Truffelkevers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Truffelkevers
Leiodes cinnamomea
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Onderorde:Polyphaga
Superfamilie:Staphylinoidea
Familie
Leiodidae
Flemming, 1821[1]
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Truffelkevers op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De truffelkevers (Leiodidae) zijn een familie van kevers in de superfamilie Staphylinoidea.

De familie omwat circa 3700 soorten. Ze blijven zeer klein (enkele millimeters) tot klein (ongeveer een centimeter) en hebben meestal een bijna ronde omtrek, een bol en glanzend schild en knots-vormige antennes. De kevers leven van schimmels en rottend materiaal. Een aantal soorten wordt ook gevonden in de nesten van vogels en zoogdieren waar ze leven van de afvalstoffen van de gastheer.

De entomologen Quentin D. Wheeler en Kelly B. Miller publiceerden in 2005 beschrijvingen en namen van nieuwe soorten in het geslacht Agathidium, en vernoemden die naar verschillende politici en andere beroemdheden.[2] Zo zijn er soorten die vernoemd zijn naar enkele toenmalige Amerikaanse politici, zoals president George Bush (Agathidium bushi), vicepresident Dick Cheney (Agathidium cheneyi) en minister van defensie Donald Rumsfeld (Agathidium rumsfeldi). Eén soort is zelfs vernoemd naar een personage: Agathidium vaderi draagt de naam van Darth Vader uit de Star Wars-films. Het is overigens niet ongebruikelijk dat planten- of diersoorten naar (bestaande) personen worden vernoemd, maar meestal gaat het om mensen uit het vakgebied.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Truffelkevers zijn zeer kleine kevers. Ze bereiken een lengte van iets minder dan één tot maximaal zeven millimeter. Hun ogen zijn in vele gevallen verkleind of ontbreken geheel, hetgeen te maken heeft met de verborgen, deels onderaardse levenswijze van de meeste soorten. Vele soorten zijn vliegloos, omdat zij in de loop van de fylogenie hun achtervleugels hebben verloren. De kleur is onopvallend, lichtbruin tot doorschijnend.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste onderfamilies van de Leiodidae zijn wereldwijd verspreid, met een zwaartepunt in de verspreiding op het noordelijk halfrond in het Holarctisch gebied.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende taxa worden bij de familie ingedeeld:

In Nederland waargenomen soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]