Triops

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Triops
Triops
Taxonomische indeling
Rijk: Dierenrijk
Stam: Geleedpotigen
Onderstam: Kreeftachtigen
Klasse: Branchiopoda
Orde: Notostraca
Familie: Triopsidae
Geslacht
Triops
Schrank, 1803
Afbeeldingen Triops op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Triops op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Triops zijn een geslacht uit de orde Notostraca van de kreeftachtigen.

Triops hebben een levensduur van gemiddeld tussen de 20 en de 80 dagen. Hoe groot zij worden, hangt af van het klimaat waarin ze leven (meestal tussen de 2 en de 6 cm). Ze hebben tussen de 35 en de 72 pootjes.

Overleven[bewerken]

Het geslacht Triops is al ca. 351 miljoen jaar oud. Ze hebben zolang kunnen overleven doordat de eitjes tegen alle weersomstandigheden bestand zijn. Na de ijstijd begon het ijs te smelten en kwam er weer water bij de eitjes, waardoor ze uitkwamen (eitjes komen binnen de 24-48 uur uit wanneer ze in contact komen met water).

Voeding[bewerken]

Triops eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel en kunnen daarom als omnivoor worden beschouwd. Bij voedselschaarste eten ze vaak hun soortgenoten op. Deze vorm van kannibalisme is eigen aan de kreeftachtigen.

Leefomstandigheden[bewerken]

Triops komen bijna overal ter wereld voor. Ze leven meestal in riviertjes die in de zomer droog liggen, maar zijn ook makkelijk in een aquarium te houden. In water van tussen de 20 en 30 graden als ze volwassen zijn. Voor als de triopseitjes moeten uitkomen en de eerste levensdagen moet het water tussen de 24 en 26 graden zijn. Een temperatuurschommeling van 5 graden of meer kan dodelijk zijn voor de triops.


Boven- en onderzijde van Triops. 1 ogen, 2 antenne, 3 staart, 4 kopborststuk, 5 antenne, 6 eerste borstaanhangsel, 7 pootjes met kieuwen, 8 middenlijn, 9 staart, 10 anus