Kiriwina-eilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Trobriand-eilanden)
Kiriwina-eilanden
Eilandengroep in Papoea-Nieuw-Guinea
Kiriwina-eilanden (Papoea-Nieuw-Guinea)
Kiriwina-eilanden
Locatie
Land Vlag van Papoea-Nieuw-Guinea Papoea-Nieuw-Guinea
Eilandengroep Kiriwina-eilanden
Provincie Milne Bay
Locatie Salomonzee
Coördinaten 8° 36′ ZB, 151° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 450 km²
Inwoners 12.000
Overig
Aantal eilanden 21
Detailkaart
Kaart van Kiriwina-eilanden
Portaal  Portaalicoon   Azië

De Kiriwina-eilanden (ook Trobriand-eilanden genaamd) vormen een 450 km² grote archipel van koraaleilanden en atollen ten oosten van het hoofdeiland Nieuw-Guinea. Ze liggen in de provincie Milne Bay van Papoea-Nieuw-Guinea. Het grootste deel van de inheemse bevolking van 12.000 inwoners leeft op het belangrijkste eiland Kiriwina. Op dit eiland zetelt ook de overheid. Andere belangrijke eilanden zijn:

De eilandengroep wordt beschouwd als een potentieel natuurgebied waar de ecoregio tropisch regenwoud behouden kan blijven.

De Trobriand-eilanden zijn bekend geworden door de etnografische studies van de Pools-Britse antropoloog Bronislaw Malinowski. De eerste antropoloog die de Trobrianders bestudeerde, was CG Seligman, die zich concentreerde op de Massim-bevolking op het vasteland van Nieuw-Guinea. Seligman werd een aantal jaren later gevolgd door zijn leerling, de Poolse Bronisław Malinowski, die de eilanden bezocht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ondanks dat hij een burger was van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, dat in oorlog was met Australië, dat toen de Trobriand-eilanden controleerde, mocht hij blijven (op voorwaarde dat hij af en toe bij de autoriteiten incheckte). Zijn beschrijvingen van het kula-uitwisselingssysteem, tuinieren, magie en seksuele praktijken - allemaal klassiekers van de moderne antropologische geschriften - brachten veel buitenlandse onderzoekers ertoe de samenlevingen van de eilandengroep te bezoeken en andere aspecten van hun culturen te bestuderen.

Zie de categorie Trobriand Islands van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.