voertuig bij de tweede post wederom te herkennen. De afstand tussen de posten wordt gedeeld door het tijdsverschil voor elk voertuig, waardoor de gemiddelde snelheid over het traject bekend is. Uit het kenteken kan worden afgeleid wat de voertuigklasse is (hetgeen van belang kan zijn op plaatsen waar voor verschillende voertuigklassen, verschillende maximumsnelheden gelden). Op sommige trajecten vindt de controle met meer dan twee cameraposten plaats, voor ieder deeltraject wordt dan apart de gemiddelde snelheid bepaald. De hoogst gemeten snelheid bepaalt dan of er een bekeuring volgt en hoe hoog die is, er wordt over het gehele traject maximaal één bekeuring uitgeschreven. Indien geen snelheidsovertreding wordt geconstateerd, worden de opnamen gewist.

Trajectcontrole kan niet door 'even remmen' worden omzeild; men moet zich echt over het hele traject gemiddeld aan de maximumsnelheid houden. De meervoudige meting maakt het voor de automobilisten nog moeilijker om een snelheidsoverschrijding in een deel van het traject te compenseren met een lagere snelheid in de rest van het traject. Tevens is het mogelijk om vrachtverkeer op zijn eigen maximumsnelheid te controleren.

Volgens de Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ) levert de combinatie van de trajectcontrole op de Nederlandse A2 en het gebruik van cruisecontrol dikwijls gevaarlijke situaties op, doordat hierdoor minder afstand gehouden wordt.[1]

Reistijd[bewerken]

Trajectcontrole wordt ook toegepast als methode om reistijden te meten op snel- en hoofdwegen. Op het begin- en eindpunt van een bepaald traject wordt elk voertuig gefotografeerd. Vervolgens wordt over alle voertuigen de gemiddelde reistijd berekend. Na vergelijking met de normale reistijd op het traject, kan de verkregen informatie gebruikt worden voor bijvoorbeeld verkeersinformatie.[2]

Trajectcontrole naar land[bewerken]

België[bewerken]

In België werden de eerste proeven met betrekking tot trajectcontrole in april 2009 opgestart in Doornik en in de tunnel van Cointe in Luik. Later volgde ook een proef op de E17 ter hoogte van het viaduct van Gentbrugge in de richting van Kortrijk. Beboeten kon tijdens deze proeven niet omdat hiervoor nog een Koninklijk Besluit over het trajectcontrolesysteem moest worden getekend en de camera's gehomologeerd moesten worden. Begin november 2010 heeft de federale regering het Koninklijk Besluit getekend waardoor, volgens Vlaams minister voor Mobiliteit Hilde Crevits, het systeem 'zes tot acht weken' later in gebruik kon worden genomen.[3] Dit is echter niet gebeurd, aangezien het Agentschap Wegen en Verkeer in september 2011 nog steeds wachtte op de testresultaten van een Nederlands meetkundig instituut die nodig zijn voor toestemming voor inwerkingstelling van de trajectcontrole.[4]

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen de tunnels van de Kleine Ring in Brussel vanaf 2012 uitgerust worden met een snelheidscontrole op basis van trajectcontrole. De meetgegevens zullen tevens gebruikt worden voor het informeren van de bestuurders, het continu berekenen van het aantal wagens in de tunnels en de regeling van de vereiste ventilatie van de tunnels.[5]

De eerste trajectcontrole op de weg is sinds 8 juni 2012 een feit. Deze bevindt zich op de E17 ter hoogte van het viaduct van Gentbrugge in de richting van Kortrijk.

De eerste trajectcontrole op waterwegen is op het Albertkanaal, waar schippers die te snel varen vervolgens langer aan de sluis moeten wachten.[6] België heeft met deze vorm van trajectcontrole een primeur.

