Trouwe Ferdinand en Ontrouwe Ferdinand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Trouwe Ferdinand en Ontrouwe Ferdinand of Fernand getrouw en Fernand ongetrouw is een sprookje dat werd verzameld door de gebroeders Grimm voor Kinder- und Hausmärchen en kreeg het volgnummer KHM126. De oorspronkelijke naam is Ferenand getrü un Ferenand ungetrü.

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Een rijke man en vrouw krijgen pas een jongetje als ze arm zijn geworden, maar kunnen geen peet vinden. De man gaat naar een ander dorp om te zoeken en komt een arme man tegen en vertelt het verhaal. De man wil de peet wel worden, maar is arm en kan niets schenken. De baker moet met het kind naar de kerk komen en het krijgt de naam Trouwe Ferdinand. Hij geeft de ouders niets maar hoeft zelf ook niets. Stiekem geeft hij nog een sleutel aan de baker en die moet de vader bewaren tot het kind veertien jaar is geworden. Hij moet dan naar een kasteel op de hei en de sleutel zal passen. Als de jongen zeven is kan hij niet opscheppen, net als de andere jongens. De vader vertelt dan over de sleutel, maar de jongen ziet geen kasteel op de hei. Zeven jaar later gaat hij terug en ziet het kasteel. Er staat een schimmel in en op de terugweg pakt hij een ganzenveer op. Hij gooit een vis terug in het water en deze bedankt hem door hem een fluitje te geven. Als hij in nood is of iets in het water laat vallen, hoeft hij maar te fluiten voor hulp.

Trouwe Ferdinand komt Ontrouwe Ferdinand tegen en ze gaan samen naar een herberg en Ontrouwe Ferdinand kan gedachten lezen door toverkracht. Een mooi meisje wordt verliefd op Trouwe Ferdinand en ze vraagt de koning of hij in dienst mag komen. Trouwe Ferdinand wordt voorrijder en Ontrouwe Ferdinand wil ook hulp. Het meisje stemt toe, maar ze vertrouwt hem niet. De koning wil zijn liefste bij zich en Ontrouwe Ferdinand wil dat Trouwe Ferdinand haar zal halen, anders moet hij sterven. De schimmel kan praten en zegt Trouwe Ferdinand een schip vol brood en een schip vol vlees mee te nemen voor de vogels en de reuzen op het water. Trouwe Ferdinand moet een paar reuzen meenemen naar het kasteel en ze moeten haar met bed en al naar het schip brengen.

De prinses wordt slapend naar de koning gebracht, maar wil haar boeken en Ontrouwe Ferdinand haalt de koning over om Trouwe Ferdinand de klus te laten klaren. Op de terugweg valt de ganzenveer in het water en Trouwe Ferdinand pakt zijn fluitje, waarna de vis hem helpt. De koningin houdt niet van de neusloze koning, maar wel van Trouwe Ferdinand. Ze zegt dat ze kan toveren, ze kan iemand tot leven wekken na het hoofd te hebben afgeslagen. Trouwe Ferdinand wordt door Ontrouwe Ferdinand naar voren geschoven en hij geneest inderdaad. Dan volgt de koning, maar de koningin repareert hem niet en ze trouwt met Trouwe Ferdinand. De schimmel zegt dat hij naar een andere wei moet en hij galoppeert driemaal rond, waarna hij in een koningszoon verandert.

Achtergronden[bewerken | brontekst bewerken]