Tuilerieën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De tuinen van de Tuilerieën in 2007 gezien in de richting van het Louvre.[bron?]
De Tuilerieën eind 17e eeuw met op de achtergrond het gelijknamige paleis
De Tuilerieën in de 19e eeuw met in het verschiet het Tuilerieënpaleis.

De Tuilerieën zijn tuinen van het voormalige koninklijk paleis (Palais des Tuileries) in Parijs.

Tegenwoordig bestaan alleen de bijbehorende tuinen (Jardins des Tuileries) nog. Deze lopen van het Louvre tot aan de Place de la Concorde. Catharina de' Medici heeft de tuinen in 1553 in een Italiaanse stijl laten aanleggen met onder meer prachtige fonteinen.

In 1664 werden de tuinen in opdracht van Colbert door de bekende tuinarchitect André le Nôtre verfraaid met onder meer een brede laan en geometrische bloemperken.

De tuinen hoorden bij het gelijknamige paleis, dat in opdracht van Caterina de Medici is gebouwd.

Tuilerieënpaleis[bewerken]

Jardin des Tuileries plan.svg

Het Tuilerieënpaleis vormde een geheel met het Louvre en sloot de binnenplaats af op de plek waar nu de overgang naar de Tuilerieën is. Napoleon gebruikte de Tuilerieën als zijn werkpaleis. Hij woonde samen met Joséphine de Beauharnais in Malmaison. Hij liet het paleis inrichten in de zogenaamde empirestijl.

In 1871 bij het neerslaan van de Commune van Parijs werd het paleis in brand gestoken. In 1882 werd het ten slotte helemaal afgebroken.

Musée de l'Orangerie[bewerken]

In de tuin is ook het Musée de l'Orangerie met onder andere werken van de Waterlelies van de kunstschilder Claude Monet en beelden van Rodin.