Actieve controles[bewerken]

Het trajectcontrolesysteem in Gentbrugge
Wegnummer Locatie Richting Maximumsnelheid Installatie Status Lengte
E17 viaduct van Gentbrugge Kortrijk 90 km/u 2009 Actief [7] sinds 8 juni 2012 1,9 km
E17 viaduct van Gentbrugge Antwerpen 90 km/u 2012 Actief sinds 22 maart 2013[7] 1,9 km
sluizen Albertkanaal Antwerpen 15 km/u 2012 Actief sinds 1 februari 2013[8]
sluizen Albertkanaal Maastricht 15 km/u 2012 Actief sinds 1 februari 2013[8]
E40 Wetteren - Erpe-Mere Brussel 120 km/u 2012 Actief sinds 22 maart 2013[7] 7,42 km
E40 Erpe-Mere - Wetteren Gent 120 km/u 2012 Actief sinds 22 maart 2013[7] 7,42 km
N123 Herentalsesteenweg Beide richtingen 70 km/u

Toekomstige trajectcontroles[bewerken]

Plaats[9][10] Lengte Richting Geplande ingebruikname
E40 - Zwijnaarde - Aalter 7,42 km beide richtingen februari 2013
R1 - Kennedytunnel
E40 - Sterrebeek - Bertem
A12 - viaduct Wilrijk thv Bevrijdingstunnel/Jan De Vostunnel
E17 - Deinze - Gentbrugge
E313 - R1 - Wommelgem
E17 - Deinze - Kruishoutem Kortrijk camera's hangen al

Nederland[bewerken]

Verouderde kaart van trajectcontroles in Nederland in 2012. Trajectcontroles op autosnelwegen in donkerrood, trajectcontroles op provinciale wegen in donkergroen.

De Nederlandse politie maakt gebruik van trajectcontrole. Ten behoeve van de privacy worden alleen de opnames bewaard van de voertuigen die te snel hebben gereden. Van alle weggebruikers die in Nederland een trajectcontrole passeren krijgt twee à drie procent een bekeuring.

Voor buitenlanders heeft trajectcontrole voorlopig alleen effect voor Belgen, Duitsers en Zwitsers. Met deze landen kan het Centraal Justitieel Incassobureau informatie uitwisselen zodat ook hardrijders uit deze landen een bekeuring ontvangen. Over enige jaren zal dit voor heel Europa gelden. Een Europees project met de populaire naam VERA3 zorgt voor de noodzakelijke techniek om met alle Europese landen bekeuringen uit te wisselen.

Actieve trajectcontrolesystemen[bewerken]

De tabel hieronder geeft de locaties waar trajectcontrole aanwezig is (juli 2014).[11]

Wegnummer Locatie Richting Maximumsnelheid Actief sinds Opmerkingen
A2 Knooppunt Holendrecht - Maarssen Beide richtingen 100 km/u (6h - 19h)
130 km/u (19h - 6h)
In 1997 was ook al een systeem actief.
A4 Leidschendam - Zoeterwoude Beide richtingen 100 km/u (6h - 19h)
130 km/u (19h - 6h)
A10 Knooppunt De Nieuwe Meer - Coentunnel Beide richtingen 80 km/u december 2005[12]
A12 De Meern - Woerden Gouda 120 km/u september 2004
A13 Knooppunt Kleinpolderplein - Berkel en Rodenrijs Beide richtingen 80 km/u mei 2002[13]
A20 Knooppunt Kleinpolderplein - Knooppunt Terbregseplein Beide richtingen 80 km/u december 2005[12]

Voormalige trajectcontrolesystemen[bewerken]

Naast de bestaande trajectcontroles is er in de tijd ook een aantal systemen uitgezet en verwijderd. Dit is meestal gedaan bij systemen die verouderd waren. Naast vaste systemen zijn rond 2004 proeven gedaan met mobiele trajectcontrolesystemen. Hierbij werden langs provinciale wegen parkeerplaatsen gemaakt, waarop de controleauto's konden parkeren. Voor zover bekend is dit systeem van mobiele trajectcontrolesystemen, dat werd getest in Flevoland, nooit goed van de grond gekomen.[14]

