Trans-X

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Trans-X is een Canadese synthesizer- en New wave-band oorspronkelijk afkomstig uit Montreal in Quebec. De band werd opgericht in 1981 en bestond oorspronkelijk onder meer uit de zanger Pascal Languirand en de zangeres Lauri Gill. Het meest bekend werd de band in vanaf augustus 1983 met het Engels- maar ook deels Franstalige nummer met videoclip "Living on Video". Pascal zong in het Engels en Lauri in het Engels maar ook in het Frans. In Nederland werd de plaat een hit in de destijds drie hitlijsten op de nationale popzender Hilversum 3 en stond 5 weken in de Nederlandse Top 40 en bereikte een 12e positie.[1]. In de Nationale Hitparade werd de 16e positie bereikt en in de TROS Top 50 de 11e positie. In de Europese hitlijst op Hilversum 3, de TROS Europarade, werd de 11e positie bereikt.

In België bereikte de plaat de 13e positie in zowel de Vlaamse Ultratop 50 als de Vlaamse Radio 2 Top 30.

In 1985 kwam er een remix versie van de plaat uit welke in het Verenigd Koninkrijk een 9e positie bereikte in de UK Singles Chart en in de Verenigde Staten een 61e positie in de Billboard Hot 100. In Nederland en België (Vlaanderen) behaalde deze versie destijds géén notering in de hitlijsten. In 1985 kwam er ook een album onder dezelfde naam als de single uit. Een andere plaat was "Message on the Radio". In 1986 stopte de band.

Acht jaar later, in 1994, kwam de band terug in een nieuwe bezetting met nog steeds Languirand maar Lauri Gill was vervangen door Nadia Sohaei. In 2006 kwam het nummer Living on video voor de derde keer uit. In 2010 bestond de band nog steeds, maar gevestigd in Mexico, en kwam er een nieuw album uit.