Tramlijn 23 (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lijn 23
Totale lengte15,6 km
Aangelegd doorRET
Geopend
28 januari 2000: Station Rotterdam Centraal - Stadion Feijenoord
1 maart 2004: Station Rotterdam Centraal - Beverwaard
31 oktober 2005: Vlaardingen-Holy - Station Rotterdam Centraal
18 augustus 2008: Piersonstraat - Koemarkt
14 december 2014: Keizerswaard
Gesloten
9 december 2012: Vlaardingen-Holy - Het Witte Dorp
Aantal sporen2
MaterieelCitadis
Tramdienst doorRET
Traject
uKBHFa Opstelspoor Limbrichthoek
uHST Limbrichthoek
uHST Beverwaardseweg
uHST Schinnenbaan
uHST Oude Watering
uHST Croystraat
uHST P+R Beverwaard
uHST Akkeroord
uABZg+l Lijn 2
uHST Keizerswaard
uABZgl Lijn 2
uHST Prinsenplein
uHST Adriaan Volkerlaan
uHST Dwarsdijk
uHST Noorderhelling
uHST Stadion Feijenoord
uHST Varkenoordseviaduct
uABZg+l Lijnen 20 & 25
uHST Vuurplaat
uHST Lodewijk Pincoffsweg
uBHF Wilhelminaplein
uABZg+l Lijn 8
uBHF Leuvehaven
uABZg+r Lijnen 21 & 24
uBHF Beurs
uABZgl Lijnen 8, 20 & 25
uBHF Stadhuis
uABZg+r Lijnen 4, 7, 8 & 25
uHST Weena
uBHF(R)f Rotterdam Centraal perron A (begin-/eindpunt lijn 20 op perron B)
uBHF(L)g Rotterdam Centraal perron C
uABZgl Lijnen 4, 7, 8, 20 & 25
uHST Kruisplein
uHST Tiendplein
uHST 1e Middellandstraat
uHST Vierambachtsstraat
uHST Mathenesserplein
uHST Mathenesserbrug
uABZg+r Lijn 8
uHST P.C. Hooftplein
uKBHFe Marconiplein

Tramlijn 23 van de Rotterdamse RET is een tramlijn die loopt van Beverwaard naar het Marconiplein. Het is één van de drukste trams van Rotterdam, mede doordat het de enige tram is met een halte bij Stadion Feijenoord, waar naast het stadion ook veel horeca- en uitgaansbedrijven zijn gevestigd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste lijn 23[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 maart 1930 kwam de eerste lijn 23 in dienst. Deze lijn bereed de route Kootsekade - Station Maas en was een gevolg van de uitbreidingsplannen van het Rotterdamse tramnet na overname door de gemeente Rotterdam. De lijn werd in eerste instantie gereden met zeven trams in een 7,5 minutendienst. In 1936 werd deze lijn alweer opgeheven.[1]

Huidige lijn 23[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige lijn 23 begon op 28 januari 2000 als tramlijn tussen het Centraal Station en het Stadion Feijenoord. Deze lijn reed alleen bij evenementen in het stadion, een taak die tegenwoordig door tramlijn 12 wordt uitgevoerd. Vanaf 3 september 2001 werd lijn 23 een reguliere tramlijn, maar wel met een beperkte dienstregeling: hij reed toen met een frequentie tussen de 30 en 60 minuten.

Sinds 1 maart 2004 is lijn 23 een volwaardige tramlijn, toen deze in het kader van TramPlus werd doorgetrokken naar Beverwaard. Hiervoor werd een nieuw tracé aangelegd tussen het Feyenoordstadion en het al bestaande tracé naar Beverwaard. Op 31 oktober 2005 werd lijn 23 aan de andere kant verlengd, naar Vlaardingen Holy, als onderdeel van de Schiedam-Vlaardingenlijn. Op 18 augustus 2008 werd de lijn verlegd langs station Schiedam Centrum. Door de grote lengte van de lijn was de lijn met een reisduur van 75 minuten de langste tramlijn van Nederland. De exploitatie begon van maandag t/m zaterdag rond 6:00 en op zondag rond 8:00; de laatste volledige ritten vertrokken rond middernacht. Vanwege de lengte van de lijn vertrokken de eerste ritten vanuit de remise echter al een uur eerder en eindigden de laatste ritten pas na 1 uur. Sinds 9 december 2012 is de lijn, wegens bezuinigingen, aan de westkant ingekort tot Marconiplein; tramlijn 24 neemt de route tussen Marconiplein en Holy over.

Exploitatie[bewerken | brontekst bewerken]

Overdag wordt er van maandag t/m vrijdag een 7.5-minuutdienst gereden en in het weekend elke tien minuten. In de avond en vroege ochtend rijdt de lijn om het kwartier. Tussen de haltes Beurs en het eindpunt Marconiplein rijdt lijn 23 samen met lijn 21 & lijn 24. Deze rijden gezamenlijk dezelfde frequentie als lijn 23 waardoor er op het gezamenlijke traject een dubbele frequentie ontstaat.

Materieel[bewerken | brontekst bewerken]

Tramlijn 23 is volledig geschikt voor lagevloertrams en wordt voornamelijk geëxploiteerd met de Citadis, een tram van de bouwer Alstom. Er rijden ook Citadis 2 trams op de lijn.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]