Wegnummer Locatie Richting Toenmalige maximumsnelheid Actief Inactief Opmerkingen
A1 Apeldoorn - Deventer Deventer 120 km/u <2003 Verwijderd
A2 Maarssen - Breukelen oktober 1997
december 2004[15]
~1998 Verwijderd. Voorlopers van huidige systeem.[16] Tweede systeem in maart 2005 door vandalisme uitgebrand en daardoor tot juni van dat jaar buiten gebruik.[17]
A4 Hoofddorp - Nieuw Vennep Den Haag 130 km/u september 2004[13]
N9 Alkmaar - Den Helder 80 km/u maart 1991 Verwijderd[18]
A12 Lunetten - De Meern Beide richtingen 80 km/u (parallelrijbaan)
100 km/u (hoofdrijbaan)
december 2005[12] begin 2014 Verwijderd
A12 Den Haag - Knooppunt Prins Clausplein Den Haag
Zoetermeer
80 km/u
100 km/u
december 2005[12] begin 2014
A12 Knooppunt Velperbroek - Knooppunt Waterberg Duitse grens 100 km/u april 2006[19] Verwijderd[20]
A58 Roosendaal - Bergen op Zoom Beide richtingen 120 km/u
N62 Westerscheldetunnel Beide richtingen 100 km/u december 2005[21] begin 2014
N207 Alphen aan den Rijn - Leimuiden 1995 Verwijderd. Proef. Mislukt door falende apparatuur. Handmatig systeem[22]
N256 Zeelandbrug Beide richtingen 80 km/u november 2004[23] begin 2014 Verwijderd
N322 Van Heemsrtaweg 1995 Verwijderd. Proef. Mislukt door falende apparatuur. Handmatig systeem[24]
N381 Wijnjewoude en Donkerbroek Beide richtingen 80 km/u oktober 2002[25] Verwijderd
N919 Veenhuizen Beide richtingen 80 km/u september 2004[26] Verwijderd

Zwitserland[bewerken]

Wegnummer Locatie Richting Maximumsnelheid
A2 Arisdorftunnel Beide richtingen 100 km/u

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Oppassen met cruisecontrol
 2. Verkeersinformatiedienst Reistijden meten met kentekenregistratie
 3. Trajectcontrole kan binnenkort ingezet worden tegen hardrijders. De Standaard (7 november 2010) Geraadpleegd op 7 november 2010
 4. Twee jaar controle, geen enkele boete. Trajectcontrole blijkt dure flop. De Standaard (26 september 2011) Geraadpleegd op 26 september 2011
 5. Trajectcontrole meet snelheid in tunnels, Het Laatste Nieuws, 15 december 2010
 6. Trajectcontrole op Albertkanaal. De Standaard (28 januari 2013) Geraadpleegd op 28 januari 2013
 7. a b c d 18.000 bestuurders te snel in eerste week nieuwe trajectcontrole, Standaard.be
 8. a b Trajectcontrole voor schepen, Standaard.be
 9. Persbericht Minister Crevits met plannen
 10. Trajectcontrole
 11. Trajectcontrole, Openbaar Ministerie
 12. a b c d AD/Haagsche Courant, 3 december 2005
 13. a b De Telegraaf, 31 augustus 2004
 14. De Stentor/Dagblad Flevoland, 24 februari 2005
 15. Amersfoortse Courant, 21 december 2004
 16. ANP, 9 oktober 1997
 17. Utrechts Nieuwsblad, 10 maart 2005
 18. Algemeen Dagblad, 15 april 1993
 19. De Gelderlander, 11 april 2006
 20. Trajectcontrole op A12 bij Arnhem gestopt, De Gelderlander
 21. BN/DeStem, 21 november 2005
 22. Rijn en Gouwe, 16 februari 1996
 23. Provinciaal Zeeuwse Courant, 9 november 2004
 24. De Gelderlander, 3 juli 1996
 25. Leeuwarder Courant, 7 november 2002
 26. Dagblad van het Noorden, 21 september 2004