Troepialen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Troepiaal)
Troepialen
Bobolink (Dolichonyx oryzivorus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Onderorde:Oscines (Zangvogels)
Superfamilie:Passeroidea
Familie
Icteridae
Vigors, 1835
Bootstaarttroepiaal (Quiscalus major)
Oranje troepiaal op Curaçao
Grote weidespreeuw
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Troepialen op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Troepialen (Icteridae) zijn een familie van de zangvogels die meer dan 100 soorten telt.[1] Het zijn vogels van het Amerikaanse continent. Zij omvatten onder meer de koevogels (geslacht Molothrus) en diverse andere geslachten die de naam troepiaal of spreeuw dragen. De bobolink (Dolichonyx oryzivorus) wordt ook wel tot zijn eigen onderfamilie, de Dolichonychinae, gerekend.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De eigenlijke troepialen zijn meest slanke vogels met een lange staart ter grootte van een ekster, hoewel zij daar niet nauw aan verwant zijn. Zij hebben vaak (maar niet altijd) een glanzend zwart verenpak, maar kunnen ook opvallen door hun bonte kleuren. Ze hebben bijna allemaal een kegelvormige, spitse snavel, op enkele uitzonderingen na. Soorten in sommige geslachten, zoals de epauletspreeuw, worden ook als spreeuw aangeduid. Deze soorten zijn echter helemaal niet verwant aan de spreeuwen maar staan dichter bij de gorzen. De lichaamslengte varieert van 15 tot 53 cm.[2]

Koevogels zijn vogels ter grootte van een merel. Het zijn broedparasieten, zoals de Europese koekoek. De bruine koevogel hoort niet (meer) tot het geslacht Molothrus en is ook geen broedparasiet.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vogels komen uitsluitend voor in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribische gebied, vaak in de buurt van menselijke nederzettingen, waar sommige profiteren van de landbouw. Soms brengen ze daarbij schade toe aan gewassen. De meeste soorten zijn standvogels, een enkele is trekvogel.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn 30 geslachten (op volgorde van de IOC World Bird List:[1])