Tramlijn 9 (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lijn 9 (opgeheven)
uKBHFa Avenue Concordia
uHST 's-Gravenweg
uHST Oudedijk
uHST Vlietlaan
uHST Crooswijkschestraat
uHST Zaagmolenstraat
uHST Bergweg
uHST Schiekade
uHST Stationssingel
uHST Statentunnel
uHST Henegouwerlaan
uHST 1e Middellandstraat
uHST Claes de Vrieselaan
uHST G.J. de Jonghweg
uHST Parksluizen
uHST Westzeedijk
uHST Ruigeplaatbrug
uKBHFe Hudsonplein

Tramlijn 9 is een voormalige tramlijn in Rotterdam. Lijn 9 reed sinds de grote reorganisatie van het tramnet bij gelegenheid van de indienststelling van de metro in 1968 van de Avenue Concordia (Kralingen) naar het Hudsonplein.

De eerste lijn 9 werd ingesteld op 13 april 1907 met de route Grientweg - Wilhelminakade. Deze lijn is nooit gewijzigd en werd in 1926 weer opgeheven. In 1929 kwam er een nieuwe lijn 9, die het traject Aelbrechtsplein - Randweg bereed. Datzelfde jaar werd eindpunt Randweg vervangen door Lange Hilleweg. In 1934 werd eindpunt Aelbrechtsplein ook vervangen, door Aert van Nesstraat, welke twee jaar later ook werd vervangen door Station D.P. Later dat jaar werd ook dat eindpunt vervangen, dit keer reed lijn 9 naar de Vierambachtsstraat, maar in 1944 weer ingekort naar Station D.P. In 1968 is deze lijn opgeheven.

Een latere lijn 9 werd ingesteld op 8 juni 1968 en verving de lijnen 15 en 22, die op dezelfde datum werden opgeheven. In tegenstelling tot lijn 22 werd niet de gehele Walenburgerweg gevolgd maar werd achter het Centraal Station langs gereden. De route was Avenue Concordia - 's-GravenwegOudedijk – Vlietlaan – Boezemsingel - Boezemstraat - Crooswijksestraat – Zaagmolenbrug - Zaagmolendrift - Zaagmolenstraat – Bergweg – Schiekade – Stationssingel (Centraal Station achterzijde) – Walenburgerweg - Statenweg - StatentunnelHenegouwerlaan – 1e Middellandstraat – 2e Middellandstraat - Middellandplein - Claes de Vrieselaan – Rochussenstraat - G.J. de Jonghweg - Parksluizen (d.w.z. 2e en 1e Coolhavenbrug & Puntegaalstraat óf 2e en 1e Parhavenbrug) - Westzeedijk – Hudsonplein.

Op 4 maart 1977 werd lijn 9 verlengd van de Avenue Concordia naar de Laan van Nooitgedacht en per 26 juli 1977 ingekort tot de Chris Bennekerslaan (dit laatste in verband met de bouw van de oost-west metrolijn). Op 31 oktober 1983 werd de lijn werd verlengd naar de 's-Gravenweg en verder via de Burgemeester Oudlaan naar de Erasmus Universiteit.

Op 2 juni 1989 kwam de verlenging van de Westzeedijk naar de Pelgrimsstraat in gebruik. De eindlus op het Hudsonplein verviel en werd opgebroken. Precies zeven jaar later, op 2 juni 1996, verliet lijn 9 het tracé langs de achterzijde van het Centraal Station en door de Statentunnel, en ging vanaf de Schiekade via Hofplein - Weena - Stationsplein (Centraal Station voorzijde) - Kruisplein - West Kruiskade naar de 1e Middellandstraat en verder naar de Pelgrimsstraat rijden. De Statentunnel en de Henegouwerlaan zijn sindsdien behoudens tijdens omleidingen tramloos gebleven.

Op 28 augustus 2000 werd lijn 9 opgeheven, waarmee ook de Pelgrimsstraat en het tracé door de Claes de Vrieselaan en de G.J. de Jonghweg tramloos werden. Het in 1989 nieuw aangelegde traject in de Pelgrimstraat is maar elf jaar in exploitatie geweest maar is nog wel aanwezig en wordt gebruikt bij stremmingen en voor extra diensten van tramlijn 8. Lijn 9 werd op het westelijke traject gedeeltelijk vervangen door de voormalige buslijn 45. De sporen tussen de Statentunnel en de G.J.de Jonghweg zijn niet meer bruikbaar en gedeeltelijk afgesloten waarbij ook een deel van de bovenleiding is verwijderd.

Nieuwe lijn 9[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan plannen om lijn 9 nieuw leven in te blazen door deze vanaf Diergaarde Blijdorp, het eindpunt van de voormalige tramlijn 3, te laten rijden naar Oostplein, via Centraal Station Noordzijde, Schiekade, Zaagmolenstraat en Crooswijk. De kans is echter vrij klein dat deze plannen op de korte termijn gerealiseerd zullen worden.