Fietsstuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Triatlonstuur)
Ga naar: navigatie, zoeken
Een fietsstuur.

Een fietsstuur wordt gebruikt om een ​​fiets met de handen te sturen. Het is ook met het zadel en pedalen, een van de drie raakpunten van de bestuurder met de motor.

De fietsstuur bestaat meestal uit het eigenlijke stuur plus de steel door de stuur is aangesloten op de vork. Het stuur heeft in het algemeen fittingen die eraan verbonden zijn (remhendel, de versnellingspook, bel) en diverse andere accessoires (toerenteller, stuurtas, enz.).

Triatlonstuur[bewerken]

Een triatlonstuur, ook bekend als ligstuur, ossenkopstuur of opzetstuur, is een stuur dat voorop een fietsstuur bevestigd kan worden. De fietser kan er voorover met zijn ellebogen op leunen, waardoor hij een aerodynamischer profiel krijgt.

Triatlonsturen worden vaak gebruikt in triatlons en tijdritten op de weg en op de baan. Op de meeste wegraces met een massastart zijn ze echter verboden: een triatlonstuur is misschien te verkiezen uit aerodynamisch oogpunt, maar ze hebben de neiging de handen uit de buurt van de remmen te houden en maken de berijder bovendien iets onstabieler. Verder zijn ze nutteloos in sprints of korte klimmetjes, waar kracht belangrijker is dan aerodynamica.