Trenchcoat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Britse officier in de Eerste Wereldoorlog.

Een trenchcoat is een regenjas gemaakt uit gabardine, leer of popeline. Het uiterlijk dankt de jas aan zijn militaire oorsprong. Doorgaans heeft het een uitneembare isolerende voering en de klassieke modellen variëren in lengte van kuithoogte tot net boven de knie. Verder heeft het traditioneel een dubbele rij van in totaal 10 knopen, wijde revers en een riem rond de middel en uiteindes van de mouwen. Vaak bevinden zich op de schouders ook flappen die met knopen te sluiten zijn. De klassieke kleur voor een trenchcoat is kaki.

Geschiedenis[bewerken]

Een gevoerde trenchcoat in Oost-Duitsland, 1953.

De trenchcoat werd ontwikkeld als alternatief voor de dikke wollen overjassen die Britse en Franse soldaten droegen in de Eerste Wereldoorlog. De uitvinding van de trenchcoat wordt door zowel Burberry als door Aquascutum geclaimd, waarvan het claim van laatstgenoemde stamt uit de jaren 1850. Thomas Burberry, de uitvinder van de gabardine, diende in 1901 een ontwerp van de nieuwe officiersjas in bij het Britse ministerie van Defensie.

De trenchcoat werd een optioneel kledingstuk in het Britse leger en werd enkel particulier aangeschaft door officieren die niet verplicht waren om de jas te bezitten. De lagere rangen waren niet toegestaan om de trenchcoat te dragen. Een andere optionele jas was de British Warm, een wollen jas die korter was dan de normale wollen overjas.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er aan het ontwerp van de trenchcoat schouderflappen en riemen toegevoegd. De schouderflappen diende voor de bevestiging van epauletten en andere ranginsignes; de riemen dienden volgens een broodjeaapverhaal voor de bevestiging van handgranaten. In werkelijkheid werden hier zwaarden en kaarten aangehangen. De naam "trenchcoat" werd bedacht door officieren wier levens in de loopgraven door de jas iets makkelijker werden gemaakt. Zo had de jas vele handige zakken om spullen in op te bergen en strategisch geplaatste flappen en ventilatieopeningen om de odeur die gepaard ging met rubberen jassen te verdrijven. Na de oorlog namen veel veteranen hun jassen mee naar huis, waardoor de jassen ook in het straatbeeld begonnen op te duiken en al snel gangbaar werden als regenjas voor zowel man als vrouw.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleven de Britse officieren de jassen dragen in bar weer. Bovendien begonnen ook andere landen hun variant van de trenchcoat te ontwikkelen, zoals de legers van Duitsland, Nederland, Polen, de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, hoewel tegen het einde van de oorlog kortere jassen gangbaarder werden zoals de Denison smock gebruikt door Britse commando's en de M1941/M1943 van de Amerikanen. Deze jassen waren korter en praktischer dan de trenchcoat, waardoor de dragers ervan beweeglijker waren.

Post-1945[bewerken]

Trenchcoats bleven evenwel in zwang na de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de militaire oorsprong als officiersjas in de vergetelheid raakte, bleek de jas uitermate geliefd als kledingstuk van fictionele helden als inspecteur Columbo, Dick Tracy, Neo uit The Matrix, Humphrey Bogart's personage Rick Blaine in de film Casablanca en Peter Sellers' inspecteur Jacques Clouseau. Doorgaans wordt er dan ook een fedora of een oesjanka (bij extreem koud weer) bij gedragen.