Trajectcontrole

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Trajectcontroles)
Ga naar: navigatie, zoeken
Trajectcontrole op de Nederlandse A13.
Een inmiddels verwijderde trajectcontrole-installatie op parallelbaan van de A12 in Utrecht. De systeemkast links werd door een aparte camera beveiligd.

Trajectcontrole is een methode die de overheid gebruikt om het naleven van de maximumsnelheid te controleren. Meestal controleert men op deze manier voertuigen op autosnelwegen of autowegen, maar de methode kan ook gebruikt worden op waterwegen.

Werking[bewerken]

Trajectcontrole controleert op twee plaatsen die een zekere afstand uit elkaar liggen, en bepaalt de gemiddelde snelheid op basis van de tijd tussen het passeren van de meetpunten. Als de meetpunten bijvoorbeeld een kilometer uit elkaar liggen dan zal een voertuig dat 120 km/u rijdt het traject in 30 seconden afleggen. Alle voertuigen die er korter over doen hebben sneller gereden. Wanneer een voertuig de toegestane snelheid voor de voertuigklasse overschrijdt (een snelheidsovertreding), wordt het beeld van het voertuig onmiddellijk naar een centrale verstuurd waar een bekeuring kan worden verstuurd.

Traditioneel wordt een snelheidscontrole uitgevoerd door het plaatsen van radars of met laserguns. Deze technieken meten de snelheid van een voertuig op een enkele plaats en nemen een foto van elk voertuig dat sneller beweegt dan een ingestelde limiet. Het gevolg is dat te snel rijdende bestuurders die op de hoogte zijn van de locaties van de controle deze kunnen omzeilen door een korte snelheidsaanpassing. Dit zorgt ervoor dat deze controles niet het volle gewenste preventieve effect hebben. Bovendien geeft het plotseling remmen een onrustig verkeersbeeld en kan het gevaar opleveren voor andere weggebruikers. Alle foto's worden handmatig verwerkt, dit kost veel tijd. Voor onbemande controles geldt bovendien dat de foto's moeten worden opgehaald.

Trajectcontrole werkt op een andere manier: elk voertuig wordt aan het begin en aan het einde van het traject gefotografeerd met een digitale camera. Een computeranalyse van de foto identificeert elk voertuig aan de hand van uiterlijke kenmerken en/of het kenteken (ANPR) en is in staat om hetzelfde voertuig bij de tweede post wederom te herkennen. De afstand tussen de posten wordt gedeeld door het tijdsverschil voor elk voertuig, waardoor de gemiddelde snelheid over het traject bekend is. Uit het kenteken kan worden afgeleid wat de voertuigklasse is (hetgeen van belang kan zijn op plaatsen waar voor verschillende voertuigklassen, verschillende maximumsnelheden gelden). Op sommige trajecten vindt de controle met meer dan twee cameraposten plaats, voor ieder deeltraject wordt dan apart de gemiddelde snelheid bepaald. De hoogst gemeten snelheid bepaalt dan of er een bekeuring volgt en hoe hoog die is, er wordt over het gehele traject maximaal één bekeuring uitgeschreven. Indien geen snelheidsovertreding wordt geconstateerd, worden de opnamen gewist.

Trajectcontrole kan niet door 'even remmen' worden omzeild; men moet zich echt over het hele traject gemiddeld aan de maximumsnelheid houden. De meervoudige meting maakt het voor de automobilisten nog moeilijker om een snelheidsoverschrijding in een deel van het traject te compenseren met een lagere snelheid in de rest van het traject. Tevens is het mogelijk om vrachtverkeer op zijn eigen maximumsnelheid te controleren.

