Trofaiach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trofaiach
Gemeente in Oostenrijk Vlag van Oostenrijk
Wapen van Trofaiach
Trofaiach (Oostenrijk)
Trofaiach
Situering
Deelstaat Stiermarken
District Leoben
Coördinaten 47° 25′ NB, 15° 0′ OL
Algemeen
Oppervlakte 143,65 km²
Inwoners
(01-01-2020)
11.119
(-1 inw./km²)
Hoogte 658 m.ü.A.
Burgemeester Mario Abl(SPÖ)
Overig
Postcode 8793
Netnummer +43 3847
Kenteken LN
Gemeentenummer 6 11 20
Website trofaiach.steiermark.at
Portaal  Portaalicoon   Centraal-Europa

Trofaiach is een Oostenrijkse stad in Stiermarken, behorend tot het district Leoben. De stad telt 10.980 inwoners (2022).

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Trofaiach ligt in het Vordernbergertal, ongeveer tien km ten noorden van de districtshoofdstad Leoben aan de Steirischen Eisenstraße (gebied met metaalverwerkende industrie).

De stad is gelegen in een dal aan de zuidrand van de Eisenerzer Alpen. Dit dal kent verscheidene vertakkingen in de verschillende windrichtingen. Vanuit deze vertakkingen stromen er vier stroompjes ter hoogte van Trofaiach in de Vordernbergerbach. Deze beek werd in de middeleeuwen ook wel Leuben genoemd. Daarnaast is er ook nog de lagere, in het westen gelegen, overgang naar het Liesingtal en de aansluiting met de zeven kilometer verderop gelegen Pyhrnautobahn.

In 2013 werd Trofaiach uitgebreid met de gemeenten Gai en Hafning bei Trofaiach. Sindsdien omvat de gemeente 19 ortschaften.

Wapen[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen van de gemeente, dat in 1535 door aartshertog Ferdinand, de latere keizer Ferdinand I aan de stad werd toegekend, beeldt een ridder af in een metalen pantser met een zwaard, strijdbijl en een speer, staande op een groene weide met een rode achtergrond.