Fietsstuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Triatlonstuur)
Ga naar: navigatie, zoeken
Verschillende losse fietssturen.
Een gemonteerd fietsstuur.
Een stuur voor een racefiets (zilverkleurig) en twee vlindersturen.

Een fietsstuur wordt gebruikt om een ​​fiets met de handen te sturen. Het is met het zitgedeelte en pedalen, een van de drie raakpunten van de bestuurder met de fiets.

Vormgeving en materialen[bewerken]

Een fietsstuur kan tal van verschijningsvormen hebben, waarbij er variatie is in vormgeving en materiaal. De vormgeving kan bestaan uit een breed en (vrijwel) recht stuur zoals bij mountainbikes, tot aan een smal en sterk gebogen stuur zoals bij racefietsen. Het stuur wordt veelal aan de stuurpen gemonteerd die weer op zijn beurt vastgezet is aan de voorvork; echter er zijn ook fietssturen waarbij de stuurpen een onlosmakelijk geheel vormt met het stuur. Ook kan in bijzondere gevallen het stuur onder andere bestaan uit twee losse stuurhelften. De vormgeving van het stuur en de stuurpen bepalen in hoge mate de algehele zitpositie inclusief die van de handen. De buigingen in het stuur kunnen naar beneden gericht zijn zoals bij racefietsen om aerodynamische redenen. Het tegenovergestelde wordt ook toegepast om redenen van comfort of esthetiek. Normaal gesproken gaat het om een beperkte mate van omhoog gaande buigingen om meer comfort te krijgen. Zeer hoog opgebogen sturen zijn onder meer aan te treffen bij sommige chopperfietsen. Om ergonomische redenen kan een stuur verdere hoekverdraaiingen hebben zodat de hand met de pols recht het stuur kan omvatten. Sommige sturen zijn ontworpen om de fietser meerdere gripposities te bieden, een vlinderstuur is daar een voorbeeld van.

Veelgebruikte materialen zijn een pijp van staal of aluminium. Materialen als carbon worden ook wel toegepast.

Onderdelen en accessoires[bewerken]

Algemeen worden handvaten, schuimrubbers of stuurlinten gebruikt zodat het comfort met de grip verbetert en ook wel bij handvaten de positie van de handen. Bij handvaten zijn de uiteinden van het stuur rechtuit vormgegeven. Aan het stuur kunnen verder onderdelen/accessoires worden aangebracht als remgrepen, verstellers, bar ends, een fietsbel, kilometerteller, stuurtas enz.

In het algemeen heeft het aanbrengen van accessoires zoals een zware stuurtas een nadelig effect op het stuurgedrag.

Typische sturen[bewerken]

Triatlonstuur[bewerken]

Een triatlonstuur, ook bekend als ligstuur, ossenkopstuur of opzetstuur, is een stuur dat voorop een fietsstuur bevestigd kan worden. De fietser kan er voorover met zijn ellebogen op leunen, waardoor hij een aerodynamischer profiel krijgt.

Triatlonsturen worden vaak gebruikt in triatlons en tijdritten op de weg en op de baan. Op de meeste wegraces met een massastart zijn ze echter verboden: een triatlonstuur is misschien te verkiezen uit aerodynamisch oogpunt, maar ze hebben de neiging de handen uit de buurt van de remmen te houden en maken de berijder bovendien iets onstabieler. Verder zijn ze nutteloos in sprints of korte klimmetjes, waar kracht belangrijker is dan aerodynamica.