Volgens de Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ) levert de combinatie van de trajectcontrole op de Nederlandse A2 en het gebruik van cruisecontrol dikwijls gevaarlijke situaties op, doordat hierdoor minder afstand gehouden wordt.[1]

Reistijd[bewerken]

Trajectcontrole wordt ook toegepast als methode om reistijden te meten op snel- en hoofdwegen. Op het begin- en eindpunt van een bepaald traject wordt elk voertuig gefotografeerd. Vervolgens wordt over alle voertuigen de gemiddelde reistijd berekend. Na vergelijking met de normale reistijd op het traject, kan de verkregen informatie gebruikt worden voor bijvoorbeeld verkeersinformatie.[2]

Trajectcontrole naar land[bewerken]

België[bewerken]

In België werden de eerste proeven met betrekking tot trajectcontrole in april 2009 opgestart in Doornik en in de tunnel van Cointe in Luik. Later volgde ook een proef op de E17 ter hoogte van het viaduct van Gentbrugge in de richting van Kortrijk. Beboeten kon tijdens deze proeven niet omdat hiervoor nog een Koninklijk Besluit over het trajectcontrolesysteem moest worden getekend en de camera's gehomologeerd moesten worden. Begin november 2010 heeft de federale regering het Koninklijk Besluit getekend waardoor, volgens Vlaams minister voor Mobiliteit Hilde Crevits, het systeem 'zes tot acht weken' later in gebruik kon worden genomen.[3] Dit is echter niet gebeurd, aangezien het Agentschap Wegen en Verkeer in september 2011 nog steeds wachtte op de testresultaten van een Nederlands meetkundig instituut die nodig zijn voor toestemming voor inwerkingstelling van de trajectcontrole.[4]

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen de tunnels van de Kleine Ring in Brussel vanaf 2012 uitgerust worden met een snelheidscontrole op basis van trajectcontrole. De meetgegevens zullen tevens gebruikt worden voor het informeren van de bestuurders, het continu berekenen van het aantal wagens in de tunnels en de regeling van de vereiste ventilatie van de tunnels.[5]

De eerste trajectcontrole op de weg is sinds 8 juni 2012 een feit. Deze bevindt zich op de E17 ter hoogte van het viaduct van Gentbrugge in de richting van Kortrijk.

De eerste trajectcontrole op waterwegen is op het Albertkanaal, waar schippers die te snel varen vervolgens langer aan de sluis moeten wachten.[6] België heeft met deze vorm van trajectcontrole een primeur.

Nederland[bewerken]

Verouderde kaart van trajectcontroles in Nederland in 2012. Trajectcontroles op autosnelwegen in donkerrood, trajectcontroles op provinciale wegen in donkergroen.

De Nederlandse politie maakt gebruik van trajectcontrole. Ten behoeve van de privacy worden alleen de opnames bewaard van de voertuigen die te snel hebben gereden. Van alle weggebruikers die in Nederland een trajectcontrole passeren krijgt twee à drie procent een bekeuring.

Voor buitenlanders heeft trajectcontrole voorlopig alleen effect voor Belgen, Duitsers en Zwitsers. Met deze landen kan het Centraal Justitieel Incassobureau informatie uitwisselen zodat ook hardrijders uit deze landen een bekeuring ontvangen. Over enige jaren zal dit voor heel Europa gelden. Een Europees project met de populaire naam VERA3 zorgt voor de noodzakelijke techniek om met alle Europese landen bekeuringen uit te wisselen.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Oppassen met cruisecontrol
  2. Verkeersinformatiedienst Reistijden meten met kentekenregistratie
  3. Trajectcontrole kan binnenkort ingezet worden tegen hardrijders. De Standaard (7 november 2010) Geraadpleegd op 7 november 2010
  4. Twee jaar controle, geen enkele boete. Trajectcontrole blijkt dure flop. De Standaard (26 september 2011) Geraadpleegd op 26 september 2011
  5. Trajectcontrole meet snelheid in tunnels, Het Laatste Nieuws, 15 december 2010
  6. Trajectcontrole op Albertkanaal. De Standaard (28 januari 2013) Geraadpleegd op 28 januari 2013