Tristanalbatros

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tristanalbatros
IUCN-status: Kritiek[1] (2013)
Tristanalbatros
Tristanalbatros
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Procellariiformes (Buissnaveligen)
Familie: Diomedeidae (Albatrossen)
Geslacht: Diomedea
Soort
Diomedea dabbenena
Methews, 1929
Afbeeldingen Tristanalbatros op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tristanalbatros op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De tristanalbatros (Diomedea dabbenena) is een grote zeevogel uit de familie van de albatrossen. Pas sinds 1998 wordt deze als een aparte soort erkend. Voor die tijd werd het taxon als een ondersoort van Diomedea exulans beschouwd. [2]

Bedreiging en bescherming[bewerken]

De tristanalbatros werd in zijn broedgebied, de eilanden rond Tristan da Cunha, bedreigd door ingevoerde uitheemse diersoorten zoals ratten, katten en varkens. Dankzij actief ecologisch herstel (uitroeien van deze verwilderde dieren op de eilanden) is dit gevaar geweken. Er is nu een nieuwe bedreiging, de huismuis Mus musculus, die ondanks zijn geringe formaat, toch schadelijk is voor broedende albatrossen.[3] De grootste bedreiging vormt nu echter de langelijnvisserij.

Aanvankelijk stond de tristanalbatros op de rode lijst van de IUCN als bedreigd. Uit nader onderzoek in 2008 bleek dat de situatie nog minder rooskleurig is. Daarom is de status nu kritiek.[1] Het zeegebied waarin ze broeden is slechts 80 km².

Verspreiding[bewerken]

De soort is een endemische soort van de eilandengroep Tristan da Cunha. De enige broedkolonies bevinden zich op de eilanden Inaccessible en Gough.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b (en) Tristanalbatros op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Diomedea dabbenena is split from D. exulans Wandering Albatross (Burg and Croxall 2004 (en) , Brooke 2004, Onley and Scofield 2007; BLI 1.0, and others)
  3. Wanless, Ross M.; Angel, Andrea; Cuthbert, Richard J.; Hilton, Geoff M.; Ryan, Peter G. (7 June 2007). "Can predation by invasive mice drive seabird extinctions?". Biology Letters 3 (3): 241–244